Unikt - inomhus för alla i bandypremiären

Torsdag-fredag är det seriestart i de två högsta bandyserier. Faktum i dag är att i elitserien är det enbart Frillesås (Kungsbacka) och Motala som saknar egen hall. Hos Edsbyns grannar i Bollnäs invigdes landets 19:e hall för en dryg vecka sedan. I Edsbyn, invgde Kung Carl XVI Gustaf landets första bandyhall  i september 2003.I Bollnäs har processen med hall och alla överklaganden och motaktioner tagit 15 år. I Edsbyn tog det bara några år.

Ale Surtes hall invigdes 2007 med den osannolikt låga kostnaden på 17,2 miljoner kronor. Fem hallar har byggts med kostnad runt 40 miljoner. Elva byggnationer tangerar 60-miljoner och fem arenor på över 150 miljoner. Sandviken och Vänersborg har kostat mest, över 230 miljoner. 

Vad är detta mot miljardkostnaden för hallen i Irkutsk, vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien. Orten som 1900 kallades för Sibiriens Paris.

 

Men den var inte först, ens i Norden, det var Vikingskeppet i Hamar,unikt vacker exteriör! i en av värdorterna vid OS i Lillehammar 1994.Nyttjades vid VM i bandy 1993, därefter nästan inte alls för bandyn, då sporten har sitt centra runt Oslo. 

Med OS-glansen i förgrunden och riklig tillgång på kapital byggdes även den första inomhushallen i Moskva 1980. 

VM-bandy spelades där 1989 och 2008.Inte heller denna hall blev någon succé för landets bandy. Det blev Bandykyrkan i Byn som utgjorde en grund till att Edsbyns IF vann fem raka SM-guld 2004 – 2008 och att klubben i dag tillhör de absolut ledande klubbarna, även på ungdomssidan. Edsbyns IF spelade final för någon vecka sedan i landets bästa cup för femtonåringar, Men så morrontränar spelarna också i hallen.

OS-historien är som bekant mycket omfattande på anläggningar som inte nyttjas när olympialeken är över. Detär förfärligt att se hur krossade rutor och fladdrande gardiner i olympiabyn i Mexico påvisade idrottens baksmälla och kortsiktighet, några år efter OS.  

Svenska Bandyförbundet har under lång tid övervägt att fatta beslut om obligatorisk tillgång för hall vid elitspel. Nuvarande haltande ordning ger bandyn den längsta försäsongen. Men bandyns folk har ringa erfarenhet av att fatta unika, djärva beslut.

När förre premiärministern och presidenten, mannen med det höga aggresiva tonläget i Ukrainakriget, Dmitry Medvedev, besökte Chabarovsk vid bandy-VM 2015 tyckte han att vägen mellan arenan och hotellet var ojämn. Dan efter var den nyasfalterad…

I Norge och Finland finns inga bandyhallar i bruk. I Ryssland finns de i Moskva (Krylatskoje), Uljanovsk (Lenins födelsestad), Krasnojarsk, Kemerovo (2 st) samt i Irkutsk och Chabarovsk, vid rysk-kinesiska gränsen.

Kalix, Ljusdal, Falun, Borlänge, Västanfors och Kungälv är lag i allsvenskan som ”bara” spelar bandy utomhus. Men byggandet av en bandyhall, diskuteras på nästan alla dessa platser.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.