10 miljoner ska stoppa gungningarna

Nära 10 miljoner kronor kostar det att stabilisera Gamla Ullevi i Göteborg. Under nästa sommar kan jobbet vara klart och då kan de närboende slippa svängningarna hemma i lägenheterna när fotbollsfans hoppar i takt.
Annons

En så kallad aktiv vibrationskontroll med motviktspelare skulle kunna reducera vibrationerna med minst 75 procent, föreslår Norconsult i en slutrapport för att lösa problemet på Gamla Ullevi.

Besked gav konsulten Bengt Askmar, projektledaren på Norconsult, på måndagskvällen till ledningen för Higab, alliansklubbarna och deras supporterklubbar. På mötet beslöts att rekommendera Higabs styrelse att gå vidare med konsultens förslag till lösning och nu kommer frågan upp till beslut vid styrelsens möte den 1 december.

Motvikter stoppar kraften

Norconsult har testat och undersökt olika tekniska lösningar på de olägenheter som de boende i intilliggande fastigheter upplever. Norconsult har bland annat tittat på grävpålar men har avfärdat den lösningen, dels för den orimliga kostnaden och dels för att det är ett tekniskt komplicerat alternativ. Även olika åtgärder som vibrationsdämpningar på läktarna har valts bort.

- Vi tror på en lösning med aktiv vibrationskontroll. Om man placerar aktiverade motvikter, vilket idag använts inom industrin, vid de nuvarande pelarna vid ståplatsläktarna så skulle kraften nedåt kunna reduceras med minst 75 procent, säger Bengt Askmar.

När IFK Göteborg den 11 april i år mötte Djurgården i den allsvenska hemmapremiären upplevde för första gången många boende i området hur föremål och annat började gunga hemma i lägenheterna.

Mätutrustning placerades på 14 olika platser i och runt Gamla Ullevi. Mätningar genomfördes vid ett flertal tillfällen och de visade på oacceptabla vibrationsnivåer i intilliggande fastigheter då klackarna hoppade i takt.

Alliansklubbarna i styrelsen

Vid mätningarna framkom att det vid vanliga glädjeutbrott i samband med exempelvis mål uppstår inte några vibrationsproblem, inte heller då mindre publikgrupper hoppar i takt till sång.

Problemet med kraftiga svängningar i balkarna på ståplatsläktarna uppstår endast då hoppandet är organiserat, vilket i sin tur orsakar en vibrationsvåg som sprider sig genom lerlagren till de drabbade fastigheterna.

Arenan Driftbolaget Gamla Ullevi AB ägs till 91 procent av Higab. De tre alliansklubbarna IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS äger resterande 9 procent.

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Förhoppningen om färre restriktioner för idrotten finns inte i nuläget - i stället förlängs gällande restriktioner på grund av pandemin till den 17 maj. Det gäller både Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt begränsningsförordningen vilket innebär fortsatt 8 personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Likaså blir det fortsatt stopp för ungdomar att börja idrotta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.