Han tappade kontrollen och straffas

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

När Mikael Fahlander fick upp farten handlade det om stora löften och stora belopp.

 

Utan hans engagemang hade föreningen omöjligen kunnat göra resan från div. I till SHL, som kulminerade i kvalvinst mot Rögle, våren 2013.   Han lämnade sedan ishockeyn och efter flera olika affärsprojekt, med mindre framgång, försatte han sig själv i personlig konkurs 2018.

Grova ekobrott

Han åtalades i början av 2024 för flera grova ekobrott, tillsammans med fyra andra personer. Han greps den 21 februari 2023 och satt häktad till och med 6 mars i år. Han frigavs en dag i november 2023, men omhäktades på nytt. Han var i fängsligt förvar i över ett år, rättegången ägde rum under 15 förhandlingsdagar perioden 15 januari-6 mars 2024.
Kammaråklagare Louise Helleday hade yrkat på åtta års fängelse och näringsförbud i tio år.
Skattebrotten, består i försäljning av spritdrycker i en komplicerad dryckeshärva/bolagsstruktur med säte i Örebro och med förgreningar i Estland och Danmark. Enligt åtalat har Lindqvist/Fahlander undanhållit moms och alkoholskatt på 29 miljoner kronor 2020-2023.
I dryckeshärvan fälldes även en 30-årig man, bosatt i Örebro, som ansågs ha medverkat i  början av bolagsbildningen.  Han dömdes till 1,5 års fängelse samt tre års näringsförbud.  En kvinnlig släktning till Lindqvist, och misstänkt för delaktighet, friades helt av tingsrätten.
Det samlades straffvärdet i skattedelen motsvarar enligt tingsrätten fyra års fängelse. Mot  bakgrund av att brottsligheten ligger en längre tid tillbaka i tiden samt att Mikael Lindqvist varit häktad med restriktioner i över ett helt år stannar påföljden vid ett tre år och sex månader.
Den andra delen av åtalet kretsade kring Mikael Lindqvists personliga konkurs. Han stod åtalad för grovt försvårande av konkurs, oredlighet mot borgenär samt penning tvätts brott.  På dessa punkter frikänns Lindqvist helt.
-Åklagaren har inte lyckats visa att Lindqvist direkt själv, eller via enskilda bulvaner, ägt akter som hade tillgångarna. Och då faller åtalet, summerade Per Grevesmühl, rättens ordförande för Nerikes Allehanda.

De friades

En tidigare styrelseprofil och känd advokat misstänkta för penningtvätt friades även de av domstolen.
Åklagarens krav på betydligt högre påföljder för samtliga delgivna var dåligt underbyggda. Mikael Lindqvist/Fahlander hölls också i häkte i över ett år, på åklagarens begäran, det i strid med EU:s rättsprinciper.
Rådman Per Grevesmühl är försiktig i sin bedömning.
-Det ligger i sakens natur att domstolen ibland har en annan uppfattning. Man ska inte ta det som något annat än att tingsrätten gör en annan bedömning av bevisvärdet som har lagts fram, säger han till NA.
Idrottens Affärer har sökt advokat Henrik Olsson Lilja, som förträder Mikael Lindkvist, han har inte återkommit.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.