Storklubben öppnar för nystart
I höstas bytte två etablerade elitfriidrottare – 800m-löparen Andreas Kramer och hinderlöparen Simon Sundström – klubb. Ny adress blev Djurgården Friidrott, en klubb som legat i träda i flera år. De fick också sällskap av medeldistanslöftet Saga Provci. Nu sker en nysatsning - med stora perspektiv.

Klubben leds sportsligt av Andreas och Sagas tränare Per Skoog tillsamman med Simons tränare Malin Sundström. Ansvarig för förenings breda verksamhet, DIF Running är Caroline Högardh assisterad av Kalle Berglund.
Bakgrunden till klubbytet är att ge både de aktiva och deras tränare förutsättningar att kunna leva på sin idrott.
För det är ytterst få svenska friidrottare som kan göra det. Inte ens de som är i eller strax under världseliten. Det är inte heller många friidrottscoacher som är avlönade för att träna och stötta sina aktiva fram mot internationella framgångar.
Det är en stor skillnad mot exempelvis fotbolls- och ishockeyklubbar i de översta serierna.
Heltidssatsningar – utan inkomster
Simon och Andreas har i flera år gjort en heltidssatsning och Saga är på god väg in i sin satsning. Malin har under resan gått tränarprogrammet plus en master vid GIH och därefter verkat som tränare mer eller mindre på heltid. Per (Årets friidrottstränare 2024) har verkat som tränare på heltid och har fler löpare i världsklass, bl.a. Leo Magnusson och Vidar Johansson under sina vingar. Och ingen av dem har haft några stora – och definitivt inga regelbundna inkomster – att skryta med.
Ivan har länge haft goda kontakter med sponsorer, då han själv och hans företag Sundström Safety AB är en del av en grupp sponsorer som bland annat stöttar Djurgårdens fotbolls- och ishockeylag.
Elitlagen (inte bara Djurgården) har förstås – och förhoppningsvis – regelbundna publikintäkter, i alla fall en gång i veckan under säsong. Det har inte friidrottsklubbarna. De stora klubblagen har också sponsorer som är villiga att öppna större plånböcker än vad friidrottsklubbarna har.
Lättare att locka sponsorer
Klubbarna i Allsvenskan och SHL har ju dessutom varumärken vars värden vida överstiger friidrottsklubbarnas. En storsponsor som har Djurgården i sitt hjärta kan förstås lägga en slant extra på en idrottare som representerar Djurgården istället för Ullevi eller IFK Lidingö. Kännedom och varumärke underlättar i sponsorjakten.
I Simon Sundströms tidigare förening har man visserligen jobbat hårt med sponsorrekrytering, men som Ivan säger:
– Djurgårdens IF är ett av Idrottssveriges starkaste varumärken. Att heta Djurgården Friidrott och att ha med tränarkompetens och starka förebilder ger oss en fördel i sponsorarbetet.
Och han fortsätter:
– Vi är såklart ödmjuka inför att inget sker av sig självt och att bryta ny mark är en utmaning. Men vi tror på det vi gör och att erkänna elitfriidrott som ett yrke är ett viktigt steg i att göra rollen som elitaktiv/elittränare hållbar nu och i framtiden.
Ivan betonar också att exempelvis IFK Lidingö Friidrott en anrik historia, förebilder, verksamhet för alla och inte minst en central roll i svensk folkhälsa som delägare till Lidingöloppet.
– Här finns stor potential att bygga starka partnerskap genom att investera i sitt varumärke, kommunicera och erbjuda unika upplägg.
Ambitiös satsning
Satsningen som Djurgården gör är ambitiös. Tre aktiva och sedan en tid fyra tränare/ledare ska ges möjlighet till okej anställningsvillkor som inte deras tidigare klubbar har kunnat erbjuda.
Många elitidrottare lever nära existensminimum för att kunna satsa ordentligt, träna två pass om dagen, ligga på träningsläger under längre perioder etc. De försakar studier och arbetsinkomster under flera år när deras jämnåriga skaffar högskolepoäng och sätter fart på sina civila karriärer. Och allt det för att kanske kunna tampas med övriga världseliten. Och även om de kommer långt ska man veta att det än så länge är de möjliga intäkterna högst begränsade i de flesta idrotter.
Samma sak för de som satsar på att bli elittränare. De utbildar sig och går till yrken som sällan är särskilt välbetalda. Om det ens finns någon ersättning. Många tvingas att förbli coacher på sin fritid och det är en stor skillnad mot hur det är jämfört med andra länder.
– Aktiva, elittränare, klubbledning och ledningen för DIF Running är tillsvidareanställda. Det betyder att kvitto mot idrottskostnad har ersatts med en månadslön, pensionsavsättningar, friskvårdsbidrag, anställningstrygghet, osv., som ytterst få inom elitfriidrotten har idag, förklarar Ivan.
Är det framtiden?
Även om Djurgården Friidrott långt ifrån erbjuder de tre aktiva och deras tränare ”några fotbollslöner” är det en satsningen som är intressant ur flera synvinklar - med vissa frågor:
• Går det att skapa en verksamhet som möjliggör elitsatsning och ekonomisk trygghet?
• Kommer fler klubbar att följa Djurgården Friidrotts exempel?
• Kommer företag gå in och satsa där de aktiva tävlar för varumärken som det har blivit i skidornas långloppscirkus?
• Hur kommer det fungera för de traditionella (fri)idrottsklubbarna där i princip all rekrytering sker?
• Kanföreningar som Malmö FF, HV71, Häcken, Brynäs, Rögle, Brommapojkarna och Elfsborg erbjuda motsvarande satsningar som Djurgården Friidrott nu gör?
Det finns anledning att återkomma i ämnet.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.