Utan oss oumbärliga fanns inte idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har sagts många gånger förr och det är värt att säga det många gånger till. Utan det ideella ledarskapet, utan alla ideella insatser från hjälpsamma föräldrar, aktiva, före detta aktiva m fl skulle svensk idrott inte existera.

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från tre dagars ideellt arbete med TCS Lidingöloppet. Det är ett lopp som är synonymt med folkhälsa och rörelseglädje. Det är också ett lopp som har varit en pionjär inom många områden.

Janne Åkerblom, en av 2 500 ideella funktionärer som gjorde Lidingöloppet möjligt. Här skriver han själv om alla människor som är oumbärliga för svensk idrott. Foto: Peter Holgersson

 

Det var det första riktigt stora terrängloppet, det var det första loppet som blev ett av Håll Sverige Rent miljömärkt event, först att få en stor egen klass för kvinnor, först att göra ett stort barnlopp i och med Lilla Lidingöloppet.

Behovet av ideella krafter

När loppet växte som mest under 1970-talet växte också behovet av ideella insatser från arrangörsklubbarnas medlemmar. Och när inte de räckte behövdes hjälp från andra klubbar och organisationer.

Behållningen från loppet har gett möjligheter för inte bara de två arrangörsklubbarna IFK Lidingö Friidrott och orienteringsklubben IFK Lidingö SOK att skapa god verksamhet för barn, ungdomar, motionärer, elit och veteraner utan även för många andra föreningar på Lidingö och i Stockholm.

Funktionärstimmar har ersatts med kronor. Men det är inte så att de har kommit funktionärerna som står som flaggvakter till godo. Inte heller till dem som serverar sportdryck längs banan, bygger målområde, städar spåret, sätter upp snitslar, delar ut medaljer eller är levande informationspelare för att löpare och publik ska hitta rätt.

Ersättningen har gått vidare till deras föreningar så att de kan fortsätta göra bra saker för sina medlemmar.

Under helgen som gick krävdes ungefär 2 500 funktionär ute på Lidingö.

Känn på den siffran igen. Tvåtusenfemhundra funktionärer. Så många ideellt arbetande personer som ställer upp med allt från ett par timmar till hela dagar för att det ska bli ett lopp.

Grunden för svensk idrott

Lidingöloppet är ett arrangemang i mängden, som alla har ett beroende  - de byggs av ideella krafter. Så är det överallt i Sverige; i stort och i smått; i handboll, karate, simning, bågskytte, speedway och bandy; i stora städer, i små orter.

 De ideella insatserna behövs för svensk idrotts fortlevnad.

Hur många arrangemang, klubbar, träningar och tävlingar skulle inte försvinna utan de alla de oumbärliga människorna...

Men egentligen, har politikerna förstått hur mycket ideellt arbete som behövs för att vi ska ha råd med att ge barn och ungdomar bra vanor?

Ideell, professionell och kommersiell

Jag brukar säga att jag själv är både ideell, professionell och kommersiell. I klubben – IFK Lidingö Friidrottsklubb – är jag ideell som tränare, ledare och funktionär. När jag är regissör för friidrottstävlingar är jag professionell och som marknadsförare av idrott i olika sammanhang är jag kommersiell.

Nu handlar det här om mig, men bara för att exemplifiera:

Min egen ideella insats under Lidingöloppshelgen bestod av att...

Fredag: arbeta med offentliggörandet av att arrangemanget tilldelats Internationella friidrottsförbundets världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque) men också bidra till loppets seminarium kring uthållighetsidrotter (XCC Cross Country Conference).

Lördag: redaktör för loppets webbsändning och huvudloppets tv-sändning som i Sportkanalen och på Cmore, samt ha rollen som toastmaster på TCS Lidingöloppets hedersgästmiddag.

Söndag: speaker, bland annat med ansvar för prisutdelningarna och ett gäng intervjuer.

Totalt 30 timmar på tre dagar. Ideellt.    

Och jag är bara en av de 2 500 funktionärerna.  Det känns ändå rätt bra att kunna räkna in sig själv som en av de oumbärliga!

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.