Har friidrotten råd att arrangera tävlingar?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har friidrotten råd att arrangera stora tävlingar så länge till? 

: Vi lever i en tid där allt färre människor ställer upp och bjuder på sin egen fritid för idrottens skull. Därför måste man sig ställa frågan: "Har friidrotten verkligen råd i framtiden?

Ja, det samma gäller även andra idrotter där det krävs mång funktionärer, men friidrotten är extrem i det avseendet.

Banlopp eller stadslopp, funktionärerna är lika oumbärliga. Foto: TT

Friidrott är en extremt funktionärsintensiv idrott. Ta den nyligen avslutade Finnkampen som exempel. Det är visserligen en tvådagarstävling och har i stort sett hela grenprogrammet, men om man bara räknar funktionärer som ser till att själva tävlingen är i gång – starter, uppropare, bandomare, övertrampskollare,längdmätare, sandgropskrattare, ribbuppläggare, kastdomare, vindmätningsavläsare, tävlingsledare, eltidtagare, resultatservice, speaker, event presentation, korgbärare, häckutsättare etc. – så var det drygt 150 namn på funktionärslistan. 

Tillkommer gör läktarvärdar, säkerhetsvakter, kioskpersonal etc. Totalt var det över 300 funktionärer på Stockholms stadion under respektive tävlingsdag – och de flesta i funktionärsroller under båda dagarna...

Jämför med fotboll med tre domare...På barn- och ungdomssidan kan det räcka med en domare och nödvändiga ledare för att arrangera matchen. I friidrott behövs det oftast fler funktionärer än så bara för att arrangera en längdhoppstävling. Och längdhopp är vanligtvis bara en av många grenar under en barn-/ungdomstävling.

Nästan ingen får ersättning

Många av fotbollens funktionärer får dessutom betalt. De allra flesta under en friidrottstävling får inte ett korvöre. 

Gissningsvis ställde 97 procent av alla Finnkampens funktionärer upp helt ideellt, glatt och gratis.

Om friidrottsförbundet hade betalt marknadsmässiga timlöner hade man fått lägga ner Finnkampen. För förutom funktionärer, arenahyra, säkerhet med mera har friidrotten dessutom Sveriges största landslag. Totalt tävlade 112 seniorer och 41 ungdomar i gulblå tävlingsdräkt och för dem tillkommer resa, boende, mat, tävlingskläder och landslagsoveraller.

Därför inget Lidingölopp i Japan

Det här – med väldigt många funktionärer som medverkar ideellt för att tävlingar ska kunna genomföras – lider friidrotten av världen över. 

För ett antal år sedan välkomnade vi en ledare från Japans friidrottsförbund till Lidingö för att diskutera Lidingöloppet och möjligheten för dem att arrangera något liknande i Japan.

Mannen förstås imponerad över banan, naturen, närheten till Stockholm och inte minst storleken på loppet. Han var också mycket intresserad – tills han ställde frågan om hur många funktionärer som hjälpte till under en Lidingöloppshelg. 

Moloken åkte han hem

– Kring 2500, svarade vi. För så många behövs.

Då såg han lite besviken ut och undrade hur vi hade råd att avlöna alla de där 2500 funktionärerna.

– Inga problem. De ställer upp helt utan ersättning.

Det var tydligen inte det svaret han ville ha, eftersom han ganska direkt förklarade att funktionärerna i Japan får betalt och att det därför aldrig skulle funka i hans hemland.

Frågan är hur länge det funkar i vårt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

 Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.

 Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med  300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.