Gemensamt: " Vi respekterar demokratin

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

- På distriktsnivå har det under lång tid, minst ett år tillbaka, funnits tankar om att vi 24 distrikt ska mötas. Jag ser ingen dramatik i det. Fredrik Reinfeldts vara eller icke vara fanns inte på dagordningen. Om hans namn diskuterades var det mellan enskilda ordföranden, säger Ola Johansson.

Ett passivt drev

Arlanda-mötet hade målats upp som en station i det pågående ”drevet” mot Reinfeldt och hans generalsekreterare, Andrea Möllerberg. Något som Ola Johansson bestämt tillbakavisar.

-Enskilda förbund kan ha kritik, exempelvis om bristande dialog och insyn i SvFF:s arbete. Låt oss ändå komma ihåg att distrikten i sig står på olika ben, vad gäller organisation och personal. Det sker personalförändringar och information kan bli liggande som borde göras tillgänglig.

I en nyligen presenterad medarbetsundersökning på SvFF:s kansli, cirka 200 personer, gav Reinfeldts fögderi mycket lågt betyg.  Kritiken var rent av svidande – inte minst från de som lämnat frivilligt, och från de vars arbetsuppgifter inte längre efterfrågades i den nya organisationen,

 Lars Ekholmer, ordförande i Stockholm, det största distriktet och som vid SvFF:s valet i mars 2023, gav sitt stöd åt Reinfeldt framhåller att organisationsförändringar alltid är svåra.

-Vad jag minns har nya tankar alltid haft svårt att vinna omedelbar uppskattning. Så har det varit tidigare inom SvFF, det ligger i förändringens natur att skilda åsikter kommer upp till ytan.

-I det kontakter som Stockholm har med SvFF har jag inget att anmärka på. Att vi 24 distrikt träffades hade inte alls den dramatik som målats upp på vissa håll i media. Det har varit grova överdrifter, säger Lars Ekholmer.

Tidigare har sagts att Norrlands-distrikten visat upp en enad front mot Reinfeldt. Något som inte stämmer, exempelvis står inte Ångermanland  bakom Robert Lindström, ordförande i Norrbotten, som hävdat att samtliga sju Norrlandsdistrikt  beslutat att arbeta för att avsätta Fredrik Reinfeldt.

stämman bestämmer

-Nej, något sådant beslut finns inte, meddelar Ola Johansson i Gästrikland.

Senast den 15 november måste SvFF::s valberedning lämna besked om vilka kandidater som är valbara vid 2025 års stämma i mars.  Ännu har Fredrik Reinfeldt inte meddelat om han ställer upp för omval för ännu en period om två år.

I senare delen av november i år möts distrikten landsdelsvis, Norrland, Svealand och Götaland för att formera sina trupper inför representantskapsmötet helgen 29-30 november, kallad fotbollens ”riksdag” då beslut i viktiga ärenden formuleras.

 Någon motion om att införa VAR i svensk fotboll finns inte på agendan.

Ola Johansson i Gästrikland, poängterar att SvFF vilar på demokratiska grunder och att distrikten vilar på anslutna föreningar.

-Det vore oklokt av mig att gå ut med en uppfattning i exempelvis ordförande frågan. Först måste jag och mina kollegor stämma av med distriktets klubbar, till det kommer valberedningens besked. Jag tycker vi ska värna vår demokratiska tanke, säger Ola Johansson.

Förre AIK-ordföranden Robert Falck, 61  år, har i intervjuer sagt att han är intresserad av SvFF-klubban och att han uppmanats att ta strid mot Reinfeldt, om valberedningen erbjuder den möjligheten.

Ola Johansson igen:

-Jag har ingen kommentar om honom. Känner honom inte och har aldrig haft med honom att göra.

Robert Falck valdes till styrelseordförande i AIK Fotboll i mars 2019, fyra och ett halvt år senare meddelade han att  han inte kandiderade för omval. Han lämnade AIK i  en turbulent tid, svaga sportsliga resultat, karusell  på  sportchefs och tränarstol samt en ekonomi  i gungning.

Vid årsmötet 2023 fanns en motion inlämnad som krävde att styrelsen, med ordföranden, inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

För stor styrelse

Motion avslogs av styrelsen, vilket också blev årsmötets besked.

Därtill var Falck irriterad över att hans tvingades arbeta med en stor styrelse,  Alltför stor, 11 ledamöter, enligt honom. Under senare delen av hans tid på posten var Falck på kant med valberedningen som vägrade till tillgodose hans önskemål om en bantad styrelse.

AIK-ordförande i i dag är Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och med mindre förtroendeuppdrag i föreningen som fotbolls-CV.

Kjell Nilsson

 

Fakta

Vid ordförande valet i mars 2023 erhöll Fredrik Reinfeldt 143 röster mot 111 för motkandidaten Lars Christer Olsson, . De 24 distrikten har totalt 172 röster varav Stockholm har 18 röster.  Totalt avges 254 röster, övriga röster innehas av Föreningen Svensk Elitfotboll, och Elitfotboll dam.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.