När applåderna tystnar...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Att döma av rubriken kan man tro att det här handlar om när elitidrottare lägger av, men nej, det här handlar om stämningen på arenan. För i dagens moderna samhälle är det faktiskt viktigare att tala om att man är på plats än att faktiskt vara där. 

Kolla bilden. Den är från Bauhausgalan i somras. Mondo Duplantis hoppar nytt stadionrekord. Man kan förstås förundras över att det är bara jag som har kameran riktad mot något annat än Mondo, ribban och stavhoppsbädden. Vad är det för fel på mig egentligen?

Men som friidrottsregissör/event presentation manager (dock inte under Bauhausgalan) ser jag ett förändrat beteende hos publiken. Med början för drygt tio år sedan har publiken på våra stora (friidrotts)event i allt större utsträckning slutat att applådera, i alla fall under de största, häftigaste och i förväg påannonserade som de mest minnesvärda ögonblicken. 

Istället lyfter man mobilen och filmar. Många väljer att se det som händer i mobilens lilla skärm istället för live på plats. Trots att man faktiskt är just på plats. Och med mobilen i hand är det förstås svårt att använda handflatorna för att upprepade gånger slå dem mot varandra så att det uppstår ett ljud, det som för minnesgoda läsare minns som applåderar. De flesta har ju faktiskt bara två händer. 

Bidra till stämningen

Att visa att man är på plats viktigare än att bidra till stämningen

Det där är en tydlig förändring i publikens beteende. Det är också ett problem för tävlingen/galan/mästerskapet – och för idrottens framtid. Så vad ska vi som arrangörer göra?

I dag piskar vi upp stämningen med hjälp av speakern i kombination med taktfast musik. Men det går förstås inte att jämföra det med applåder. 

Det finns en del appar som spelar upp applådljud. Men ingen, vad jag vet, ger ifrån sig handklappsljud under tiden som inspelning pågår. En sån app skulle förstås vara bättre än inget, men kommer förstås inte att kunna ersätta de mänskliga, handfasta applådåskorna som en tiotusenhövdad publik kan åstadkomma.

Uppmana publikern att reagera...

Kanske måste vi ”hyra in” professionella hejaklackar? Kanske måste speakern uppmana publiken att applådera? Kanske måste vi acceptera att vi får färre applåder i framtiden?

För i dag är det helt klart viktigare att visa att man är på plats när de historiska ögonblicken skapas än att vara en del av dem för att bidra till stämningen. 

Publiken förevigar Mondo Duplantis stadionrekord under Bauhausgalan 2022. Foto: Janne Åkerblom

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.