Friends blir Strawberry efter jätteaffär

Kommersiella villkor och en norsk hotellkung, Petter Stordalen, har slagit ut Friends, en barnrättsorganisation som utan vinstsyfte vill skapa en värld utan mobbning.

 Fotbollens nationalarena genomför i juli 2024 sitt tredje namnbyte sedan invigningen 2012.  Swedbank och Sparbanksstiftelsen lade 153 miljoner i namnsponsringsavtal med innebörd att namnge arenan till och med år 2023.  Swedbank valde omgående att skänka namnrätten till den ideella stiftelsen Friends.

Exklusivt på fabriksområdet

Swedbank var sedan tidigare engagerat mot mobbning,  och ett aktivt stöd i detta  var att skänka namnrätten.

Nu blåser andra vindar i det tidigare industriområdet i Solna

 Petter Stordalen, omskriven norrman, disponerar redan över 1000 bäddar i Arenastaden. Som storägare till Nordic Choice Hotels  som maj 2023 blev del av Stordalens företagsimperium, Strawberry.

Ut med Friends på alla loggor, in med Strawberry på nationalarenans fasader.

 Varför Strawberry (jordgubbe)? Svaret är jordgubbsfilosofin, ett råd en ung Petter fick av sin far när han debuterade som affärsman med att sälja jordgubbar!

Petter klagade över att hans jordgubbar var så små jämfört med andras, varpå han fick till svar.

-Sälj de  jordgubbar du har, för de är de enda du har att sälja!

Med innebörd; gör det bästa av situationen. En devis som Stordalen gjort till sin egen.

Enligt obekräftade uppgifter i Dagens Industri har Stordalen erlagt drygt 100 miljoner kronor för ett 10- årskontrakt. Säljare är Stockholm Live som har driftansvar för arenan  Arenas huvudägare är  fastighetsbolaget Fabege AB, 65 procent, resterande 35 procent ägs av Svenska Fotbollförbundet.

Stockholm Lives huvudägare, ASM Global, blev i höstas uppköpt av ytterligare en USA-baserad arenajätte, Legends, köpeskillingen rapporterades till 26 miljarder kronor. Legends är bland annat driftsansvarig för Indianapolis  Motor Raceway där Indy Car avgörs årligen.

Varken SvFF, eller AIK som återkommande hyresgäster, har haft kännedom, än mindre haft något att säga till om,  när Petter Stordalens jordgubbsfilosofi slog ned i svensk fotbolls innersta.

Inte heller Stockholms Lives hemsida hängde med på Stordalens intåg, Inte en rad om förestående namnbyte, Johan Mägi, kommersiell chef, säger i ett uttalande.

"Får en drömpartner"

-Med Strawberry får vi in en drömpartner som delar vår vision för värdskap och att vara bäst på att leverera upplevelser.

Petter Stordalen själv firade det nya avtalet i sin nya arena. Med personalen och personalfest med 4 000 anställda i koncernen som närvarande..

-Det ska bli en arena för mod, energi och begeistring, för tre månader sedan fick jag en förfrågan om jag var intresserad. Jag tvekade inte en sekund, jag är oerhört stolt över att affären gick i lås, säger norrmannen.

Stiftelsen Friends arbete ska fortsatt finnas representerade på arenan och genom ett nytt samarbetsavtal ska engagemanget utökas för  att även gälla på Stockholms Lives övriga arenor, i Globen området. Mer konkret är ännu oklart.

Idrottens Affärer har sökt representanter för stiftelsen Friends, de  har inte återkommit.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.