I spåren av skidskandalen i Finland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I vårt östra grannland pratar man fortfarande om dopingskandalerna som skakade om finsk skidsport åren kring sekelskiftet och som satte djupa ärr i den finska folksjälen. För inte kunde det vara sant att de finska skidhjältarna hade använt förbjudna medel för att nå medaljer, framgångar och berömmelse?

Jag skrev en krönika här om det för en dryg månad sedan. Upprinnelsen var då journalsten Johanna Aatsalos avslöjanden 1998, avslöjanden som försökte tystas ner av idrottens ledare, rättssystemet och till och med några av dåtidens politiker.

Men som i samband med ytterligare avslöjanden i hemma-VM i Lahti 2001 gav henne lite upprättelse.
Om vi bortser att hon fortfarande var stämd av det finska skidförbundet och de främsta skidåkarna till skadeståndsbelopp som inte ens mördare ansågs vara skyldiga till.
Men Johanna hade ju rätt. Det var dopning. Den var sanktionerad högt upp i det finska skidförbundet.Och det var skandal.

Finlands just nu mest lästa bok

I början av året gavs boken om hur det gick till ut. Boken "Paljastus, Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa" (eller på svenska typ: "Avslöjande – En berättelse om dopingnyheter och en reporter som ville bli tystad" är i dag Finlands mest sålda bok. Man är redan på tredje upplagan och fler än 10 000 exemplar är sålda!. Lägg därtill att den också är den mest utlånade på biblioteken och att den toppar de finska boklyssnarlistorna och du har en författarsuccé framför ögonen.
Finländarna vill förstås veta sanningen – även om den smärtar. Men boken har fler bottnar än att bara handla om dopingskandalen kring de finska skidhjältarna i slutet av 1990-talet.
Egentligen handlar den mer om hur journalisten som nystade upp skandalen blev behandlad av förbund och domstolar och om hur den finska pressen stryker idrotten och idrottarna medhårs.

Vad händer härnäst?

Även om Johanna hade rätt när hon avslöjade den systematiska dopningen i slutet av förra århundradet sågs hon då som boven i dramat och placerades i frysboxen i många år. Men nu är nationen redo för sanningen.
I dag är det här glödgande heta nyhetsstoff i Finland. Och Johanna syns ofta i olika tv-program för att berätta sin historia och om hur idrottsjournalistiken funkade då, hur den förändrats och vad som händer framåt.
Hon är flitigt anlitad som föreläsare och inbjuden till mängder av författarträffar. 
Nyligen har hon även fått en egen krönikespalt i Finlands (och Nordens) största tidning Helsingin Sanomat. Dessutom är det premiär för en ny digital idrottstidning där Johanna Aatsalo också blir kolumnist med en krönika i månaden.
Det skulle inte förvåna om hennes historia om den finska skidåkningens egen såpopera både blir en tv-serie, en teateruppsättning och varför inte en operaföreställning på det största finska operahuset.

Vad kan vi lära oss i Sverige?

Hennes fokus är dock inte dopingskandalerna för 25 år sedan utan i första hand om idrottsjournalistiken. Vilka förutsättningar har journalisterna för att göra ett bra och granskande jobb? Vad är deras roll? Är det bara att hylla vinnarna och skriva om framgångar? Eller är deras roll även att lyfta på stenar, ifrågasätta och berätta sanningar som ibland gör ont att höra?
Här i Sverige kan vi också fråga oss vad vi har att lära oss. Behöver även den svenska sportjournalistiken förändras? Och har vi motsvarande dopinghistorier inom svensk idrott som bara ligger där och väntar på att bli avslöjade?
Vem blir Sveriges egen Johanna Aatsalo?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.