Pengarna i hockeyns skilda världar

Nybakade Stanley Cup-vinnaren, Florida-backen Oliver Ekman Larsson är allsvenska Tingsryds livlina till fortsatt spel i Hockeyallsvenskan. TAIF är Ekman-Larssons moderklubb, och föreningen har nu en tidsfrist till den 3 juli att presentera en godtagbar handlingsplan för säsongen 2024-2025.

Det här är Oliver Ekmans arbetsmiljö sedan tio år. Ersättningen är god, han har tjänat 1 miljard och nu hoppas hans moderklubb hemma i Tingsryd på åtminstone ett par miljoner för att rädda verksamheten. Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press) JMC138

Ishockeyförbundets licensnämnd har inte beviljat ett så kallat kontrollår. Nämndens krav är att föreningen den 30/4 2025 ska kunna redovisa ett eget kapital på 10 procent av omsättningen i föreningen och Tingsryds Hockey AB. Det innebär för TAIF:s del cirka 2.5 miljoner sammanlagt i koncernen (föreningen och bolaget).

Nämndens krav är en kapitalsäkringsgaranti, som en borgen, på ovan nämnda belopp.

-Situationen är mycket svår, lyckas vi inte uppfyllda licensnämndens begäran, och åtföljande nedflyttning till Hockeyettan är ishockeyns framtid hotad.  En konkurs är då mycket nära. En sådan åtgärd får också konsekvenser för vårt hockeygymnasium, meddelar en pressad ordförande Jan Pyrell.

TAIF har, i ett upprop till allmänhet och lokala företag, vädjat om ekonomiska bidrag för att säkra fortsatt allsvenskt spel. På onsdagen fanns garantier på sammanlagt 300 000 kronor.

Det är här ”OEL” kommer in i bilden, han är uppvuxen i Dackehallen, hans morfar Kenneth Ekman är en väl känd Tingsryd-profil, och Jan Pyrell gör ingen hemlighet av att han hoppas på stöd från Oliver Ekman Larsson.

-Han har kännedom om vårt utsatta läge,  men jag har inte haft någon kontakt med honom. Han har samma information som föreningens medlemmar och aktieägare i bolaget, meddelar Jan Pyrell.

Oliver Ekman Larsson är 32 år och gjorde sina första avtryck i Dackehallen säsongen 2005-2006. Inför den här säsongen dumpade Vancouver svensken, som köptes ut för över  totalt 700 miljoner kronor under åtta år.  Florida erbjöd ett kontrakt  över ett år  värt 24.2 miljoner kronor. På hans konto tickade också in 26,1 miljoner från Vancouver, och gör så i ytterligare sju år.

Hans lön under den gångna säsongen var således 24,2 + 26,1 miljoner, det vill säga 50, 3 miljoner kronor. Med andra ord, om ”OEL” vill rädda sin moderklubb har han här chansen – och ekonomiska muskler saknas definitivt inte.

 Notera också att han  skrev sitt första NHL kontrakt redan 2010 med dåvarande Phoenix Coyotes, en rimlig gissning är att Tingsryds-sonen har en bankbok i miljard-klassen.

Tingsryd har den säsongen redovisat ett minus resultat på 4 miljoner kronor. Bokslutet var en chock, inte minst för lagets största sponsor, företagaren Patrik Åkesson, som lade största skuld på dåvarande ordföranden Jan Bernfalk.

-Han måste bort om jag ska fortsätta stödja föreningen, sa Åkesson.

Nu styr Jan Pyrell och han är enligt Smålandsposten hoppfull att få in pengarna i tid.

Misslyckas Tingsryd och tvångsflyttas till Hockeyettan kommer förfrågan att gå till Västerviks HC att ersätta Tingsryd. Västervik åkte ut Hockeyallsvenskan i våras och förbereder sig nu för Hockeyettan.

Petra Axelsson klubbchef i Västervik är i detta skede mycket avvaktande.

-Det är en stor fråga, det är inte bara att tacka ja, vi måste visa att vi fixar det. Tingsryd har trots alla starka finansiärer bakom sig, säger hon till Västerviks-Tidningen. 

Tingsryd har tillhört Hockeyallsvenskan de senaste nio åren. Den gångna säsongen slutade laget på 12:e plats av 14 lag och undvek därmed kvalspel.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det första svenska aktiebolaget med affärsidén att förvalta och utveckla en fotbollsklubb är skapat

NFG (Nordic Football Group) har köpt den engelska League 1-klubben Burton Albion FC och satsningen sker på initiativ av bl. a Tom Davidson, 49, stockholmare med Djurgården som favoritklubb.

En rad kända svenskar har investerat åtskilliga miljoner och är nu delägare i engelsk ligafotboll. Däribland H&M-miljardären Karl-Johan Persson liksom hockeyproffset Erik Karlsson, Sinch-grundaren Kristian Männik och Johan Andersson, vd vid Mellby Gård som sponsrar Trelleborgs FF. Norska NHL-stjärnan Mats Zuccarello ingår också i gruppen av investerare liksom ytterligare norrmän och en rad isländska familjer.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

. Tjeckien, världsmästare i Prag i maj,  nobbas av NHL och spelarfacket NHLPA, när ishockeyns ”4 Nations Face Off” arrangeras i Montreal och Boston 13-21 februari 2025.
  Tre Kronor spelar sin första match mot Kanada, 02.00 den 13 februari, övriga lag är USA och Finland. De två främst placerade lagen möts i en final, fredag 21 februari i Boston.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.