Har friidrotten råd att arrangera tävlingar?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har friidrotten råd att arrangera stora tävlingar så länge till? 

: Vi lever i en tid där allt färre människor ställer upp och bjuder på sin egen fritid för idrottens skull. Därför måste man sig ställa frågan: "Har friidrotten verkligen råd i framtiden?

Ja, det samma gäller även andra idrotter där det krävs mång funktionärer, men friidrotten är extrem i det avseendet.

Banlopp eller stadslopp, funktionärerna är lika oumbärliga. Foto: TT

Friidrott är en extremt funktionärsintensiv idrott. Ta den nyligen avslutade Finnkampen som exempel. Det är visserligen en tvådagarstävling och har i stort sett hela grenprogrammet, men om man bara räknar funktionärer som ser till att själva tävlingen är i gång – starter, uppropare, bandomare, övertrampskollare,längdmätare, sandgropskrattare, ribbuppläggare, kastdomare, vindmätningsavläsare, tävlingsledare, eltidtagare, resultatservice, speaker, event presentation, korgbärare, häckutsättare etc. – så var det drygt 150 namn på funktionärslistan. 

Tillkommer gör läktarvärdar, säkerhetsvakter, kioskpersonal etc. Totalt var det över 300 funktionärer på Stockholms stadion under respektive tävlingsdag – och de flesta i funktionärsroller under båda dagarna...

Jämför med fotboll med tre domare...På barn- och ungdomssidan kan det räcka med en domare och nödvändiga ledare för att arrangera matchen. I friidrott behövs det oftast fler funktionärer än så bara för att arrangera en längdhoppstävling. Och längdhopp är vanligtvis bara en av många grenar under en barn-/ungdomstävling.

Nästan ingen får ersättning

Många av fotbollens funktionärer får dessutom betalt. De allra flesta under en friidrottstävling får inte ett korvöre. 

Gissningsvis ställde 97 procent av alla Finnkampens funktionärer upp helt ideellt, glatt och gratis.

Om friidrottsförbundet hade betalt marknadsmässiga timlöner hade man fått lägga ner Finnkampen. För förutom funktionärer, arenahyra, säkerhet med mera har friidrotten dessutom Sveriges största landslag. Totalt tävlade 112 seniorer och 41 ungdomar i gulblå tävlingsdräkt och för dem tillkommer resa, boende, mat, tävlingskläder och landslagsoveraller.

Därför inget Lidingölopp i Japan

Det här – med väldigt många funktionärer som medverkar ideellt för att tävlingar ska kunna genomföras – lider friidrotten av världen över. 

För ett antal år sedan välkomnade vi en ledare från Japans friidrottsförbund till Lidingö för att diskutera Lidingöloppet och möjligheten för dem att arrangera något liknande i Japan.

Mannen förstås imponerad över banan, naturen, närheten till Stockholm och inte minst storleken på loppet. Han var också mycket intresserad – tills han ställde frågan om hur många funktionärer som hjälpte till under en Lidingöloppshelg. 

Moloken åkte han hem

– Kring 2500, svarade vi. För så många behövs.

Då såg han lite besviken ut och undrade hur vi hade råd att avlöna alla de där 2500 funktionärerna.

– Inga problem. De ställer upp helt utan ersättning.

Det var tydligen inte det svaret han ville ha, eftersom han ganska direkt förklarade att funktionärerna i Japan får betalt och att det därför aldrig skulle funka i hans hemland.

Frågan är hur länge det funkar i vårt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen