I spåren av skidskandalen i Finland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I vårt östra grannland pratar man fortfarande om dopingskandalerna som skakade om finsk skidsport åren kring sekelskiftet och som satte djupa ärr i den finska folksjälen. För inte kunde det vara sant att de finska skidhjältarna hade använt förbjudna medel för att nå medaljer, framgångar och berömmelse?

Jag skrev en krönika här om det för en dryg månad sedan. Upprinnelsen var då journalsten Johanna Aatsalos avslöjanden 1998, avslöjanden som försökte tystas ner av idrottens ledare, rättssystemet och till och med några av dåtidens politiker.

Men som i samband med ytterligare avslöjanden i hemma-VM i Lahti 2001 gav henne lite upprättelse.
Om vi bortser att hon fortfarande var stämd av det finska skidförbundet och de främsta skidåkarna till skadeståndsbelopp som inte ens mördare ansågs vara skyldiga till.
Men Johanna hade ju rätt. Det var dopning. Den var sanktionerad högt upp i det finska skidförbundet.Och det var skandal.

Finlands just nu mest lästa bok

I början av året gavs boken om hur det gick till ut. Boken "Paljastus, Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa" (eller på svenska typ: "Avslöjande – En berättelse om dopingnyheter och en reporter som ville bli tystad" är i dag Finlands mest sålda bok. Man är redan på tredje upplagan och fler än 10 000 exemplar är sålda!. Lägg därtill att den också är den mest utlånade på biblioteken och att den toppar de finska boklyssnarlistorna och du har en författarsuccé framför ögonen.
Finländarna vill förstås veta sanningen – även om den smärtar. Men boken har fler bottnar än att bara handla om dopingskandalen kring de finska skidhjältarna i slutet av 1990-talet.
Egentligen handlar den mer om hur journalisten som nystade upp skandalen blev behandlad av förbund och domstolar och om hur den finska pressen stryker idrotten och idrottarna medhårs.

Vad händer härnäst?

Även om Johanna hade rätt när hon avslöjade den systematiska dopningen i slutet av förra århundradet sågs hon då som boven i dramat och placerades i frysboxen i många år. Men nu är nationen redo för sanningen.
I dag är det här glödgande heta nyhetsstoff i Finland. Och Johanna syns ofta i olika tv-program för att berätta sin historia och om hur idrottsjournalistiken funkade då, hur den förändrats och vad som händer framåt.
Hon är flitigt anlitad som föreläsare och inbjuden till mängder av författarträffar. 
Nyligen har hon även fått en egen krönikespalt i Finlands (och Nordens) största tidning Helsingin Sanomat. Dessutom är det premiär för en ny digital idrottstidning där Johanna Aatsalo också blir kolumnist med en krönika i månaden.
Det skulle inte förvåna om hennes historia om den finska skidåkningens egen såpopera både blir en tv-serie, en teateruppsättning och varför inte en operaföreställning på det största finska operahuset.

Vad kan vi lära oss i Sverige?

Hennes fokus är dock inte dopingskandalerna för 25 år sedan utan i första hand om idrottsjournalistiken. Vilka förutsättningar har journalisterna för att göra ett bra och granskande jobb? Vad är deras roll? Är det bara att hylla vinnarna och skriva om framgångar? Eller är deras roll även att lyfta på stenar, ifrågasätta och berätta sanningar som ibland gör ont att höra?
Här i Sverige kan vi också fråga oss vad vi har att lära oss. Behöver även den svenska sportjournalistiken förändras? Och har vi motsvarande dopinghistorier inom svensk idrott som bara ligger där och väntar på att bli avslöjade?
Vem blir Sveriges egen Johanna Aatsalo?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.