I spåren av skidskandalen i Finland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I vårt östra grannland pratar man fortfarande om dopingskandalerna som skakade om finsk skidsport åren kring sekelskiftet och som satte djupa ärr i den finska folksjälen. För inte kunde det vara sant att de finska skidhjältarna hade använt förbjudna medel för att nå medaljer, framgångar och berömmelse?

Jag skrev en krönika här om det för en dryg månad sedan. Upprinnelsen var då journalsten Johanna Aatsalos avslöjanden 1998, avslöjanden som försökte tystas ner av idrottens ledare, rättssystemet och till och med några av dåtidens politiker.

Men som i samband med ytterligare avslöjanden i hemma-VM i Lahti 2001 gav henne lite upprättelse.
Om vi bortser att hon fortfarande var stämd av det finska skidförbundet och de främsta skidåkarna till skadeståndsbelopp som inte ens mördare ansågs vara skyldiga till.
Men Johanna hade ju rätt. Det var dopning. Den var sanktionerad högt upp i det finska skidförbundet.Och det var skandal.

Finlands just nu mest lästa bok

I början av året gavs boken om hur det gick till ut. Boken "Paljastus, Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa" (eller på svenska typ: "Avslöjande – En berättelse om dopingnyheter och en reporter som ville bli tystad" är i dag Finlands mest sålda bok. Man är redan på tredje upplagan och fler än 10 000 exemplar är sålda!. Lägg därtill att den också är den mest utlånade på biblioteken och att den toppar de finska boklyssnarlistorna och du har en författarsuccé framför ögonen.
Finländarna vill förstås veta sanningen – även om den smärtar. Men boken har fler bottnar än att bara handla om dopingskandalen kring de finska skidhjältarna i slutet av 1990-talet.
Egentligen handlar den mer om hur journalisten som nystade upp skandalen blev behandlad av förbund och domstolar och om hur den finska pressen stryker idrotten och idrottarna medhårs.

Vad händer härnäst?

Även om Johanna hade rätt när hon avslöjade den systematiska dopningen i slutet av förra århundradet sågs hon då som boven i dramat och placerades i frysboxen i många år. Men nu är nationen redo för sanningen.
I dag är det här glödgande heta nyhetsstoff i Finland. Och Johanna syns ofta i olika tv-program för att berätta sin historia och om hur idrottsjournalistiken funkade då, hur den förändrats och vad som händer framåt.
Hon är flitigt anlitad som föreläsare och inbjuden till mängder av författarträffar. 
Nyligen har hon även fått en egen krönikespalt i Finlands (och Nordens) största tidning Helsingin Sanomat. Dessutom är det premiär för en ny digital idrottstidning där Johanna Aatsalo också blir kolumnist med en krönika i månaden.
Det skulle inte förvåna om hennes historia om den finska skidåkningens egen såpopera både blir en tv-serie, en teateruppsättning och varför inte en operaföreställning på det största finska operahuset.

Vad kan vi lära oss i Sverige?

Hennes fokus är dock inte dopingskandalerna för 25 år sedan utan i första hand om idrottsjournalistiken. Vilka förutsättningar har journalisterna för att göra ett bra och granskande jobb? Vad är deras roll? Är det bara att hylla vinnarna och skriva om framgångar? Eller är deras roll även att lyfta på stenar, ifrågasätta och berätta sanningar som ibland gör ont att höra?
Här i Sverige kan vi också fråga oss vad vi har att lära oss. Behöver även den svenska sportjournalistiken förändras? Och har vi motsvarande dopinghistorier inom svensk idrott som bara ligger där och väntar på att bli avslöjade?
Vem blir Sveriges egen Johanna Aatsalo?

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.