”Flytta Lidingöloppet till Märsta!”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jävla gubbe.  Det sa jag aldrig. Men jag tänkte det.

Farbrorn – eller snarare hans hund – som jag i all välmening en stund innan hade tilltalat var en riktigt butterhink. Inte hunden alltså, den viftade på svansen. Men Farbror Surgubbe var det definitivt. Han hade undrat om jag visste vilka som stod bakom Lidingöloppet.

– Du menar vilka klubbar som arrangerar? Det är funktionärer från väldigt många klubbar på Lidingö och några inne i stan, hade jag svarat. Men det är friidrottsklubben och orienteringsklubben här på ön som tillsammans äger Lidingöloppet och som är huvudarrangörer.

– Då är det de som ska betala en dyr j*vla hyra för att de får arrangera loppet på marken som tillhör oss Lidingöbor, menade han. Kolla bara här. Vad f*n är det här för byggnader som står och skräpar?

Det var en knapp vecka efter Lidingöloppet och på Grönsta gärde höll man just på att plocka ner de sista stålskeletten från målbyggnaderna. Det var de ”som stod och skräpade”. I övrigt hade alla spår av världens största terränglopp snabbt städats bort. Det är viktigt, det är ju ändå Lidingöbornas mark.

Farbror Surgubbe menade dock att Lidingöloppet inte hade nåt på hans ö att göra. 

– Det kommer ju bara en massa folk hit.

Jag försökte kontra med att Lidingöloppet nog ändå var bra för Lidingö. 

– Det gör ju ön känt för någonting positivt. 

Fast det tyckte han var bara var blaha-blaha.

- Och varför det?

– Vad ska det vara bra för? Vi behöver inte vara kända för något. Vi vill absolut inte ha en j*vla massa folk hit. Flytta, för böveln, Lidingöloppet till Märsta eller nåt. 

Sa han. Och travade iväg med sin hund, som fortfarande viftade på svansen. 

De gick iväg på de fina löpspåren i skogarna vid målet på Grönsta, de som har elljusbelysning som gör att man kan gå i skogen med hunden även när det annars är mörkt. Och som till största delen är bekostade av avkastning från just Lidingöloppetloppet och i samarbete med Lidingöloppets sponsorer och partner. 

Men det tänkte väl inte Farbror Surgubbe på.

Bära sina egna kostnader

Kan idrotten bära sina egna kostnader? 

Och klarar samhället sig utan idrottens insatser?

Men tänk om en stor del av Sveriges befolkning, de som inte idrottar, tänker som Farbror Surgubbe …

I deras värld är frågan kanske om idrotten verkligen är värda att få låna mark för maror, terrängtävlingar, cykellopp och orienteringar, om idrotten ska få stöd för att belägga grusiga fotbollsplaner med konstgräs, hyra idrottshallar till subventionerade avgifter och få aktivitetsbidrag för att man bedriver positiv verksamhet för barn och ungdomar? 

De pengarna – som stat och kommuner på olika sätt bidrar med – ska man kanske istället använda till annat och så får idrotten stå för sina egna kostnader helt och hållet. Genom medlems- och aktivitetsavgifter, och inkomster från sponsorer till exempel..

Det tycker nog Farbror Surgubbe. 

Konsekvenserna skrämmer

Men antagligen blir det färre som idrottar, färre som börjar, färre som har råd att fortsätta. Då kanske man inte skapar de där goda vanorna som barn och ungdomar behöver. Då kanske medelsvensson rör på sig för lite. Då kanske folkhälsan blir sämre, med dramatiskt ökade kostnader för hjärt-/kärl- och andra välfärdssjukdomar till följd. Och då behöver nog alla pengar som i dag i olika former går till idrottsverksamhet istället gå till sjukvården. Antagligen i hundrafalt större belopp. 

Det vore en olycklig utveckling – eller snarare avveckling – som Sverige knappast har råd med. 

Någonstans vill jag ändå tro att Farbror Surgubbe också förstår det. 

Men f*n vet.

Hunden verkar i alla fall fortsätta att glatt vifta på svansen.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.