Arkitekter tävlar om "The World Village"

Planerna på ett ”The World Village of Women Sports®” i Malmö fortskrider. Ett nytt världscentrum för damidrott ska skapas och i slutet av augusti utses en vinnare bland fem arkitektbyråer. Anläggningen beräknas bli uppemot 100 000 kvm stor och kosta 2 miljarder kronor.
Annons

The World Village of Women Sports®, vars första etapp beräknas stå klar 2012, syftar till att ge världens kvinnliga idrottare samma möjligheter att utvecklas som sina manliga kolleger.

En enorm anläggning

Det nya centret blir en internationell mötesplats för, förutom aktiva idrottare, även tränare, ledare, läkare, beteendevetare, näringsfysiologer med flera.

- Hos oss kommer de aktiva att kunna utvecklas med nya träningsmetoder, och kan också få hjälp med operationer och återhämtning efter idrottsskador. Sverige har kommit långt när det gäller jämlikhet mellan könen vilket ger trovärdighet åt projektet. Etableringen till Malmö, som är en del av en expansiv region, känns också naturlig, säger Mårten Hedlund, en av idégivarna och grundarna av det nybildade projektbolaget.

Enligt planerna kommer anläggningen att omfatta 70 000–100 000 kvadratmeter, och även inrymma kontor, bostäder, restauranger m m. Malmö högskola och tidningskoncernen Sydsvenskan har båda tecknat avsiktsförklaringar om att flytta hit.

Söker internationella organisationer

Hela projektet är kostnadsberäknat till cirka 1,5-2 miljarder kronor och ska finansieras med privat kapital. Initiativtagare till projektet är entreprenörerna Kent Widding Persson, Mårten Hedlund och Dan Olofsson.

Förutom ansvar för fastighetsutvecklingen söker de investorer som ser ett värde i varumärket The World Village of Women Sports®. Exempelvis globala tillverkare av sportutrustning och elektronik. Arbete pågår också för att engagera internationella idrottsorganisationer.

- Vi hoppas och tror på flera internationella samarbeten inom specifik forskning och utveckling och mellan olika sporter. Centret kommer att gagna elitsatsningar inom damidrotten men också ge glädje och inspiration på motionsplanet.

Så här är det tänkt

Anläggningen ska bestå av:

Det så kallade lokalprogrammet omfattar bland annat följande funktioner (kan komma att förändras och kompletteras under arbetets gång):

• Fotbollshall med internationellt planmått, uppvärmningsytor, löparbanor, sittplatser för ca 5 000 personer, mediecenter, restauranger etc.

• Forskningscenter för utbildning, tester, idrottsmedicin etc.

• Rehab/friskvård – center med gym, bassäng m m.

• Seminarie- och konferenslokaler för ca 1 000 personer.

• Boende – ett omfattande utbud av bostäder, hotell och kategoriboende.

• Butiker, restauranger och andra serviceinrättningar.

• Underjordiskt parkeringsgarage med ca 500 platser.

• Kontorslokaler, bland annat för Malmö högskola och Sydsvenskankoncernen.

Önskemål från Malmö högskola:

- Öppna miljöer

- Lärosalar för ca 1 200 elever

- Fullskalig idrottshall för handboll och basket

- Rörelserum för rytmik etc

- Styrkegym

- Kontor

Önskemål från Sydsvenskan:

- Lokaler som uppmuntrar till spontana möten internt

- Inbjudande miljö för kunder och läsare

- Fastighet med tydligt signalvärde; ett landmärke

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.