Sällsynt vid friidrott, tack och lov

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fest det har varit i Tyskland under Fotbolls-EM. Vilken stämning! Vilka hejarklackar! Vilken publiksuccé! Fullsatt till sista plats. Det kan vi som jobbar för att få mer publik till friidrottsarenorna förstås vara avundsjuka på.

Den föredömliga publiken. Publik på Stockholms Stadion och invigingsceremonin under Diamond League galan. Foto: Magnus Andersson / TT

I fotboll är det två lag att heja på. Det är enkelt. I en friidrottsgala är det över hundra aktiva, ofta från många olika länder.

225 aktiva från 51 länder. då...

Om vi tar Diamond League-galan i Oslo tidigare i år som exempel var det inte mindre än 255 aktiva från 51 länder som tävlade. Det säger sig självt att det då är svårare att bygga upp samma fokus och engagemang hos publiken än när det bara är två lag och 22 spelare på planen. 

Men en sak slipper vi i friidrotten. Det där infernaliskt tråkiga buandet. Så fort motståndarna har bollen – eller ska skjuta en frispark eller straff – sätter det igång, ackompanjerat av en högljudd visselkonsert. 

Buande och busvisslingar gör att jag får ont i hjärtat. Och ont i magen. Är det verkligen något som hör hemma inom elitidrotten? I fotbolls-EM verkar det vara en del av kulturen. Men ärligt talat – vad bjuder det på för upplevelse? Och är det vad sponsorerna petar in miljoner för att stötta?

Buande även i friidrott – men sällan

Det ska villigt erkännas att fotbollen inte är ensamma om att ha buande publik, men det har känts lite väl illa nu under EM. I friidrotten kan jag påminna mig två tydliga buuuu-tillfällen då jag varit på plats.

Det första var i Finnkampen 1975 då den kepsprydde Pekka Päivärinta under 5000m-loppet bromsade upp och sprang i vägen för Göran Bengtsson – om och om igen. Göran gjorde ideliga försök att ta sig förbi den sicksackande finländaren för att kunna ta upp jakten på en framförvarande finländare som fick allt större lucka. Inte så snyggt av Pekka.

Långlöpartjejernas beteende...

Finnarna på läktaren jublade, svenskarna buade. Inte blev det bättre av att Päivärinta sedan lätt leendes och hejdåvinkandes lämnade svensken långt bakom sig.Det andra tillfället var i Stuttgart 1991 då de kinesiska långlöpartjejerna under ledning av coach Ma Junren i helt överlägsen stil och med blixtrande fartökningar utklassade allt vad motstånd hette. Den tyska publiken var väl insatt och ”förstod” att det nog inte bara var träning som hade gjort kinesiskorna så snabba. Och de var tydliga med vad de tyckte:

De buade. 

Högt och tydligt. 

Som om det var den värsta fotbollsmatchen …

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.