Talangstrid skakar Leksand

Senast 30 juni ska Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd ta ställning till om ekonomiska förutsättningar finns för att bevilja fortsatt spel i förbundets serier, SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
Krisande föreningar kan beviljas så kallade kontrollår, två gånger inom en fem års period.

Anrika Södertälje SK, med sju SM-guld och sedan säsongen 2011-2012 ett hockeyallsvenskt lag, uppfyller inte licensnämndens krav och har ansökt om dispens hos licensnämnden, ordförande Magnus Karlström.

Det är Länstidningen i Södertälje som avslöjar att SSK inte klarar kravet för elitlicens sedan den gångna säsongen lämnat ett minus på två miljoner kronor. Nämnden kräver att det egna kapitalet ska uppgå till åtta procent av omsättningen.

Kapitalkrav

I budgeten för kommande säsong beräknas omsättningen till 70 miljoner och föreningen når inte kapitalkravet på fem miljoner.
-Nu tvingas vi anpassa vår kostym ett antal år framåt för att klara licens kravet. Ambitionen är ändå fortsatt att vara med och tävla om en biljett till SHL, säger ordföranden Peter Onstrand till LT.
Den gångna säsongen föll Södertälje i hockeyallsvenskans kvartsfinal mot Karlskoga som vann med 4-0 i matcher i bästa av sju.
Juni är boksluts-månad för hockeyns elitklubbar och SM-finalisten Rögle redovisar en rekordomsättning på 221 miljoner kronor, en ökning med 31 miljoner sedan föregående säsong. 
Mot den bakgrunden kan det tyckas märkligt att vinsten stannar vid två miljoner kronor. Vid årsmötet den 12 juni ges ytterligare information, det egna kapitalet uppgick vid förra bokslutet till 20,6 miljoner. 
Bjärelaget fortsätter jakten på föreningens första SM-guld. Den stora profilvärvningen inför 2024-2025 års säsong är forwarden Leon Bristedt. 29 år, närmast från Davos och nu andra sejouren i Rögle.

Ansträngt i Leksand

I Leksand förbereds också  för årsmöte. Förra vårens stämmor (!) slutade i kaos och allmän oordning.  I fjärde försöket kunde tidigare bankmannen Mats Ekelund väljas som ordförande både i bolaget  den idéella föreningen.
Han har nu valt att lämna och står inte till förfogande. 
Valberedningen hoppas nu att en 66 -årig bilförsäljare från Bromma, Peter Wiklund, med sommarboende i Tällberg, ska kunna accepteras av stämman. Wiklund är bördig från Borlänge och säger att han följt Leksand i både med och motgång sedan unga år.
-Jag tycker förstås att det är tråkigt att det i en så fin klubb ska vara strid mellan olika falanger. Om jag blir vald vill jag arbeta mot gemensamma mål, säger Peter Wiklund till Falu-Kuriren.
Högskolan i Dalarna har under nio månader kartlagt  ekonomiska och sociala värden som direkt kan knytas till kommunen med Leksands IF som avsändare. LIF:s verksamhet genererar årliga skatteintäkter på  drygt 57 miljoner kronor. 
Att Leksands IF har ett stort ekonomiskt värde för kommunen är utom allt tvivel – det är den givna slutsatsen efter projektledaren Anton Enbergs siffror.
Kommande bokslut visar röda siffror, delvis på grund av stora renoveringsbehov av Tegera Arena med bland annat ny kompressoranläggning samt ny sarg och ny betongplatta för träningshallen.

Kommunen hjälper till

Föreningen har också ansökt, och fått beviljat av Leksands kommun ett ökat borgensåtagande, från åtta miljoner till 18 miljoner på ett banklån.
Peter Wiklund, om han blir vald, kommer till ett bord med stora utmaningar, ekonomiska och med stora krav på supporterinflytande.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.