Varannan damernas i tv-studion. Eller?
OS i Paris är ett ovanligt jämställt OS. Det har du hört, eller hur? Det är lika många kvinnor som män, på ett ungefär, som tävlar. Det är lika många kvinnliga som manliga grenar. Under det senaste decenniet har andelen kvinnor i IOK:s kommissioner ökat från 20 % till 50 procent. Dessutom har sändande tv-bolag utbildat kameraskötarna att undvika kameravinklar som kan uppfattas som sexistiska. Det är bra.
Men tittar vi på Kanal 5:s och Max sändningar kan man undra. I alla fall om man lyssnar på rösterna. Det är manliga kommentatorer nästan överallt, medan kvinnorna har mer begränsade roller som programledare i studion, som reportrar på arenorna eller ute på stad eller som expertbisittare bredvid huvudkommentatorerna.
Inte lika jämställt som själva olympiska spelen
Kollar man på Discoverys egen webbplats (Kanal 5 och Max hör hemma under Warner/Discovery) hittar man hela laguppställningen för alla idrotter. Bara en tredjedel (35 %) av alla namn på deras lista (25 av 72) är kvinnor. Det må vara hänt.
Men räknar man antalet kommentatorer som bevakar och pratar om de olika idrotterna så är det 29 män och bara sex kvinnor. Det är 17 %. Bara sjutton procent! Inte alls lika jämställt som själva olympiska spelen.
Det är inte så att jag tycker att de manliga kommentatorerna är dåliga på nåt sätt. Jag kan också tänka mig att Kanal 5/Max verkligen har jobbat för att hitta duktiga kvinnor till kommentatorsmikrofonerna. Men faktum kvarstår. Det är banne mig inte så jämställt där.
I studion är fyra av åtta tjejer. 50 %. Snyggt! Och de som har titeln reporter är det faktiskt övervägande del kvinnor (fem av åtta). Bra!
Det är inte enkelt – men det borde vara bättre!
Men varför vill jag att det ska vara mer jämställt även i antal röster från OS-sändningarna som sändande bolag har? Spelar det nån roll?
Ja, det gör det. Främst av två anledningar.
1) Det ger en signal om ökad jämställdhet. Det behövs. Inte minst visar det att kvinnor är lika bra kommentatorer som män, bara de får chansen. Och då blir kvinnorna förebilder.
2) I de idrotter där man satsar på kombon ”kommentator och bisittare” blir det ofta ett bättre spel mellan rösterna när det både är en man och kvinna. Skönare för öronen helt enkelt.
Går det att göra nåt åt det, då?
Jag vet att det inte är enkelt. I min roll som event presentation manager på friidrottstävlingar har jag och mina kollegor i 25 år jobbat för att ha både en kvinnlig och en manlig speaker. I alla fall på stora galor och mästerskap, där det går att ha två röster. Det är absolut inte så att vi har lyckats med det hela tiden, men vi har lyckats oftare än om vi inte skulle haft den målsättningen.
I friidrotten släpper vi in tjejer och ger dem rollen som speakrar på olika ungdomstävlingar. Några får chansen i Ungdomsfinnkampen och några går vidare till de allra största tävlingarna. Att vara speaker är en bra övning som man har nytta av, om och när chansen att vara kommentator för rörliga bilder kommer. Jag hoppas att man tänker på liknande sätt i andra idrotter. För vi behöver lotsa in och ge fler tjejer chansen att bli de där trygga, skickliga och underhållande kommentatorerna i sändningar från kommande olympiska spel.
OS-idrotter med kvinnlig kommentering
Du kanske är nyfiken på vilka idrotter som Kanal 5/Max har valt att ha kvinnliga kommentatorer för. Då ska du få svaret. Någon eller några kan du säkert gissa dig till.
Här kommer de:
● Segling
● Skateboard
● Tennis
● Konstsim
● Rytmisk gymnastik
Gissade du på hästsport, fler
Fast nu undrar ju vän av ordning varför jag bara listar fem idrotter när det var sex kvinnliga kommentatorer. Det beror på att tennisen har två. För säkerhets skull har de även två manliga kommentatorer.
Varannan damernas är ju en bra målsättning. Om fyra år kanske vi är där.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Aldrig tidigare har Paralympics nått ut till så många i Sverige som under sommarens spel i Paris. Det mediala genomslaget ökade med 54 procent jämfört med sommarspelen i Tokyo 2021.
Intresset för paralympisk idrott växer starkt, både internationellt och i Sverige.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar