Unikt - inomhus för alla i bandypremiären

Torsdag-fredag är det seriestart i de två högsta bandyserier. Faktum i dag är att i elitserien är det enbart Frillesås (Kungsbacka) och Motala som saknar egen hall. Hos Edsbyns grannar i Bollnäs invigdes landets 19:e hall för en dryg vecka sedan. I Edsbyn, invgde Kung Carl XVI Gustaf landets första bandyhall  i september 2003.I Bollnäs har processen med hall och alla överklaganden och motaktioner tagit 15 år. I Edsbyn tog det bara några år.

Ale Surtes hall invigdes 2007 med den osannolikt låga kostnaden på 17,2 miljoner kronor. Fem hallar har byggts med kostnad runt 40 miljoner. Elva byggnationer tangerar 60-miljoner och fem arenor på över 150 miljoner. Sandviken och Vänersborg har kostat mest, över 230 miljoner. 

Vad är detta mot miljardkostnaden för hallen i Irkutsk, vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien. Orten som 1900 kallades för Sibiriens Paris.

 

Men den var inte först, ens i Norden, det var Vikingskeppet i Hamar,unikt vacker exteriör! i en av värdorterna vid OS i Lillehammar 1994.Nyttjades vid VM i bandy 1993, därefter nästan inte alls för bandyn, då sporten har sitt centra runt Oslo. 

Med OS-glansen i förgrunden och riklig tillgång på kapital byggdes även den första inomhushallen i Moskva 1980. 

VM-bandy spelades där 1989 och 2008.Inte heller denna hall blev någon succé för landets bandy. Det blev Bandykyrkan i Byn som utgjorde en grund till att Edsbyns IF vann fem raka SM-guld 2004 – 2008 och att klubben i dag tillhör de absolut ledande klubbarna, även på ungdomssidan. Edsbyns IF spelade final för någon vecka sedan i landets bästa cup för femtonåringar, Men så morrontränar spelarna också i hallen.

OS-historien är som bekant mycket omfattande på anläggningar som inte nyttjas när olympialeken är över. Detär förfärligt att se hur krossade rutor och fladdrande gardiner i olympiabyn i Mexico påvisade idrottens baksmälla och kortsiktighet, några år efter OS.  

Svenska Bandyförbundet har under lång tid övervägt att fatta beslut om obligatorisk tillgång för hall vid elitspel. Nuvarande haltande ordning ger bandyn den längsta försäsongen. Men bandyns folk har ringa erfarenhet av att fatta unika, djärva beslut.

När förre premiärministern och presidenten, mannen med det höga aggresiva tonläget i Ukrainakriget, Dmitry Medvedev, besökte Chabarovsk vid bandy-VM 2015 tyckte han att vägen mellan arenan och hotellet var ojämn. Dan efter var den nyasfalterad…

I Norge och Finland finns inga bandyhallar i bruk. I Ryssland finns de i Moskva (Krylatskoje), Uljanovsk (Lenins födelsestad), Krasnojarsk, Kemerovo (2 st) samt i Irkutsk och Chabarovsk, vid rysk-kinesiska gränsen.

Kalix, Ljusdal, Falun, Borlänge, Västanfors och Kungälv är lag i allsvenskan som ”bara” spelar bandy utomhus. Men byggandet av en bandyhall, diskuteras på nästan alla dessa platser.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Vi kallar den årets viktigaste gala. 11 april är det åter dags att hylla alla de vardagshjältar och ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.
– Jag kan inte tänka mig ett finare uppdrag, säger Carina Olofsson, projektledare på Folkspel för Årets Eldsjäl.
Och nu är finalisterna utsedda. Här är alla namnen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.