”Flytta Lidingöloppet till Märsta!”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jävla gubbe.  Det sa jag aldrig. Men jag tänkte det.

Farbrorn – eller snarare hans hund – som jag i all välmening en stund innan hade tilltalat var en riktigt butterhink. Inte hunden alltså, den viftade på svansen. Men Farbror Surgubbe var det definitivt. Han hade undrat om jag visste vilka som stod bakom Lidingöloppet.

– Du menar vilka klubbar som arrangerar? Det är funktionärer från väldigt många klubbar på Lidingö och några inne i stan, hade jag svarat. Men det är friidrottsklubben och orienteringsklubben här på ön som tillsammans äger Lidingöloppet och som är huvudarrangörer.

– Då är det de som ska betala en dyr j*vla hyra för att de får arrangera loppet på marken som tillhör oss Lidingöbor, menade han. Kolla bara här. Vad f*n är det här för byggnader som står och skräpar?

Det var en knapp vecka efter Lidingöloppet och på Grönsta gärde höll man just på att plocka ner de sista stålskeletten från målbyggnaderna. Det var de ”som stod och skräpade”. I övrigt hade alla spår av världens största terränglopp snabbt städats bort. Det är viktigt, det är ju ändå Lidingöbornas mark.

Farbror Surgubbe menade dock att Lidingöloppet inte hade nåt på hans ö att göra. 

– Det kommer ju bara en massa folk hit.

Jag försökte kontra med att Lidingöloppet nog ändå var bra för Lidingö. 

– Det gör ju ön känt för någonting positivt. 

Fast det tyckte han var bara var blaha-blaha.

- Och varför det?

– Vad ska det vara bra för? Vi behöver inte vara kända för något. Vi vill absolut inte ha en j*vla massa folk hit. Flytta, för böveln, Lidingöloppet till Märsta eller nåt. 

Sa han. Och travade iväg med sin hund, som fortfarande viftade på svansen. 

De gick iväg på de fina löpspåren i skogarna vid målet på Grönsta, de som har elljusbelysning som gör att man kan gå i skogen med hunden även när det annars är mörkt. Och som till största delen är bekostade av avkastning från just Lidingöloppetloppet och i samarbete med Lidingöloppets sponsorer och partner. 

Men det tänkte väl inte Farbror Surgubbe på.

Bära sina egna kostnader

Kan idrotten bära sina egna kostnader? 

Och klarar samhället sig utan idrottens insatser?

Men tänk om en stor del av Sveriges befolkning, de som inte idrottar, tänker som Farbror Surgubbe …

I deras värld är frågan kanske om idrotten verkligen är värda att få låna mark för maror, terrängtävlingar, cykellopp och orienteringar, om idrotten ska få stöd för att belägga grusiga fotbollsplaner med konstgräs, hyra idrottshallar till subventionerade avgifter och få aktivitetsbidrag för att man bedriver positiv verksamhet för barn och ungdomar? 

De pengarna – som stat och kommuner på olika sätt bidrar med – ska man kanske istället använda till annat och så får idrotten stå för sina egna kostnader helt och hållet. Genom medlems- och aktivitetsavgifter, och inkomster från sponsorer till exempel..

Det tycker nog Farbror Surgubbe. 

Konsekvenserna skrämmer

Men antagligen blir det färre som idrottar, färre som börjar, färre som har råd att fortsätta. Då kanske man inte skapar de där goda vanorna som barn och ungdomar behöver. Då kanske medelsvensson rör på sig för lite. Då kanske folkhälsan blir sämre, med dramatiskt ökade kostnader för hjärt-/kärl- och andra välfärdssjukdomar till följd. Och då behöver nog alla pengar som i dag i olika former går till idrottsverksamhet istället gå till sjukvården. Antagligen i hundrafalt större belopp. 

Det vore en olycklig utveckling – eller snarare avveckling – som Sverige knappast har råd med. 

Någonstans vill jag ändå tro att Farbror Surgubbe också förstår det. 

Men f*n vet.

Hunden verkar i alla fall fortsätta att glatt vifta på svansen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.