Har friidrotten råd att arrangera tävlingar?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har friidrotten råd att arrangera stora tävlingar så länge till? 

: Vi lever i en tid där allt färre människor ställer upp och bjuder på sin egen fritid för idrottens skull. Därför måste man sig ställa frågan: "Har friidrotten verkligen råd i framtiden?

Ja, det samma gäller även andra idrotter där det krävs mång funktionärer, men friidrotten är extrem i det avseendet.

Banlopp eller stadslopp, funktionärerna är lika oumbärliga. Foto: TT

Friidrott är en extremt funktionärsintensiv idrott. Ta den nyligen avslutade Finnkampen som exempel. Det är visserligen en tvådagarstävling och har i stort sett hela grenprogrammet, men om man bara räknar funktionärer som ser till att själva tävlingen är i gång – starter, uppropare, bandomare, övertrampskollare,längdmätare, sandgropskrattare, ribbuppläggare, kastdomare, vindmätningsavläsare, tävlingsledare, eltidtagare, resultatservice, speaker, event presentation, korgbärare, häckutsättare etc. – så var det drygt 150 namn på funktionärslistan. 

Tillkommer gör läktarvärdar, säkerhetsvakter, kioskpersonal etc. Totalt var det över 300 funktionärer på Stockholms stadion under respektive tävlingsdag – och de flesta i funktionärsroller under båda dagarna...

Jämför med fotboll med tre domare...På barn- och ungdomssidan kan det räcka med en domare och nödvändiga ledare för att arrangera matchen. I friidrott behövs det oftast fler funktionärer än så bara för att arrangera en längdhoppstävling. Och längdhopp är vanligtvis bara en av många grenar under en barn-/ungdomstävling.

Nästan ingen får ersättning

Många av fotbollens funktionärer får dessutom betalt. De allra flesta under en friidrottstävling får inte ett korvöre. 

Gissningsvis ställde 97 procent av alla Finnkampens funktionärer upp helt ideellt, glatt och gratis.

Om friidrottsförbundet hade betalt marknadsmässiga timlöner hade man fått lägga ner Finnkampen. För förutom funktionärer, arenahyra, säkerhet med mera har friidrotten dessutom Sveriges största landslag. Totalt tävlade 112 seniorer och 41 ungdomar i gulblå tävlingsdräkt och för dem tillkommer resa, boende, mat, tävlingskläder och landslagsoveraller.

Därför inget Lidingölopp i Japan

Det här – med väldigt många funktionärer som medverkar ideellt för att tävlingar ska kunna genomföras – lider friidrotten av världen över. 

För ett antal år sedan välkomnade vi en ledare från Japans friidrottsförbund till Lidingö för att diskutera Lidingöloppet och möjligheten för dem att arrangera något liknande i Japan.

Mannen förstås imponerad över banan, naturen, närheten till Stockholm och inte minst storleken på loppet. Han var också mycket intresserad – tills han ställde frågan om hur många funktionärer som hjälpte till under en Lidingöloppshelg. 

Moloken åkte han hem

– Kring 2500, svarade vi. För så många behövs.

Då såg han lite besviken ut och undrade hur vi hade råd att avlöna alla de där 2500 funktionärerna.

– Inga problem. De ställer upp helt utan ersättning.

Det var tydligen inte det svaret han ville ha, eftersom han ganska direkt förklarade att funktionärerna i Japan får betalt och att det därför aldrig skulle funka i hans hemland.

Frågan är hur länge det funkar i vårt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.