Sällsynt vid friidrott, tack och lov

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fest det har varit i Tyskland under Fotbolls-EM. Vilken stämning! Vilka hejarklackar! Vilken publiksuccé! Fullsatt till sista plats. Det kan vi som jobbar för att få mer publik till friidrottsarenorna förstås vara avundsjuka på.

Den föredömliga publiken. Publik på Stockholms Stadion och invigingsceremonin under Diamond League galan. Foto: Magnus Andersson / TT

I fotboll är det två lag att heja på. Det är enkelt. I en friidrottsgala är det över hundra aktiva, ofta från många olika länder.

225 aktiva från 51 länder. då...

Om vi tar Diamond League-galan i Oslo tidigare i år som exempel var det inte mindre än 255 aktiva från 51 länder som tävlade. Det säger sig självt att det då är svårare att bygga upp samma fokus och engagemang hos publiken än när det bara är två lag och 22 spelare på planen. 

Men en sak slipper vi i friidrotten. Det där infernaliskt tråkiga buandet. Så fort motståndarna har bollen – eller ska skjuta en frispark eller straff – sätter det igång, ackompanjerat av en högljudd visselkonsert. 

Buande och busvisslingar gör att jag får ont i hjärtat. Och ont i magen. Är det verkligen något som hör hemma inom elitidrotten? I fotbolls-EM verkar det vara en del av kulturen. Men ärligt talat – vad bjuder det på för upplevelse? Och är det vad sponsorerna petar in miljoner för att stötta?

Buande även i friidrott – men sällan

Det ska villigt erkännas att fotbollen inte är ensamma om att ha buande publik, men det har känts lite väl illa nu under EM. I friidrotten kan jag påminna mig två tydliga buuuu-tillfällen då jag varit på plats.

Det första var i Finnkampen 1975 då den kepsprydde Pekka Päivärinta under 5000m-loppet bromsade upp och sprang i vägen för Göran Bengtsson – om och om igen. Göran gjorde ideliga försök att ta sig förbi den sicksackande finländaren för att kunna ta upp jakten på en framförvarande finländare som fick allt större lucka. Inte så snyggt av Pekka.

Långlöpartjejernas beteende...

Finnarna på läktaren jublade, svenskarna buade. Inte blev det bättre av att Päivärinta sedan lätt leendes och hejdåvinkandes lämnade svensken långt bakom sig.Det andra tillfället var i Stuttgart 1991 då de kinesiska långlöpartjejerna under ledning av coach Ma Junren i helt överlägsen stil och med blixtrande fartökningar utklassade allt vad motstånd hette. Den tyska publiken var väl insatt och ”förstod” att det nog inte bara var träning som hade gjort kinesiskorna så snabba. Och de var tydliga med vad de tyckte:

De buade. 

Högt och tydligt. 

Som om det var den värsta fotbollsmatchen …

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.