10 miljoner ska stoppa gungningarna

Nära 10 miljoner kronor kostar det att stabilisera Gamla Ullevi i Göteborg. Under nästa sommar kan jobbet vara klart och då kan de närboende slippa svängningarna hemma i lägenheterna när fotbollsfans hoppar i takt.

En så kallad aktiv vibrationskontroll med motviktspelare skulle kunna reducera vibrationerna med minst 75 procent, föreslår Norconsult i en slutrapport för att lösa problemet på Gamla Ullevi.

Besked gav konsulten Bengt Askmar, projektledaren på Norconsult, på måndagskvällen till ledningen för Higab, alliansklubbarna och deras supporterklubbar. På mötet beslöts att rekommendera Higabs styrelse att gå vidare med konsultens förslag till lösning och nu kommer frågan upp till beslut vid styrelsens möte den 1 december.

Motvikter stoppar kraften

Norconsult har testat och undersökt olika tekniska lösningar på de olägenheter som de boende i intilliggande fastigheter upplever. Norconsult har bland annat tittat på grävpålar men har avfärdat den lösningen, dels för den orimliga kostnaden och dels för att det är ett tekniskt komplicerat alternativ. Även olika åtgärder som vibrationsdämpningar på läktarna har valts bort.

- Vi tror på en lösning med aktiv vibrationskontroll. Om man placerar aktiverade motvikter, vilket idag använts inom industrin, vid de nuvarande pelarna vid ståplatsläktarna så skulle kraften nedåt kunna reduceras med minst 75 procent, säger Bengt Askmar.

När IFK Göteborg den 11 april i år mötte Djurgården i den allsvenska hemmapremiären upplevde för första gången många boende i området hur föremål och annat började gunga hemma i lägenheterna.

Mätutrustning placerades på 14 olika platser i och runt Gamla Ullevi. Mätningar genomfördes vid ett flertal tillfällen och de visade på oacceptabla vibrationsnivåer i intilliggande fastigheter då klackarna hoppade i takt.

Alliansklubbarna i styrelsen

Vid mätningarna framkom att det vid vanliga glädjeutbrott i samband med exempelvis mål uppstår inte några vibrationsproblem, inte heller då mindre publikgrupper hoppar i takt till sång.

Problemet med kraftiga svängningar i balkarna på ståplatsläktarna uppstår endast då hoppandet är organiserat, vilket i sin tur orsakar en vibrationsvåg som sprider sig genom lerlagren till de drabbade fastigheterna.

Arenan Driftbolaget Gamla Ullevi AB ägs till 91 procent av Higab. De tre alliansklubbarna IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS äger resterande 9 procent.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.