Sällsynt vid friidrott, tack och lov

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fest det har varit i Tyskland under Fotbolls-EM. Vilken stämning! Vilka hejarklackar! Vilken publiksuccé! Fullsatt till sista plats. Det kan vi som jobbar för att få mer publik till friidrottsarenorna förstås vara avundsjuka på.

Den föredömliga publiken. Publik på Stockholms Stadion och invigingsceremonin under Diamond League galan. Foto: Magnus Andersson / TT

I fotboll är det två lag att heja på. Det är enkelt. I en friidrottsgala är det över hundra aktiva, ofta från många olika länder.

225 aktiva från 51 länder. då...

Om vi tar Diamond League-galan i Oslo tidigare i år som exempel var det inte mindre än 255 aktiva från 51 länder som tävlade. Det säger sig självt att det då är svårare att bygga upp samma fokus och engagemang hos publiken än när det bara är två lag och 22 spelare på planen. 

Men en sak slipper vi i friidrotten. Det där infernaliskt tråkiga buandet. Så fort motståndarna har bollen – eller ska skjuta en frispark eller straff – sätter det igång, ackompanjerat av en högljudd visselkonsert. 

Buande och busvisslingar gör att jag får ont i hjärtat. Och ont i magen. Är det verkligen något som hör hemma inom elitidrotten? I fotbolls-EM verkar det vara en del av kulturen. Men ärligt talat – vad bjuder det på för upplevelse? Och är det vad sponsorerna petar in miljoner för att stötta?

Buande även i friidrott – men sällan

Det ska villigt erkännas att fotbollen inte är ensamma om att ha buande publik, men det har känts lite väl illa nu under EM. I friidrotten kan jag påminna mig två tydliga buuuu-tillfällen då jag varit på plats.

Det första var i Finnkampen 1975 då den kepsprydde Pekka Päivärinta under 5000m-loppet bromsade upp och sprang i vägen för Göran Bengtsson – om och om igen. Göran gjorde ideliga försök att ta sig förbi den sicksackande finländaren för att kunna ta upp jakten på en framförvarande finländare som fick allt större lucka. Inte så snyggt av Pekka.

Långlöpartjejernas beteende...

Finnarna på läktaren jublade, svenskarna buade. Inte blev det bättre av att Päivärinta sedan lätt leendes och hejdåvinkandes lämnade svensken långt bakom sig.Det andra tillfället var i Stuttgart 1991 då de kinesiska långlöpartjejerna under ledning av coach Ma Junren i helt överlägsen stil och med blixtrande fartökningar utklassade allt vad motstånd hette. Den tyska publiken var väl insatt och ”förstod” att det nog inte bara var träning som hade gjort kinesiskorna så snabba. Och de var tydliga med vad de tyckte:

De buade. 

Högt och tydligt. 

Som om det var den värsta fotbollsmatchen …

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.