Så kan vi uppleva friidrott ännu bättre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrott är kanske världens bästa underhållning. Inget är helt förutsägbart, bollen är rund och allt kan hända. I princip alla svenskar har suttit fängslade framför tv:n och hoppats, hejat, skrikit, överraskats, jublat och ibland blivit besvikna. 
Du skulle sett mig när jag flög upp ur soffan och skrek “jaaaaaa!” så fönsterrutorna bågnade när Stefan Holm krånglade till sig OS-guldet i höjd 2004. Eller när Charlotte Kalla jagade ikapp och smet förbi på insidan till stafett-OS-guld i Sotji 2014. Oförglömligt. Och helt omöjligt att regissera.
Janne Åkerblom vill ha ett nyskapande i TV och bildproduktionen från Friidrott. T ex att fotografer och producenter söker nya vinklar. Foto: Christine Olsson / TT


Idrotten på plats måste visserligen vara – och kommer att fortsätta att vara – häftigare än framför tv:n. För på plats är idrotten ännu bättre. Där delar du upplevelsen med tusentals andra. Stämningen är högre, lyckan när favoritlaget vinner är obeskrivlig och besvikelsen vid en förlust avgrundsdjup. De känslorna är oslagbara. Och obetalbara.

Det får inte vara dåligt i tv

Men de flesta åskådarna konsumerar inte idrotten på läktaren utan i soffan framför tv:n. Eller med datorn i knät eller kanske med mobilen i handen. Då måste tv-produktionen vara i toppklass. Det är den ofta, men långt ifrån alltid. Särskilt inte när det kommer till friidrott.
Sverige och Finland har några av världens bästa tv-producenter när det handlar om friidrott. Det kan vi vara stolta över. De Oftafår de också ansvar som delproducentsansvar (och ibland lite mer) när det kommer till stora mästerskap som OS, VM och EM. Deras kunskap och fingertoppskänsla är guld värd.
Tyvärr är det inte samma klass överallt och här måste de internationella förbunden – såväl World Athletics som European Athletics – ta ett större ansvar för att tv-sändningarna från internationella tv-sända galor och mästerskap blir bättre.

Nyskapande(?), utan spänning

Vi lever i 2020-talet och fortfarande visas teknikgrenar från nya ”innovativa” vinklar som är helt meningslösa för tittarna. Man baxnar när man ser längdhopp visas framifrån, tresteg utan att det finns några längdmarkeringar i sidan som hjälper tittarna i tv (och på arenan heller för den delen) att få en känsla om hur långt det är, stavhopp bakifrån eller rakt underifrån, löpning rakt mot kameran eller kula rakt framifrån. 
Och hur kommer det sig att man i princip bara följer löpningarna live och mellan löpningarna bara visar teknikgrenar i ihopklippta sjok av inspelade tidigare genomförda hopp och kast?
Körkort för tv-producenter... 
Visserligen är friidrott svårt, när allt händer samtidigt på många platser, men lite krav ska man väl kunna ställa.
Hur, frågar man sig, kan detta ske i dag? Har de som producerar aldrig själva suttit och tittat på friidrott på tv? Kan de inte sätta sig in i vad deras tv-publik faktiskt vill ha? Och vad kan man göra åt det?
Ska du köra bil behöver du körkort, ska du vara mäklare behöver du mäklarlicens, ska du vara domare eller starter måste du ha gått utbildning och vara godkänd. Men för att producera friidrottsgalor på tv känns det som om att man inte behöver kunna något alls.
Är det inte dags för friidrotten att kräva att producenterna i förväg visar att de faktiskt kan det som de är satta att utföra? Är det kanske till och med dags att kräva att tv-producenterna har utbildning och är licensierade?

Janne Åkerblom

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.