Stadions vänner mobiliserar

1997 arrangerades Finnkampen i friidrott på Stockholms Stadion. 2013 är det dags igen. Beslutet tog snabbt av Svenska Friidrottsförbundet i går. Allt för att försöka rädda Stadion som friidrottsarena.

Starka krafter inte bara verkar för att Stadion blir en fotbollsarena och inget annat, nu finns det också konkreta förslag på hur den anrika arenan ska förvandlas till en modern fotbollsstadion.

- Jag ser inte att det kan hända, det vore en katastrof. Vill Stockholm vara med som en eventstad är det nödvändigt att ha en friidrottsarena. Annars blir man den enda europeiska huvudstaden som inte har en friidrottsarena, säger förbundsordförande Lennart Karlberg till TT.

- Det är viktigt att behålla Stadion som friidrottsarena i Stockholm. Att inte ha Stadion som friidrottsarena är att säga att Storkyrkan ska läggas ner och att prinsessbröllopet får flyttas till Björkhagen. Hur roligt är det?

På fredagen beslutade Svenska friidrottsförbundets styrelse att Finnkampen ska arrangeras i huvudstaden igen 2013. Det är så länge sen som 1997 som den årliga kampen mellan svenska och finska atleter senast genomfördes i Stockholm. Men nu är Finnkampen ett verktyg i striden om Stadions framtid.

De planer som har blivit kända innehåller två förslag - att Stadion ska förbli en kombinationsarena för både fotboll och friidrott alternativt bli en modern fotbollsarena, där Djurgården får herraväldet och åskådarna med nybyggda läktare flyttas närmare planen.

Friidrotten känner ett starkt hot. Att DN Galan från 2010 upphöjs till en tävling i Diamond League och får högsta tänkbara status tycks inte påverka ifrågasättandet från politiker och tjänstemän i Stockholm. Därför agerar Svenska Friidrottsförbundet.

Beslutet om att  flytta Finnkampen från Göteborg till Stockholm är en första åtgärd. Nu synas också möjligheterna att söka arrangemangen av lag-EM 2011 och junior-VM 2012 på Stockholms Stadion. Dessutom mobiliserar anhängarna och redan på fredagen hade 5000 personer skrivit under på en protestlista.

2009 och 2011 arrangeras Finnkampen i Göteborg medan Helsingfors olympiastadion är arena 2010 och 2012.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.