10 miljoner ska stoppa gungningarna

Nära 10 miljoner kronor kostar det att stabilisera Gamla Ullevi i Göteborg. Under nästa sommar kan jobbet vara klart och då kan de närboende slippa svängningarna hemma i lägenheterna när fotbollsfans hoppar i takt.

En så kallad aktiv vibrationskontroll med motviktspelare skulle kunna reducera vibrationerna med minst 75 procent, föreslår Norconsult i en slutrapport för att lösa problemet på Gamla Ullevi.

Besked gav konsulten Bengt Askmar, projektledaren på Norconsult, på måndagskvällen till ledningen för Higab, alliansklubbarna och deras supporterklubbar. På mötet beslöts att rekommendera Higabs styrelse att gå vidare med konsultens förslag till lösning och nu kommer frågan upp till beslut vid styrelsens möte den 1 december.

Motvikter stoppar kraften

Norconsult har testat och undersökt olika tekniska lösningar på de olägenheter som de boende i intilliggande fastigheter upplever. Norconsult har bland annat tittat på grävpålar men har avfärdat den lösningen, dels för den orimliga kostnaden och dels för att det är ett tekniskt komplicerat alternativ. Även olika åtgärder som vibrationsdämpningar på läktarna har valts bort.

- Vi tror på en lösning med aktiv vibrationskontroll. Om man placerar aktiverade motvikter, vilket idag använts inom industrin, vid de nuvarande pelarna vid ståplatsläktarna så skulle kraften nedåt kunna reduceras med minst 75 procent, säger Bengt Askmar.

När IFK Göteborg den 11 april i år mötte Djurgården i den allsvenska hemmapremiären upplevde för första gången många boende i området hur föremål och annat började gunga hemma i lägenheterna.

Mätutrustning placerades på 14 olika platser i och runt Gamla Ullevi. Mätningar genomfördes vid ett flertal tillfällen och de visade på oacceptabla vibrationsnivåer i intilliggande fastigheter då klackarna hoppade i takt.

Alliansklubbarna i styrelsen

Vid mätningarna framkom att det vid vanliga glädjeutbrott i samband med exempelvis mål uppstår inte några vibrationsproblem, inte heller då mindre publikgrupper hoppar i takt till sång.

Problemet med kraftiga svängningar i balkarna på ståplatsläktarna uppstår endast då hoppandet är organiserat, vilket i sin tur orsakar en vibrationsvåg som sprider sig genom lerlagren till de drabbade fastigheterna.

Arenan Driftbolaget Gamla Ullevi AB ägs till 91 procent av Higab. De tre alliansklubbarna IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS äger resterande 9 procent.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen