Har friidrotten råd att arrangera tävlingar?
Har friidrotten råd att arrangera stora tävlingar så länge till?
: Vi lever i en tid där allt färre människor ställer upp och bjuder på sin egen fritid för idrottens skull. Därför måste man sig ställa frågan: "Har friidrotten verkligen råd i framtiden?
Ja, det samma gäller även andra idrotter där det krävs mång funktionärer, men friidrotten är extrem i det avseendet.
Friidrott är en extremt funktionärsintensiv idrott. Ta den nyligen avslutade Finnkampen som exempel. Det är visserligen en tvådagarstävling och har i stort sett hela grenprogrammet, men om man bara räknar funktionärer som ser till att själva tävlingen är i gång – starter, uppropare, bandomare, övertrampskollare,längdmätare, sandgropskrattare, ribbuppläggare, kastdomare, vindmätningsavläsare, tävlingsledare, eltidtagare, resultatservice, speaker, event presentation, korgbärare, häckutsättare etc. – så var det drygt 150 namn på funktionärslistan.
Tillkommer gör läktarvärdar, säkerhetsvakter, kioskpersonal etc. Totalt var det över 300 funktionärer på Stockholms stadion under respektive tävlingsdag – och de flesta i funktionärsroller under båda dagarna...
Jämför med fotboll med tre domare...På barn- och ungdomssidan kan det räcka med en domare och nödvändiga ledare för att arrangera matchen. I friidrott behövs det oftast fler funktionärer än så bara för att arrangera en längdhoppstävling. Och längdhopp är vanligtvis bara en av många grenar under en barn-/ungdomstävling.
Nästan ingen får ersättning
Många av fotbollens funktionärer får dessutom betalt. De allra flesta under en friidrottstävling får inte ett korvöre.
Gissningsvis ställde 97 procent av alla Finnkampens funktionärer upp helt ideellt, glatt och gratis.
Om friidrottsförbundet hade betalt marknadsmässiga timlöner hade man fått lägga ner Finnkampen. För förutom funktionärer, arenahyra, säkerhet med mera har friidrotten dessutom Sveriges största landslag. Totalt tävlade 112 seniorer och 41 ungdomar i gulblå tävlingsdräkt och för dem tillkommer resa, boende, mat, tävlingskläder och landslagsoveraller.
Därför inget Lidingölopp i Japan
Det här – med väldigt många funktionärer som medverkar ideellt för att tävlingar ska kunna genomföras – lider friidrotten av världen över.
För ett antal år sedan välkomnade vi en ledare från Japans friidrottsförbund till Lidingö för att diskutera Lidingöloppet och möjligheten för dem att arrangera något liknande i Japan.
Mannen förstås imponerad över banan, naturen, närheten till Stockholm och inte minst storleken på loppet. Han var också mycket intresserad – tills han ställde frågan om hur många funktionärer som hjälpte till under en Lidingöloppshelg.
Moloken åkte han hem
– Kring 2500, svarade vi. För så många behövs.
Då såg han lite besviken ut och undrade hur vi hade råd att avlöna alla de där 2500 funktionärerna.
– Inga problem. De ställer upp helt utan ersättning.
Det var tydligen inte det svaret han ville ha, eftersom han ganska direkt förklarade att funktionärerna i Japan får betalt och att det därför aldrig skulle funka i hans hemland.
Frågan är hur länge det funkar i vårt.
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar