50 spelmiljoner har väckt politikerna

S-styrda Oskarshamn vill chockhöja SHL-laget IK Oskarshamns årshyra för Be Ge Hockeycenter – med anledning av föreningens del av ligaorganisationens rättighetsavtal med C More/Telia.

 Ett avtal som årligen garanterar SHL-lagen upp mot 50 miljoner kronor och som räknas upp med 5 miljoner kronor årligen till och med avtalets utgång, efter säsongen 2029-2030.

Bildningsnämnden, under vilken idrotten ligger i Oskarshamn, väntas i närtid klubba igenom hyreshöjning från nuvarande 1,2 miljoner till 2,8 miljoner årligen.

IK Oskarshamn var sensationslaget i SHL i vintras. Mycket tack vare duktiga spelare. nu framkommer att lönekostnaderna uppgår till v48,5 miljoner och kommunen förvarning om högre hallhyra väcker protester.

Nämndens ordförande, Anders Sejnehed (s) och fritidsnämndens ordförande Daniel Stenberg, pekar på en rad besparingar inom kommunen den senaste tiden samt  stor osäkerhet vad gäller energikostnader och andra utgifter som är kopplade till arenan.

De säger också till tidningen Barometern:

-Vi ser ju vad IK Oskarshamn  får in på TV-avtalet med C More. Det får vi ingen del av. Sedan har de så klart också  höga kostnader.  Det blir en prioritering för dem, precis som för oss.

IK Oskarshamn klubbdirektör Johan Göransson är direkt avvisande till kommunens föreslagna hyreshöjning.

-Det är direkt orimlig, det är inget vi klarar av, säger han till tidningen.

Han är fåordig men vill öppna för fortsatta samtal och dialog med kommunen.

Samtidigt med hyrestvisten fortsätter planeringsarbetet för ny en arena.

 Mark och miljö  överdomstolen har givit kommunen rätt att ta ned ett antal ekar (!) på den förslagna platsen för den nya hallen. Planeringsprocessen går nu in ett skarpare läge.  Det ska dock noteras att plan för finansiering ännu saknas.

IK Oskarshamn ska i höst upp i sin femte raka SHL-säsong, och var i våras framme i åttondelsfinal, förlust mot Luleå. Vad gäller utgifter hade IK Oskarshamn enligt inofficiella uppgifter 48,5 miljoner i direkta lönekostnader för spelartruppen säsongen 2022-2023.

För kommande säsong har IK Oskarshamn bland annat skrivit ett femårs avtal med återvändaren Oscar Engsund.  Enligt hans egna uppgifter av högsta SHL-klass. Det innebär i praktiken en månadslön som överstiger 200 000 kronor.

Luleå Hockey spelar också i en kommunägd arena, Coop Norrbotten Arena, och som jämförelse med IK Oskarshamn erlägger föreningen 11 miljoner i årshyra. På nuvarande kontraktstid, fem år, återstår två år.

Vd Stefan Enbom berättar att praxis vid hyressättningen är att erlägga 35 kronor per åskådare plus ett kvadratmeterpris för lokaler som disponeras av föreningen, i Luleås fall även damlagets utrymmen.

Enligt den modellen, allmänt accepterad i SHL, borde IK Oskarshamns årshyra redan nu ligga på 2 730 000 kronor och  i nivå med kommunens nya förslag till avtal, 2,8 miljoner.

Det är enkel matematik; 26 omgångar på hemmais, snittpublik 3 000 per match, av biljettpriset utgör 35 kronor lokalhyra, det vill säga 2 730 000 kronor.

-Ja, dessa är de riktlinjer som vi arbetar med inom SHL för de föreningar som är hyresgäster hos kommuner. Mot den bakgrunden konstaterar jag att IK Oskarshamn har en låg lokalhyra, avslutar Stefan Enbom.

Av landets 290 kommuner har en stor majoritet idag en mycket pressad ekonomi. Dagligen matas vi med besked om besparingar inom vård, skola och omsorg. Ishallar har extremt höga energikostnader – det är inte orimligt att Oskarshamns kommun nu vill anpassa hyran i stadens ishall till SHL-nivå.

Äpplet smakar surt för Johan Göransson men det är nog bara ta en tugga, allra helst som kommunens driftkostnader för ishallen är 7,2 miljoner och att stadens fritidskontor har att brottas med ett underskott på tre miljoner.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.