50 spelmiljoner har väckt politikerna

S-styrda Oskarshamn vill chockhöja SHL-laget IK Oskarshamns årshyra för Be Ge Hockeycenter – med anledning av föreningens del av ligaorganisationens rättighetsavtal med C More/Telia.

 Ett avtal som årligen garanterar SHL-lagen upp mot 50 miljoner kronor och som räknas upp med 5 miljoner kronor årligen till och med avtalets utgång, efter säsongen 2029-2030.

Bildningsnämnden, under vilken idrotten ligger i Oskarshamn, väntas i närtid klubba igenom hyreshöjning från nuvarande 1,2 miljoner till 2,8 miljoner årligen.

IK Oskarshamn var sensationslaget i SHL i vintras. Mycket tack vare duktiga spelare. nu framkommer att lönekostnaderna uppgår till v48,5 miljoner och kommunen förvarning om högre hallhyra väcker protester.

Nämndens ordförande, Anders Sejnehed (s) och fritidsnämndens ordförande Daniel Stenberg, pekar på en rad besparingar inom kommunen den senaste tiden samt  stor osäkerhet vad gäller energikostnader och andra utgifter som är kopplade till arenan.

De säger också till tidningen Barometern:

-Vi ser ju vad IK Oskarshamn  får in på TV-avtalet med C More. Det får vi ingen del av. Sedan har de så klart också  höga kostnader.  Det blir en prioritering för dem, precis som för oss.

IK Oskarshamn klubbdirektör Johan Göransson är direkt avvisande till kommunens föreslagna hyreshöjning.

-Det är direkt orimlig, det är inget vi klarar av, säger han till tidningen.

Han är fåordig men vill öppna för fortsatta samtal och dialog med kommunen.

Samtidigt med hyrestvisten fortsätter planeringsarbetet för ny en arena.

 Mark och miljö  överdomstolen har givit kommunen rätt att ta ned ett antal ekar (!) på den förslagna platsen för den nya hallen. Planeringsprocessen går nu in ett skarpare läge.  Det ska dock noteras att plan för finansiering ännu saknas.

IK Oskarshamn ska i höst upp i sin femte raka SHL-säsong, och var i våras framme i åttondelsfinal, förlust mot Luleå. Vad gäller utgifter hade IK Oskarshamn enligt inofficiella uppgifter 48,5 miljoner i direkta lönekostnader för spelartruppen säsongen 2022-2023.

För kommande säsong har IK Oskarshamn bland annat skrivit ett femårs avtal med återvändaren Oscar Engsund.  Enligt hans egna uppgifter av högsta SHL-klass. Det innebär i praktiken en månadslön som överstiger 200 000 kronor.

Luleå Hockey spelar också i en kommunägd arena, Coop Norrbotten Arena, och som jämförelse med IK Oskarshamn erlägger föreningen 11 miljoner i årshyra. På nuvarande kontraktstid, fem år, återstår två år.

Vd Stefan Enbom berättar att praxis vid hyressättningen är att erlägga 35 kronor per åskådare plus ett kvadratmeterpris för lokaler som disponeras av föreningen, i Luleås fall även damlagets utrymmen.

Enligt den modellen, allmänt accepterad i SHL, borde IK Oskarshamns årshyra redan nu ligga på 2 730 000 kronor och  i nivå med kommunens nya förslag till avtal, 2,8 miljoner.

Det är enkel matematik; 26 omgångar på hemmais, snittpublik 3 000 per match, av biljettpriset utgör 35 kronor lokalhyra, det vill säga 2 730 000 kronor.

-Ja, dessa är de riktlinjer som vi arbetar med inom SHL för de föreningar som är hyresgäster hos kommuner. Mot den bakgrunden konstaterar jag att IK Oskarshamn har en låg lokalhyra, avslutar Stefan Enbom.

Av landets 290 kommuner har en stor majoritet idag en mycket pressad ekonomi. Dagligen matas vi med besked om besparingar inom vård, skola och omsorg. Ishallar har extremt höga energikostnader – det är inte orimligt att Oskarshamns kommun nu vill anpassa hyran i stadens ishall till SHL-nivå.

Äpplet smakar surt för Johan Göransson men det är nog bara ta en tugga, allra helst som kommunens driftkostnader för ishallen är 7,2 miljoner och att stadens fritidskontor har att brottas med ett underskott på tre miljoner.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.