Utan oss oumbärliga fanns inte idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har sagts många gånger förr och det är värt att säga det många gånger till. Utan det ideella ledarskapet, utan alla ideella insatser från hjälpsamma föräldrar, aktiva, före detta aktiva m fl skulle svensk idrott inte existera.

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från tre dagars ideellt arbete med TCS Lidingöloppet. Det är ett lopp som är synonymt med folkhälsa och rörelseglädje. Det är också ett lopp som har varit en pionjär inom många områden.

Janne Åkerblom, en av 2 500 ideella funktionärer som gjorde Lidingöloppet möjligt. Här skriver han själv om alla människor som är oumbärliga för svensk idrott. Foto: Peter Holgersson

 

Det var det första riktigt stora terrängloppet, det var det första loppet som blev ett av Håll Sverige Rent miljömärkt event, först att få en stor egen klass för kvinnor, först att göra ett stort barnlopp i och med Lilla Lidingöloppet.

Behovet av ideella krafter

När loppet växte som mest under 1970-talet växte också behovet av ideella insatser från arrangörsklubbarnas medlemmar. Och när inte de räckte behövdes hjälp från andra klubbar och organisationer.

Behållningen från loppet har gett möjligheter för inte bara de två arrangörsklubbarna IFK Lidingö Friidrott och orienteringsklubben IFK Lidingö SOK att skapa god verksamhet för barn, ungdomar, motionärer, elit och veteraner utan även för många andra föreningar på Lidingö och i Stockholm.

Funktionärstimmar har ersatts med kronor. Men det är inte så att de har kommit funktionärerna som står som flaggvakter till godo. Inte heller till dem som serverar sportdryck längs banan, bygger målområde, städar spåret, sätter upp snitslar, delar ut medaljer eller är levande informationspelare för att löpare och publik ska hitta rätt.

Ersättningen har gått vidare till deras föreningar så att de kan fortsätta göra bra saker för sina medlemmar.

Under helgen som gick krävdes ungefär 2 500 funktionär ute på Lidingö.

Känn på den siffran igen. Tvåtusenfemhundra funktionärer. Så många ideellt arbetande personer som ställer upp med allt från ett par timmar till hela dagar för att det ska bli ett lopp.

Grunden för svensk idrott

Lidingöloppet är ett arrangemang i mängden, som alla har ett beroende  - de byggs av ideella krafter. Så är det överallt i Sverige; i stort och i smått; i handboll, karate, simning, bågskytte, speedway och bandy; i stora städer, i små orter.

 De ideella insatserna behövs för svensk idrotts fortlevnad.

Hur många arrangemang, klubbar, träningar och tävlingar skulle inte försvinna utan de alla de oumbärliga människorna...

Men egentligen, har politikerna förstått hur mycket ideellt arbete som behövs för att vi ska ha råd med att ge barn och ungdomar bra vanor?

Ideell, professionell och kommersiell

Jag brukar säga att jag själv är både ideell, professionell och kommersiell. I klubben – IFK Lidingö Friidrottsklubb – är jag ideell som tränare, ledare och funktionär. När jag är regissör för friidrottstävlingar är jag professionell och som marknadsförare av idrott i olika sammanhang är jag kommersiell.

Nu handlar det här om mig, men bara för att exemplifiera:

Min egen ideella insats under Lidingöloppshelgen bestod av att...

Fredag: arbeta med offentliggörandet av att arrangemanget tilldelats Internationella friidrottsförbundets världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque) men också bidra till loppets seminarium kring uthållighetsidrotter (XCC Cross Country Conference).

Lördag: redaktör för loppets webbsändning och huvudloppets tv-sändning som i Sportkanalen och på Cmore, samt ha rollen som toastmaster på TCS Lidingöloppets hedersgästmiddag.

Söndag: speaker, bland annat med ansvar för prisutdelningarna och ett gäng intervjuer.

Totalt 30 timmar på tre dagar. Ideellt.    

Och jag är bara en av de 2 500 funktionärerna.  Det känns ändå rätt bra att kunna räkna in sig själv som en av de oumbärliga!

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.