Därför är Finnkampen så angelägen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag stod på läktaren och skrek. I sista grenen, 1500m, behövde det bli svensk seger för att Sverige skulle kunna vinna Finnkampen. Men dessutom behövde ytterligare en svensk slå ”sin finländare”. Så jag skrek. Och jag hejade. Och klappade händer för allt var handflatorna pallade. Precis som närmare tusen andra svenskar på Helsingfors Olympiastadion också gjorde. Vi ville ha en svensk landskampsseger. Vi ville besegra Finland. Vi ville att Sverige skulle vara bäst.
Blåguls friidrottsentusiaster tvingas konstatera på Olympiastadion i Helsingfors att Finland vann på både herr- och damsidan de här gången. Foto: Janne Åkerblom
Sorg och tragedi? Inte då! För det här var kanske det bästa som kunde hända för en på förhand extra spännande Finnkamp 2025 – året då Finnkampen fyller 100 år. Senast de finska männen vann var 2018 och kvinnorna 2015. Finsk dubbelseger har det inte varit sedan 1998, så nog var det på tiden att de fick dubbeljubla.

En oerhört viktig kamp

Nu är det svenska laget är fyllt av revanschlust. Det finska vet att de kan besegra de gulblå. Den finska publiken känner sig säkert ännu mer motiverade att komma över till Stockholm 23–24 augusti nästa år. Och den svenska publiken vill visa var skåpet ska stå.
I Finland samlade man över 33 000 åskådare på två tävlingsdagar. Så många kan vi inte ta emot på Stockholms stadion, men intresset för Finnkampen stiger. Så nu kan det bli lapp på luckan för att få biljetter till jubileumsåret.
Finnkampen är viktig, nej snarare oerhört eller till och med avgörande viktig, för svensk friidrott. 
Dels ur ekonomisk aspekt. Fullsatta läktare ger ekonomiska möjligheter för Friidrottsförbundet att bedriva bra verksamhet, även om det bara är vartannat år som Sverige arrangerar.
Dels om man ser till sponsorattraktivitet. Det är naturligtvis inte så att företag står i kö för att satsa sponsorkronorna på Finnkampen, men jämna kamper höjer attraktionsvärdet och sponsorernas möjligheter till synlighet, kundevent och att möta publiken och sina kunder. Inte minst för företag som har verksamhet i både Sverige och Finland.

En drivkraft för alla aktiva

Dels som drivkraft för aktiva som kanske inte har chansen att vara med på ett internationellt mästerskap. Med Finnkampen som mål kan de ändå satsa för att bli så bra som möjligt och kanske, kanske lyckas få en plats i det svenska landslaget mot ärkerivalen Finland.
Dels (hur många dels får man ha i en text, måntro?) ur rekryteringssynpunkt. En och annan knatte som ser Finnkampen på tv eller som får följa med föräldrar eller morföräldrar på läktaren fastnar för en idrott där centimeter, sekunder och hundradelar spelar en roll. Och där varje poäng i en landskamp blir avgörande. Här gäller det för Sveriges friidrottsklubbar att dra nytta av Finnkampsauran för sin egna växande verksamheert.
Dels för publiken som gärna har Finnkampen som en självklar aktivitet i början av hösten, där man träffar andra som hejar på gulblått och som också reser till Finland vartannat år och vartannat år till Stockholm. Det blir årliga återträffar med gamla kompisar, kanske till och med med någon tidigare landslagskollega.
Jag har – med egna ögon – sett och upplevt värdet av detta. För när detta skrivs, dygnet efter Finnkampens andra dag, är jag på Finnkampsbåten där de svenska fansen – den gula väggen – gemensamt slickar såren efter förlusten och ser fram emot 2025. Revanschens år. Året då Finnkampen fyller 100 år.

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.