Unikt - inomhus för alla i bandypremiären

Torsdag-fredag är det seriestart i de två högsta bandyserier. Faktum i dag är att i elitserien är det enbart Frillesås (Kungsbacka) och Motala som saknar egen hall. Hos Edsbyns grannar i Bollnäs invigdes landets 19:e hall för en dryg vecka sedan. I Edsbyn, invgde Kung Carl XVI Gustaf landets första bandyhall  i september 2003.I Bollnäs har processen med hall och alla överklaganden och motaktioner tagit 15 år. I Edsbyn tog det bara några år.

Ale Surtes hall invigdes 2007 med den osannolikt låga kostnaden på 17,2 miljoner kronor. Fem hallar har byggts med kostnad runt 40 miljoner. Elva byggnationer tangerar 60-miljoner och fem arenor på över 150 miljoner. Sandviken och Vänersborg har kostat mest, över 230 miljoner. 

Vad är detta mot miljardkostnaden för hallen i Irkutsk, vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien. Orten som 1900 kallades för Sibiriens Paris.

 

Men den var inte först, ens i Norden, det var Vikingskeppet i Hamar,unikt vacker exteriör! i en av värdorterna vid OS i Lillehammar 1994.Nyttjades vid VM i bandy 1993, därefter nästan inte alls för bandyn, då sporten har sitt centra runt Oslo. 

Med OS-glansen i förgrunden och riklig tillgång på kapital byggdes även den första inomhushallen i Moskva 1980. 

VM-bandy spelades där 1989 och 2008.Inte heller denna hall blev någon succé för landets bandy. Det blev Bandykyrkan i Byn som utgjorde en grund till att Edsbyns IF vann fem raka SM-guld 2004 – 2008 och att klubben i dag tillhör de absolut ledande klubbarna, även på ungdomssidan. Edsbyns IF spelade final för någon vecka sedan i landets bästa cup för femtonåringar, Men så morrontränar spelarna också i hallen.

OS-historien är som bekant mycket omfattande på anläggningar som inte nyttjas när olympialeken är över. Detär förfärligt att se hur krossade rutor och fladdrande gardiner i olympiabyn i Mexico påvisade idrottens baksmälla och kortsiktighet, några år efter OS.  

Svenska Bandyförbundet har under lång tid övervägt att fatta beslut om obligatorisk tillgång för hall vid elitspel. Nuvarande haltande ordning ger bandyn den längsta försäsongen. Men bandyns folk har ringa erfarenhet av att fatta unika, djärva beslut.

När förre premiärministern och presidenten, mannen med det höga aggresiva tonläget i Ukrainakriget, Dmitry Medvedev, besökte Chabarovsk vid bandy-VM 2015 tyckte han att vägen mellan arenan och hotellet var ojämn. Dan efter var den nyasfalterad…

I Norge och Finland finns inga bandyhallar i bruk. I Ryssland finns de i Moskva (Krylatskoje), Uljanovsk (Lenins födelsestad), Krasnojarsk, Kemerovo (2 st) samt i Irkutsk och Chabarovsk, vid rysk-kinesiska gränsen.

Kalix, Ljusdal, Falun, Borlänge, Västanfors och Kungälv är lag i allsvenskan som ”bara” spelar bandy utomhus. Men byggandet av en bandyhall, diskuteras på nästan alla dessa platser.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.