Olympiaspåren finns - i Östersund

Forskare och tekniker på Mittuniversitetets vintersportcentrum i Östersund har skapat en Vancouvermiljö inför vinterolympiaden nästa år. Med hjälp av en simulerad miljö skall landslagsåkarna redan nu kunna åka in sig på de skidspår som ska användas under olympiaden.

- Det här ger åkarna fantastiska möjligheter att förbereda sig inför den kommande olympiaden. Åkarna kan lära sig hur krävande banorna är både fysiskt och mentalt, säger Mikael Swarén.

Träningen i Vancouvermiljön är individanpassad. En lasergivare sveper fram och tillbaka över rullbandet 50 gånger per sekund. Rullbandet delas in i tre åkzoner, en som bromsar farten, en neutral zon och en accelererande zon. Åkaren väljer den zon som för stunden passar henne eller honom bäst när det gäller åkhastighet och belastning. Rullbandet klarar en hastighet på 36 kilometer per timme och den maximala lutningen innebär uppförsbackar på 14 grader. Det motsvarar de tuffaste backar som man tävlar i runt om i världen.

Tidigare i år filmades och mättes skidspåren i Vancouver. Med hjälp av GPS har kurvor och lutningar registrerats. Mjukvaran till mätningar och analysmetoder med GPS har utvecklats av docent Matej Supej från universitetet i Ljubljana. Han gästforskar på vintersportcentrum. Inspelning av GPS-data ger åkare och tränare mycket mer information än enbart videoinspelningar. Precisionen är också hög på tre centimeter när.

Det mesta tyder på att vintersportcentrum ännu är ensamma i världen om att använda just denna teknik. Integrering av mjuk- och hårdvara har gjorts av Östersundsföretaget AutomatikSystem AB. Även Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, medverkar i projektet.

Fakta

Nationellt vintersportcentrum (NVC) vid Mittuniversitetet: 
- Övergripande forskningsområden är Idrott och prestation samt Idrott och hälsa.
- Laboratorier finns för uthållighet, styrka, snabbhet, spänst, rörelseanalys, kroppskomposition, m.m.
- Här testas och tränar bl.a. de svenska landslagen i längdskidåkning, alpint och skidskytte.
- Testlabben är också studentlabb för idrottsvetenskap och Sportstech.
- Totalt har 38 000 000 Mkr SEK investerats sedan starten år 2001.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.