Friends blir Strawberry efter jätteaffär

Kommersiella villkor och en norsk hotellkung, Petter Stordalen, har slagit ut Friends, en barnrättsorganisation som utan vinstsyfte vill skapa en värld utan mobbning.

 Fotbollens nationalarena genomför i juli 2024 sitt tredje namnbyte sedan invigningen 2012.  Swedbank och Sparbanksstiftelsen lade 153 miljoner i namnsponsringsavtal med innebörd att namnge arenan till och med år 2023.  Swedbank valde omgående att skänka namnrätten till den ideella stiftelsen Friends.

Exklusivt på fabriksområdet

Swedbank var sedan tidigare engagerat mot mobbning,  och ett aktivt stöd i detta  var att skänka namnrätten.

Nu blåser andra vindar i det tidigare industriområdet i Solna

 Petter Stordalen, omskriven norrman, disponerar redan över 1000 bäddar i Arenastaden. Som storägare till Nordic Choice Hotels  som maj 2023 blev del av Stordalens företagsimperium, Strawberry.

Ut med Friends på alla loggor, in med Strawberry på nationalarenans fasader.

 Varför Strawberry (jordgubbe)? Svaret är jordgubbsfilosofin, ett råd en ung Petter fick av sin far när han debuterade som affärsman med att sälja jordgubbar!

Petter klagade över att hans jordgubbar var så små jämfört med andras, varpå han fick till svar.

-Sälj de  jordgubbar du har, för de är de enda du har att sälja!

Med innebörd; gör det bästa av situationen. En devis som Stordalen gjort till sin egen.

Enligt obekräftade uppgifter i Dagens Industri har Stordalen erlagt drygt 100 miljoner kronor för ett 10- årskontrakt. Säljare är Stockholm Live som har driftansvar för arenan  Arenas huvudägare är  fastighetsbolaget Fabege AB, 65 procent, resterande 35 procent ägs av Svenska Fotbollförbundet.

Stockholm Lives huvudägare, ASM Global, blev i höstas uppköpt av ytterligare en USA-baserad arenajätte, Legends, köpeskillingen rapporterades till 26 miljarder kronor. Legends är bland annat driftsansvarig för Indianapolis  Motor Raceway där Indy Car avgörs årligen.

Varken SvFF, eller AIK som återkommande hyresgäster, har haft kännedom, än mindre haft något att säga till om,  när Petter Stordalens jordgubbsfilosofi slog ned i svensk fotbolls innersta.

Inte heller Stockholms Lives hemsida hängde med på Stordalens intåg, Inte en rad om förestående namnbyte, Johan Mägi, kommersiell chef, säger i ett uttalande.

"Får en drömpartner"

-Med Strawberry får vi in en drömpartner som delar vår vision för värdskap och att vara bäst på att leverera upplevelser.

Petter Stordalen själv firade det nya avtalet i sin nya arena. Med personalen och personalfest med 4 000 anställda i koncernen som närvarande..

-Det ska bli en arena för mod, energi och begeistring, för tre månader sedan fick jag en förfrågan om jag var intresserad. Jag tvekade inte en sekund, jag är oerhört stolt över att affären gick i lås, säger norrmannen.

Stiftelsen Friends arbete ska fortsatt finnas representerade på arenan och genom ett nytt samarbetsavtal ska engagemanget utökas för  att även gälla på Stockholms Lives övriga arenor, i Globen området. Mer konkret är ännu oklart.

Idrottens Affärer har sökt representanter för stiftelsen Friends, de  har inte återkommit.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.