Jättevinst för Häcken efter rekordår

Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Marcus Jodin i centrum. Han konstaterar att Häckens damer gör miljonresultat, Häckens herrar gör miljonresultat, Häckens Gothia Cup gör miljonresultat,häckens marknadsansvariga gör miljonresultat, att Häcken sålt spelare och levererat miljonresultat - och att allt innebär suddande nära en halvmiljard i intäkter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

 

I synnerhet om han också tänker på Häckens ekonomiska facit med intäkter på nästan en halv miljard under 2023 enligt följande:
Uefa-ersättning från i synnerhet Europa League: 116 miljoner kr.
Intäkter och behållning från Gothia Cup om,drygt 141 miljoner kr.
Intäkter från spelarförsäljningar, cirka 141 miljoner kr.
Sponsorintäkter på över 50 miljoner. första gången klubben passerat den nivån.

50 miljoner i vinst

Styrkebeviset och tillväxten bevisas främst i årsredovisningens sista rader - drygt 50 miljoner i vinst och ett eget kapital på över 100 miljoner kronor!
Rekordåret får Marcus Jodin att säga
-  Målet är att vi ska leda utvecklingen i idrotts-Sverige. 
Det kan låta kaxigt, men han är noga med att tillägga:
- Vi har också ansträngt oss i flera år och det är många som har gjort det.
Han själv är en del av allt vad som har hänt. Marcus gjorde en först en sejour 2009-2016, men värvades tillbaka och då som klubbdirektör 2019. Han har upplevt den fullständigt unika tillväxten i en svensk klubb oavsett idrott.
Just nu är klubbledningen mitt uppe i arbetet att skissa på en strategi för de kommande fem åren.
-Vi har facit för den senaste femårsplanen, nu behöver vi tillverka en ny färdplan.
Allt ska plan fästas i en strategi. 
Han sammanfattar villkor och resultat när han granskar årsredovisning för 2023 och har blicken fäst på överskottet,
imponerande 50 miljoner som innebär både trygghet och optimism i Häcken.: 

Då en halv miljard in

– Ett fantastiskt år, säger Marcus Jodin.

I klartext - den fjärde högsta omsättningen någonsin i allsvenskan, bara Malmö FF har uppnått en högre nivå 2015, 2021 och 2022.

–  Om damlagets intäkter om 35 miljoner plussas med blir vi den andra klubben i historien som har överträffat en halv miljard kronor i omsättning under ett år.

Det är sportsliga vinster (Brons i allsvenskan för herrarna, silver för damerna, cupfinaler för båda representantlagen som också nådde Europaspel.

Marknadsvinster har bidragit. Företagen i regionen har upptäckt Häcken som en marknadsföringskanal. 50 sponsormiljoner är beviset

Och så detta fantastiska Gothia Cup – en företeelse som ingen annan klubb har tillgång till.

En turnering som tickar på… Med ett plus 141miljoner

Men ordvalet ”tickar på” får Jodin att reagera direkt.

-Nej, du, där jobbar vi hårt för att det ska bli lyckat och ge avkastning. Gothia Cup är inget som bara rullar på och ger resultat av sig självt!

Transfer-vinsterna är anmärkningsvärda. Häcken har sålt och köpt spelare – med mycket god behållning, 141 miljoner kom den här vägen. Momodou Sonko blev klubbens dyraste försäljning någonsin  när han lämnade för belgiska KAA Gent.och beräknas ge runt 80 miljoner En affär som emellerrtid  kommer att redovisas till verksamhetsåret 2024. Men Ibrahim Sadiq flytt till AZ Alkmaar och Benie Traoré till Sheffield United gav också åtskilliga miljoner. Tre spelare som gav en bra bit över 100 miljoner. Häcken har sålt många spelare under de senaste åren och transferkontot uppvisar många stora affärer.. 

F d kvartersklubben...

För bara några år sedan betraktades Häcken lite slängigt som kvartersklubben från Hisingen. Idag är det tungviktaren  ( med intäkter 2023 om 498 miljoner) vid sidan av Malmö FF i svensk idrott. Här finns det en markant skillnad.
MFF har dryga 200 miljoner i likvida medel, mot Häckens dryga 100 miljoner. Dessutom är MFF ägare till sin stadion numera.
- Men vi går fram på alla fronter, konstaterar Marcus Jodin som ser framåt med optimism.
Både vad det gäller starterna i Vasaloppet och Häckens öde och äventyr.
Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.