Globenområdet kostar 160 miljoner extra

Stockholms skattebetalare får ta smällen för uteblivna hyresintäkter för SGA Fastigheter i Globen området. Bokslutet för 2020 pekar på ett underskott på cirka 160 miljoner, 40 procent högre än budget.

Globenområdet har en halv miljon besökare för idrott, konserter, mässor och andra evenemang under ett normalt år..
Annons

 Globen invigdes 1989 och har årligen cirka en halv miljon besökare för idrott, konserter, mässor och andra evenemang.

 SGA Fastigheter ägs till 100 procent av Stockholms Stadshus AB,  vd Mats Viker får nu åter ansöka om koncernbidrag för att balansera 2020 års siffror.

En förlustaffär

 Evenemangsområdet har varit en förlustaffär för staden, det vill säga skattebetalarna.  Några exakta siffror finns inte, men en rimlig gissning är att koncernbidraget sedan invigningen överstiger en miljard kronor.

Smittspridningen av covid-19 har ytterligare försämrat SGA Fastigheters balansräkning. Bolagets planerade ombyggnad av området, i samklang med den nya stadsdelen Söderstaden, omges av stora frågetecken . Ett ansiktslyft som 2018 presenterades i miljardklassen.

Mats Viker, vd. för SGA Fastigheter, bekräftar att pandemin tvingar fram nya ställningstaganden.

-Ja, i dag finns inga beslut, vare sig i den ena eller andra riktningen, meddelar Mats Viker.

Får inga intäkter

Koncernbidrag innebär i klartext att andra bolag, inom Stockholm Stadshus AB, får täcka  SGA Fastigheters förluster, som vinstdrivande Stockholm Parkering AB.

Driftoperatör i evenemangsområdet är USA-ägda- Stockholm Live AB. Idrottens Affärer har tidigare redovisat vd. Andreas Sands svårigheter att hitta hyresgäster till Globen, Tele 2, Annexet och Johanneshov under covid-19:s härjningar.

Från 1 november är Globen  omvandlad till padelhall med 14 uppbyggda banor. Men ekonomiskt räknar inte Mats Viker med några intäkter. Hyresgästen Stockholm Padel AB  måste först överskrida en bas i omsättningen för att bli lönsam för SGA Fastigheter.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.