Friends blir Strawberry efter jätteaffär

Kommersiella villkor och en norsk hotellkung, Petter Stordalen, har slagit ut Friends, en barnrättsorganisation som utan vinstsyfte vill skapa en värld utan mobbning.

 Fotbollens nationalarena genomför i juli 2024 sitt tredje namnbyte sedan invigningen 2012.  Swedbank och Sparbanksstiftelsen lade 153 miljoner i namnsponsringsavtal med innebörd att namnge arenan till och med år 2023.  Swedbank valde omgående att skänka namnrätten till den ideella stiftelsen Friends.

Exklusivt på fabriksområdet

Swedbank var sedan tidigare engagerat mot mobbning,  och ett aktivt stöd i detta  var att skänka namnrätten.

Nu blåser andra vindar i det tidigare industriområdet i Solna

 Petter Stordalen, omskriven norrman, disponerar redan över 1000 bäddar i Arenastaden. Som storägare till Nordic Choice Hotels  som maj 2023 blev del av Stordalens företagsimperium, Strawberry.

Ut med Friends på alla loggor, in med Strawberry på nationalarenans fasader.

 Varför Strawberry (jordgubbe)? Svaret är jordgubbsfilosofin, ett råd en ung Petter fick av sin far när han debuterade som affärsman med att sälja jordgubbar!

Petter klagade över att hans jordgubbar var så små jämfört med andras, varpå han fick till svar.

-Sälj de  jordgubbar du har, för de är de enda du har att sälja!

Med innebörd; gör det bästa av situationen. En devis som Stordalen gjort till sin egen.

Enligt obekräftade uppgifter i Dagens Industri har Stordalen erlagt drygt 100 miljoner kronor för ett 10- årskontrakt. Säljare är Stockholm Live som har driftansvar för arenan  Arenas huvudägare är  fastighetsbolaget Fabege AB, 65 procent, resterande 35 procent ägs av Svenska Fotbollförbundet.

Stockholm Lives huvudägare, ASM Global, blev i höstas uppköpt av ytterligare en USA-baserad arenajätte, Legends, köpeskillingen rapporterades till 26 miljarder kronor. Legends är bland annat driftsansvarig för Indianapolis  Motor Raceway där Indy Car avgörs årligen.

Varken SvFF, eller AIK som återkommande hyresgäster, har haft kännedom, än mindre haft något att säga till om,  när Petter Stordalens jordgubbsfilosofi slog ned i svensk fotbolls innersta.

Inte heller Stockholms Lives hemsida hängde med på Stordalens intåg, Inte en rad om förestående namnbyte, Johan Mägi, kommersiell chef, säger i ett uttalande.

"Får en drömpartner"

-Med Strawberry får vi in en drömpartner som delar vår vision för värdskap och att vara bäst på att leverera upplevelser.

Petter Stordalen själv firade det nya avtalet i sin nya arena. Med personalen och personalfest med 4 000 anställda i koncernen som närvarande..

-Det ska bli en arena för mod, energi och begeistring, för tre månader sedan fick jag en förfrågan om jag var intresserad. Jag tvekade inte en sekund, jag är oerhört stolt över att affären gick i lås, säger norrmannen.

Stiftelsen Friends arbete ska fortsatt finnas representerade på arenan och genom ett nytt samarbetsavtal ska engagemanget utökas för  att även gälla på Stockholms Lives övriga arenor, i Globen området. Mer konkret är ännu oklart.

Idrottens Affärer har sökt representanter för stiftelsen Friends, de  har inte återkommit.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.