Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Satsa eller försvinn

Manchester United spelade bort Arsenal från chansen att vinna Premier League genom att vinna med 3-1 på Emirates. Det var återigen en örfil till Arsenals manager Arséne Wenger som har ett stort dilemma. Han har i 13 år byggt upp klubben, från "Boring Arsenal" till "scoring Arsenal", gjort klubben professionell och stadd i kassa. Till skillnad från de främsta konkurrenterna Chelsea, United och Liverpool har Wenger sålt rätt spelare i rätt läge och köpt lovande ungdomar istället.

Men hur länge kommer londonlagets supportrar och styrelse att ha tålamod med Wengers taktik? Fotboll handlar om att vinna troféer och mästerskap. Arsenal är inte ens nära. Juniorlaget åkte ur Carling Cup, ett c-lag med gamle Sol Campbell åkte ur FA-cupen och nu försvann ligasegern i en match där Wengers spelsystem obarmhärtigt maldes sönder av Fergusons manskap.

Vill man hänga med bland de främsta lagen i världen så är skuldfällan ett måste. United och Chelsea har gemensamt ca 18 miljarder i skulder. För att inte tala om de spamska lagen Barcelona och Real Madrid. Men man är bäst...

Så lag som Arsenal står vid ett vägskäl. Satsa och riskera eller backa hem och spela säkert. Egentligen är ju Wenger ett föredöme, både i affärer och när det gäller fotbollsfilosofi. Men jag är inte säker på att alla i norra London ser det så längre...

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.