Unikt uppror inom fotbollen

Svensk fotbolls 24 distrikt samlas i höst för en unik konferens, dit ordföranden Fredrik Reinfeldt inte är inbjuden, däremot anställda på förbundskansliet i Solna välkomna.
Fotbollskanalens chefredaktör Olof Lundh berättar i en krönika om missnöje och frustration inom fotbollen, och där vittnesmål ondgör sig över den förre statsministerns otillräcklighet och frånvaro. Ja, det är låga odds på att Reinfeldt blir omvald vid 2025 års stämma, om han ens väljer att kandidera.
Det är ändå det här det handlar om. Lagens kamp om bollen och segrar. men just nu har förbundsledning mest jobb med interna stridigheter och en fallande ekonomi.

 

Även Andrea Möllerberg, ny generalsekreterare och förre elitspelaren Kim Källström, ny fotbollschef, ifrågasätts. Det förändringsarbete som pågår, i regi Möllerberg/Källström är smärtsamt och  det saknas ett tydligt varför.
Flera medarbetare har lämnat, eller köpts ut för miljonbelopp. Lundh anger upp till 20 miljoner kronor, ett belopp som Möllerberg förnekar utan att ange den exakta kostnaden.

Arbetsrättslig konflikt

Bland de som tackat för sig är tränarutbildningens chef Roger Sandberg och psykologen Janne Ferner, båda haröppet uttryckt brist på insyn och att det nya ledarskapet krockar med värderingar. I minst ett fall var SvFF på väg att hamna i en arbetsrättslig konflikt,  innan en förlikning träffades.
Under 2024 har SvFF ett sparbeting på cirka 30 miljoner kronor och åtskilligt talar för en svångrem av samma omfattning under 2025. Avsaknad av mästerskapsmiljoner samt lägre RF-bidrag i framtiden är främsta skäl . Det sistnämnda är under utredning och nya RF-basen Anna Iwarsson pressas hårt av fotbollen i det avseendet.
För distrikten brast tålamodet under Almedalsveckan i Visby. Reinfeldt, som var i Visby av privata skäl, bjöd in till ordförande-konferens. Det kostnadseffektiva, med att träffas i Visby när prisnivån är som högst, stack i ögonen.
Att distrikten nu förbereder en egen konferens är unikt, och kan tolkas som ett misstroende mot ordföranden.

Ingen vill tala öppet

Idrottens affärer har talat med flera distriktsordföranden, ja, det finns planer på en samling i höst, men ingen vill öppet ställa sig bakom det missnöje som Fotbollskanalen redovisar.
Lars Ekholmer, ordförande i Stockholm, det största distriktet, medger att interna diskussioner förs, men inte av den karaktär som nu redovisas.
-Men visst finns det skillnad på ledarskap i jämförelse med Karl Erik Nilsson, vår tidigare ordförande. Men det har jag inga problem med, säger Lars Ekholmer.
Värt att notera är att Stockholm med sina 16 röster ställde sig bakom Fredrik Reinfeldt vid årsmötet våren 2023. Vid stämman erhöll Reinfeldt 143 röster mot utmanaren Lars Christer Olssons 111. 
Att Ekholmer talar i mildare ordalag om stämningen på SvFF har också sin förklaring i att Andrea Möllerberg rekryterades just från Stockholms-distriktet och Ekholmers kansli.
 Vid Hammarbys årsmöte i mars 2024 tog mötet beslut att föreningen ,som det heter, ”att vid varje  givet tillfälle  agera för att avsätta Reinfeldt”
Fotbollskanalen.se har också ställt ett antal frågor till SvFF:s ledning. De har svarat skriftligen och Fredrik Reinfeldt konstaterar att förändringsarbete leder till reaktioner, för förbundsstyrelsen handlar det om att trimma och effektivisera verksamheten

"Jag fullföljer mitt mandat"

Beträffande sin egen roll i framtiden skriver Reinfeldt.
-Ett eventuellt omval på ordförandeposten äger rum i mars 2025, till dess fullföljer jag mitt mandat.
I granskningen framgår att Kim Källström beställt en flygbiljett i business klass för en spelare i ungdomslandslaget, trots förbundets sparbeting, och att rekryteringen av danske Jon Dahl Tomasson som förbundskapten, hans stab med bl.a. en holländsk tränare och där förre landslagsspelaren Sebastian Larsson nu har en fast roll, har sprängt den ekonomiska ramen.
-Vi har en totalbudget att hålla, och den förhåller vi oss till, svarar Andrea Mölleberg.
Förbundets första val var BP-tränaren Olof Mellberg. Diskussioner avbröts delvis på grund av  oenighet om de ekonomiska villkoren.
Ordförande i SvFF:s valberedning är Håkan Wifesson.  Han valdes på förbundsmötet 2023 med röstsiffrorna 164 mot 90 för motkandidaten Jörgen Eriksson, Luleå.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.