Unikt - inomhus för alla i bandypremiären

Torsdag-fredag är det seriestart i de två högsta bandyserier. Faktum i dag är att i elitserien är det enbart Frillesås (Kungsbacka) och Motala som saknar egen hall. Hos Edsbyns grannar i Bollnäs invigdes landets 19:e hall för en dryg vecka sedan. I Edsbyn, invgde Kung Carl XVI Gustaf landets första bandyhall  i september 2003.I Bollnäs har processen med hall och alla överklaganden och motaktioner tagit 15 år. I Edsbyn tog det bara några år.

Ale Surtes hall invigdes 2007 med den osannolikt låga kostnaden på 17,2 miljoner kronor. Fem hallar har byggts med kostnad runt 40 miljoner. Elva byggnationer tangerar 60-miljoner och fem arenor på över 150 miljoner. Sandviken och Vänersborg har kostat mest, över 230 miljoner. 

Vad är detta mot miljardkostnaden för hallen i Irkutsk, vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien. Orten som 1900 kallades för Sibiriens Paris.

 

Men den var inte först, ens i Norden, det var Vikingskeppet i Hamar,unikt vacker exteriör! i en av värdorterna vid OS i Lillehammar 1994.Nyttjades vid VM i bandy 1993, därefter nästan inte alls för bandyn, då sporten har sitt centra runt Oslo. 

Med OS-glansen i förgrunden och riklig tillgång på kapital byggdes även den första inomhushallen i Moskva 1980. 

VM-bandy spelades där 1989 och 2008.Inte heller denna hall blev någon succé för landets bandy. Det blev Bandykyrkan i Byn som utgjorde en grund till att Edsbyns IF vann fem raka SM-guld 2004 – 2008 och att klubben i dag tillhör de absolut ledande klubbarna, även på ungdomssidan. Edsbyns IF spelade final för någon vecka sedan i landets bästa cup för femtonåringar, Men så morrontränar spelarna också i hallen.

OS-historien är som bekant mycket omfattande på anläggningar som inte nyttjas när olympialeken är över. Detär förfärligt att se hur krossade rutor och fladdrande gardiner i olympiabyn i Mexico påvisade idrottens baksmälla och kortsiktighet, några år efter OS.  

Svenska Bandyförbundet har under lång tid övervägt att fatta beslut om obligatorisk tillgång för hall vid elitspel. Nuvarande haltande ordning ger bandyn den längsta försäsongen. Men bandyns folk har ringa erfarenhet av att fatta unika, djärva beslut.

När förre premiärministern och presidenten, mannen med det höga aggresiva tonläget i Ukrainakriget, Dmitry Medvedev, besökte Chabarovsk vid bandy-VM 2015 tyckte han att vägen mellan arenan och hotellet var ojämn. Dan efter var den nyasfalterad…

I Norge och Finland finns inga bandyhallar i bruk. I Ryssland finns de i Moskva (Krylatskoje), Uljanovsk (Lenins födelsestad), Krasnojarsk, Kemerovo (2 st) samt i Irkutsk och Chabarovsk, vid rysk-kinesiska gränsen.

Kalix, Ljusdal, Falun, Borlänge, Västanfors och Kungälv är lag i allsvenskan som ”bara” spelar bandy utomhus. Men byggandet av en bandyhall, diskuteras på nästan alla dessa platser.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.