”Flytta Lidingöloppet till Märsta!”
Jävla gubbe. Det sa jag aldrig. Men jag tänkte det.
Farbrorn – eller snarare hans hund – som jag i all välmening en stund innan hade tilltalat var en riktigt butterhink. Inte hunden alltså, den viftade på svansen. Men Farbror Surgubbe var det definitivt. Han hade undrat om jag visste vilka som stod bakom Lidingöloppet.
– Du menar vilka klubbar som arrangerar? Det är funktionärer från väldigt många klubbar på Lidingö och några inne i stan, hade jag svarat. Men det är friidrottsklubben och orienteringsklubben här på ön som tillsammans äger Lidingöloppet och som är huvudarrangörer.
– Då är det de som ska betala en dyr j*vla hyra för att de får arrangera loppet på marken som tillhör oss Lidingöbor, menade han. Kolla bara här. Vad f*n är det här för byggnader som står och skräpar?
Det var en knapp vecka efter Lidingöloppet och på Grönsta gärde höll man just på att plocka ner de sista stålskeletten från målbyggnaderna. Det var de ”som stod och skräpade”. I övrigt hade alla spår av världens största terränglopp snabbt städats bort. Det är viktigt, det är ju ändå Lidingöbornas mark.
Farbror Surgubbe menade dock att Lidingöloppet inte hade nåt på hans ö att göra.
– Det kommer ju bara en massa folk hit.
Jag försökte kontra med att Lidingöloppet nog ändå var bra för Lidingö.
– Det gör ju ön känt för någonting positivt.
Fast det tyckte han var bara var blaha-blaha.
- Och varför det?
– Vad ska det vara bra för? Vi behöver inte vara kända för något. Vi vill absolut inte ha en j*vla massa folk hit. Flytta, för böveln, Lidingöloppet till Märsta eller nåt.
Sa han. Och travade iväg med sin hund, som fortfarande viftade på svansen.
De gick iväg på de fina löpspåren i skogarna vid målet på Grönsta, de som har elljusbelysning som gör att man kan gå i skogen med hunden även när det annars är mörkt. Och som till största delen är bekostade av avkastning från just Lidingöloppetloppet och i samarbete med Lidingöloppets sponsorer och partner.
Men det tänkte väl inte Farbror Surgubbe på.
Bära sina egna kostnader
Kan idrotten bära sina egna kostnader?
Och klarar samhället sig utan idrottens insatser?
Men tänk om en stor del av Sveriges befolkning, de som inte idrottar, tänker som Farbror Surgubbe …
I deras värld är frågan kanske om idrotten verkligen är värda att få låna mark för maror, terrängtävlingar, cykellopp och orienteringar, om idrotten ska få stöd för att belägga grusiga fotbollsplaner med konstgräs, hyra idrottshallar till subventionerade avgifter och få aktivitetsbidrag för att man bedriver positiv verksamhet för barn och ungdomar?
De pengarna – som stat och kommuner på olika sätt bidrar med – ska man kanske istället använda till annat och så får idrotten stå för sina egna kostnader helt och hållet. Genom medlems- och aktivitetsavgifter, och inkomster från sponsorer till exempel..
Det tycker nog Farbror Surgubbe.
Konsekvenserna skrämmer
Men antagligen blir det färre som idrottar, färre som börjar, färre som har råd att fortsätta. Då kanske man inte skapar de där goda vanorna som barn och ungdomar behöver. Då kanske medelsvensson rör på sig för lite. Då kanske folkhälsan blir sämre, med dramatiskt ökade kostnader för hjärt-/kärl- och andra välfärdssjukdomar till följd. Och då behöver nog alla pengar som i dag i olika former går till idrottsverksamhet istället gå till sjukvården. Antagligen i hundrafalt större belopp.
Det vore en olycklig utveckling – eller snarare avveckling – som Sverige knappast har råd med.
Någonstans vill jag ändå tro att Farbror Surgubbe också förstår det.
Men f*n vet.
Hunden verkar i alla fall fortsätta att glatt vifta på svansen.
Mest lästa just nu
Den bekväma lösningen när resultaten uteblir inom hockeyn är att sparka tränaren, att omgående riva kontraktet, trots att det oftast innebär en betydande merkostnad för föreningen – i storleksordningen 100 miljoner kronor under den senaste 25 års perioden.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar