Arkitekter tävlar om "The World Village"

Planerna på ett ”The World Village of Women Sports®” i Malmö fortskrider. Ett nytt världscentrum för damidrott ska skapas och i slutet av augusti utses en vinnare bland fem arkitektbyråer. Anläggningen beräknas bli uppemot 100 000 kvm stor och kosta 2 miljarder kronor.

The World Village of Women Sports®, vars första etapp beräknas stå klar 2012, syftar till att ge världens kvinnliga idrottare samma möjligheter att utvecklas som sina manliga kolleger.

En enorm anläggning

Det nya centret blir en internationell mötesplats för, förutom aktiva idrottare, även tränare, ledare, läkare, beteendevetare, näringsfysiologer med flera.

- Hos oss kommer de aktiva att kunna utvecklas med nya träningsmetoder, och kan också få hjälp med operationer och återhämtning efter idrottsskador. Sverige har kommit långt när det gäller jämlikhet mellan könen vilket ger trovärdighet åt projektet. Etableringen till Malmö, som är en del av en expansiv region, känns också naturlig, säger Mårten Hedlund, en av idégivarna och grundarna av det nybildade projektbolaget.

Enligt planerna kommer anläggningen att omfatta 70 000–100 000 kvadratmeter, och även inrymma kontor, bostäder, restauranger m m. Malmö högskola och tidningskoncernen Sydsvenskan har båda tecknat avsiktsförklaringar om att flytta hit.

Söker internationella organisationer

Hela projektet är kostnadsberäknat till cirka 1,5-2 miljarder kronor och ska finansieras med privat kapital. Initiativtagare till projektet är entreprenörerna Kent Widding Persson, Mårten Hedlund och Dan Olofsson.

Förutom ansvar för fastighetsutvecklingen söker de investorer som ser ett värde i varumärket The World Village of Women Sports®. Exempelvis globala tillverkare av sportutrustning och elektronik. Arbete pågår också för att engagera internationella idrottsorganisationer.

- Vi hoppas och tror på flera internationella samarbeten inom specifik forskning och utveckling och mellan olika sporter. Centret kommer att gagna elitsatsningar inom damidrotten men också ge glädje och inspiration på motionsplanet.

Så här är det tänkt

Anläggningen ska bestå av:

Det så kallade lokalprogrammet omfattar bland annat följande funktioner (kan komma att förändras och kompletteras under arbetets gång):

• Fotbollshall med internationellt planmått, uppvärmningsytor, löparbanor, sittplatser för ca 5 000 personer, mediecenter, restauranger etc.

• Forskningscenter för utbildning, tester, idrottsmedicin etc.

• Rehab/friskvård – center med gym, bassäng m m.

• Seminarie- och konferenslokaler för ca 1 000 personer.

• Boende – ett omfattande utbud av bostäder, hotell och kategoriboende.

• Butiker, restauranger och andra serviceinrättningar.

• Underjordiskt parkeringsgarage med ca 500 platser.

• Kontorslokaler, bland annat för Malmö högskola och Sydsvenskankoncernen.

Önskemål från Malmö högskola:

- Öppna miljöer

- Lärosalar för ca 1 200 elever

- Fullskalig idrottshall för handboll och basket

- Rörelserum för rytmik etc

- Styrkegym

- Kontor

Önskemål från Sydsvenskan:

- Lokaler som uppmuntrar till spontana möten internt

- Inbjudande miljö för kunder och läsare

- Fastighet med tydligt signalvärde; ett landmärke

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.