Utan oss oumbärliga fanns inte idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har sagts många gånger förr och det är värt att säga det många gånger till. Utan det ideella ledarskapet, utan alla ideella insatser från hjälpsamma föräldrar, aktiva, före detta aktiva m fl skulle svensk idrott inte existera.

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från tre dagars ideellt arbete med TCS Lidingöloppet. Det är ett lopp som är synonymt med folkhälsa och rörelseglädje. Det är också ett lopp som har varit en pionjär inom många områden.

Janne Åkerblom, en av 2 500 ideella funktionärer som gjorde Lidingöloppet möjligt. Här skriver han själv om alla människor som är oumbärliga för svensk idrott. Foto: Peter Holgersson

 

Det var det första riktigt stora terrängloppet, det var det första loppet som blev ett av Håll Sverige Rent miljömärkt event, först att få en stor egen klass för kvinnor, först att göra ett stort barnlopp i och med Lilla Lidingöloppet.

Behovet av ideella krafter

När loppet växte som mest under 1970-talet växte också behovet av ideella insatser från arrangörsklubbarnas medlemmar. Och när inte de räckte behövdes hjälp från andra klubbar och organisationer.

Behållningen från loppet har gett möjligheter för inte bara de två arrangörsklubbarna IFK Lidingö Friidrott och orienteringsklubben IFK Lidingö SOK att skapa god verksamhet för barn, ungdomar, motionärer, elit och veteraner utan även för många andra föreningar på Lidingö och i Stockholm.

Funktionärstimmar har ersatts med kronor. Men det är inte så att de har kommit funktionärerna som står som flaggvakter till godo. Inte heller till dem som serverar sportdryck längs banan, bygger målområde, städar spåret, sätter upp snitslar, delar ut medaljer eller är levande informationspelare för att löpare och publik ska hitta rätt.

Ersättningen har gått vidare till deras föreningar så att de kan fortsätta göra bra saker för sina medlemmar.

Under helgen som gick krävdes ungefär 2 500 funktionär ute på Lidingö.

Känn på den siffran igen. Tvåtusenfemhundra funktionärer. Så många ideellt arbetande personer som ställer upp med allt från ett par timmar till hela dagar för att det ska bli ett lopp.

Grunden för svensk idrott

Lidingöloppet är ett arrangemang i mängden, som alla har ett beroende  - de byggs av ideella krafter. Så är det överallt i Sverige; i stort och i smått; i handboll, karate, simning, bågskytte, speedway och bandy; i stora städer, i små orter.

 De ideella insatserna behövs för svensk idrotts fortlevnad.

Hur många arrangemang, klubbar, träningar och tävlingar skulle inte försvinna utan de alla de oumbärliga människorna...

Men egentligen, har politikerna förstått hur mycket ideellt arbete som behövs för att vi ska ha råd med att ge barn och ungdomar bra vanor?

Ideell, professionell och kommersiell

Jag brukar säga att jag själv är både ideell, professionell och kommersiell. I klubben – IFK Lidingö Friidrottsklubb – är jag ideell som tränare, ledare och funktionär. När jag är regissör för friidrottstävlingar är jag professionell och som marknadsförare av idrott i olika sammanhang är jag kommersiell.

Nu handlar det här om mig, men bara för att exemplifiera:

Min egen ideella insats under Lidingöloppshelgen bestod av att...

Fredag: arbeta med offentliggörandet av att arrangemanget tilldelats Internationella friidrottsförbundets världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque) men också bidra till loppets seminarium kring uthållighetsidrotter (XCC Cross Country Conference).

Lördag: redaktör för loppets webbsändning och huvudloppets tv-sändning som i Sportkanalen och på Cmore, samt ha rollen som toastmaster på TCS Lidingöloppets hedersgästmiddag.

Söndag: speaker, bland annat med ansvar för prisutdelningarna och ett gäng intervjuer.

Totalt 30 timmar på tre dagar. Ideellt.    

Och jag är bara en av de 2 500 funktionärerna.  Det känns ändå rätt bra att kunna räkna in sig själv som en av de oumbärliga!

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.