”Flytta Lidingöloppet till Märsta!”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jävla gubbe.  Det sa jag aldrig. Men jag tänkte det.

Farbrorn – eller snarare hans hund – som jag i all välmening en stund innan hade tilltalat var en riktigt butterhink. Inte hunden alltså, den viftade på svansen. Men Farbror Surgubbe var det definitivt. Han hade undrat om jag visste vilka som stod bakom Lidingöloppet.

– Du menar vilka klubbar som arrangerar? Det är funktionärer från väldigt många klubbar på Lidingö och några inne i stan, hade jag svarat. Men det är friidrottsklubben och orienteringsklubben här på ön som tillsammans äger Lidingöloppet och som är huvudarrangörer.

– Då är det de som ska betala en dyr j*vla hyra för att de får arrangera loppet på marken som tillhör oss Lidingöbor, menade han. Kolla bara här. Vad f*n är det här för byggnader som står och skräpar?

Det var en knapp vecka efter Lidingöloppet och på Grönsta gärde höll man just på att plocka ner de sista stålskeletten från målbyggnaderna. Det var de ”som stod och skräpade”. I övrigt hade alla spår av världens största terränglopp snabbt städats bort. Det är viktigt, det är ju ändå Lidingöbornas mark.

Farbror Surgubbe menade dock att Lidingöloppet inte hade nåt på hans ö att göra. 

– Det kommer ju bara en massa folk hit.

Jag försökte kontra med att Lidingöloppet nog ändå var bra för Lidingö. 

– Det gör ju ön känt för någonting positivt. 

Fast det tyckte han var bara var blaha-blaha.

- Och varför det?

– Vad ska det vara bra för? Vi behöver inte vara kända för något. Vi vill absolut inte ha en j*vla massa folk hit. Flytta, för böveln, Lidingöloppet till Märsta eller nåt. 

Sa han. Och travade iväg med sin hund, som fortfarande viftade på svansen. 

De gick iväg på de fina löpspåren i skogarna vid målet på Grönsta, de som har elljusbelysning som gör att man kan gå i skogen med hunden även när det annars är mörkt. Och som till största delen är bekostade av avkastning från just Lidingöloppetloppet och i samarbete med Lidingöloppets sponsorer och partner. 

Men det tänkte väl inte Farbror Surgubbe på.

Bära sina egna kostnader

Kan idrotten bära sina egna kostnader? 

Och klarar samhället sig utan idrottens insatser?

Men tänk om en stor del av Sveriges befolkning, de som inte idrottar, tänker som Farbror Surgubbe …

I deras värld är frågan kanske om idrotten verkligen är värda att få låna mark för maror, terrängtävlingar, cykellopp och orienteringar, om idrotten ska få stöd för att belägga grusiga fotbollsplaner med konstgräs, hyra idrottshallar till subventionerade avgifter och få aktivitetsbidrag för att man bedriver positiv verksamhet för barn och ungdomar? 

De pengarna – som stat och kommuner på olika sätt bidrar med – ska man kanske istället använda till annat och så får idrotten stå för sina egna kostnader helt och hållet. Genom medlems- och aktivitetsavgifter, och inkomster från sponsorer till exempel..

Det tycker nog Farbror Surgubbe. 

Konsekvenserna skrämmer

Men antagligen blir det färre som idrottar, färre som börjar, färre som har råd att fortsätta. Då kanske man inte skapar de där goda vanorna som barn och ungdomar behöver. Då kanske medelsvensson rör på sig för lite. Då kanske folkhälsan blir sämre, med dramatiskt ökade kostnader för hjärt-/kärl- och andra välfärdssjukdomar till följd. Och då behöver nog alla pengar som i dag i olika former går till idrottsverksamhet istället gå till sjukvården. Antagligen i hundrafalt större belopp. 

Det vore en olycklig utveckling – eller snarare avveckling – som Sverige knappast har råd med. 

Någonstans vill jag ändå tro att Farbror Surgubbe också förstår det. 

Men f*n vet.

Hunden verkar i alla fall fortsätta att glatt vifta på svansen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen