Zlatan tog ändå huvudrollen

Det var kvällen när världens främsta idrottssvenskar belönades i Globen samtidigt som Zlatan Ibrahimovic tog storslam vid den italienska fotbollsgalan. Han hyllades som årets spelare i serie A, som den som gjorde årets mål och som årets bästa utländske spelare.

Zlatan tackade nej till den svenska Idrottsgalan för han ville hellre närvara vid vid den italienska fotbollsgalan i Milano. Där fick han en huvudroll och var uppe på scenen vid tre tillfällen. Zlatan hyllades ovationsartat och då var det ändå av hans värsta konkurrenter. Det var nämligen spelarna i ligan som röstade fram pristagarna.

Italienarna med sinne för det exklusiva minns framför allt Zlatans sanslösa klack hemma mot Bologna i oktober och han njöt av uppmärksamheten och gratulationerna i Milano. 

Kontrasten till Idrottsgalan var stark. Enligt folket var han inte bättre än sjua i omröstningen till Jerringpriset. Han blev inte heller årets manlige idrottare. 

Drottningen

Charlotte Kalla tilldelades Jerringpriset före Susanna Kallur. Segern i Tour de ski och imponerade på svenska folket som gav Kalla 29 procent av rösterna.

Hon fick också priset för Årets prestation. Den osannolika spurten i slalombacken i Alpe Cermis och som innebar att hon vann Tour de ski förförde alla svenskar.

- Jag vill tacka alla som hjälp mig och stöttat mig under åren, sa Kalla och var lite mer spontan än när hon skulle tacka för ”Årets prestation” och bara levererade klyschor.

Till årets manliga idrottare utsågs Robert Karlsson och därmed fick golf synas på galan igen. Som förste svensk vann han Europatourens penningliga. Han blev åtta i Masters (bästa placeringen en svensk nått) och fyra i US Open, därtill tog han två segrar på Europatouren, erövrade ett VM-guld i par med Henrik Stenson och stod för ett imponerande spel vid Ryder Cup. Allt innebar att han nådde positionen som Europa-etta och nu rankas som världens sjätte bästa golfspelare.

- Jag är överraskad och överväldigad över att stå här. Lika överväldigad är jag över att jag fått uppleva de resultat jag gjort senaste åren. Trodde ett tag att jag inte skulle få ut den potential jag kände att jag hade inom mig. Under en lång tid var jag en frustrerad golfare, men jag hittade spelglädjen, sa Robert Karlsson som också framhölls vid galan av många stjärnor från andra sporter som själva spelar golf och vet hur svårt det är.

Vidskeplig

Emma Johansson blev årets kvinnliga idrottare och var charmig i sitt tacktal.
- Jag har tänkt på vad jag skulle säga om jag vann, men är lite vidskeplig så jag har inte vågat tänka så mycket, sade Johansson och tackade familjen samt sambon/ tränaren Martin Vestby.

Hennes slit och okuvliga vilja under de sista kilometerna vid damernas linjelopp i OS i Peking gav henne en silvermedalj, men nu noterade många att hon också är en fräck tjej.
 
Ytterligare en tjej som har fått sitt genombrott är simmaren Sarah Sjöström som utsågs till årets nykomling. Nu hyllades hon tacak vare sitt EM-guld på 100 meter fjäril och prestationen att nå OS-final i Peking. En tjej som bara är 15 år.

Skytten Jonas Jacobsson fick priset som årets idrottare med funktionshinder, men ville själv framhålla simmaren Anders Olsson.
-  Jag tackar alla som hjälpt mig under alla år. Egentligen skulle jag vilja dela upp det här (priset) på alla som var med i truppen under Paralympics och en extra stor del vill jag ge till Anders Olsson, som gjorde fantastiska spel.
Jacobsson som tog tre guld i Peking hyllades tidigare under galakvällen som Svenska Dagbladets bragdmedaljör.

Notera

Galan pågick i fem timmar varav tv sände i två och en halv timme. Efter ett svenskt OS-år som allmänt betraktas som blekt hände ändå mycket under de här timmarna. Notera:

Att Arne Ljungqvists insatser för svensk friidrott och kampen mot doping ledde honom till Idrottsgalans hederspris. Arne var rörd när prisutdelaren Carolina Klüft överlämnade priset.

Att Lennart Bergelin avled under 2008 och nu hyllades speciellt. Som Björn Borgs tränare och ”extrapappa” hade Lennart Bergelin stor del i de osannolika framgångarna.

Att 20-årige Christoffer Lindhe fick en lång applåd när han tilldelades Sportspegelns hederspris. För två år sedan blev han överkörd av ett tåg, men i somras nådde han framträdande placeringar vid Paralympics simtävlingar.

Att Nanne Bergstrands ledarfilosofi låg bakom Kalmar FF:s allsvenska SM-guld och nu utsågs till årets ledare/tränare.
- Att bli nominerad är stort och att vinna är naturligtvis ännu större. Jag vill tacka alla ledare i Kalmar FF, alla vet att det inte är en enmansshow.
Prisutdelare var Björn Ranelid som höll ett brinnande tal och hyllade idrotten.

Att simmaren Anders Olsson kom lite i skymundan av Jonas Jacobsson. Han tog två guld i Paralympics trots en jäklig och aldrig sinande värk i ryggen. Därtill hade han slitit av sig en muskel i högerarmen. Nu blev han inte ”Årets idrottare med funktionshinder”, men väl trea i Jerringpriset.
- Mitt bästa minne är från 100-metersloppet när jag hade en kines på var sida, men på upploppet slog jag båda.
 
Att Tomas Johansson och Simon Aspelin bildar årets lag. Deras OS-silver i tennis i dubbel minns många, inte minst därför att de lyckades vinna semifinalen mot två fransmännen efter den längsta tennismatchen någonsin i OS. Väl i finalen blev det förlust mot schweizarna Roger Federer och Stanislas Wawrinka.
 

Fakta

Jerringprisets tio i topp

1: Charlotte Kalla (längdåkning), med 29 procent av rösterna
2: Susanna Kallur (friidrott).
3: Anders Olsson (simning).
4: Jonas Jacobsson (skytte).
5: Rolf-Göran Bengtsson (hästhoppning).
6: Stefan Holm (friidrott).
7: Zlatan Ibrahimovic (fotboll).
8: Emma Johansson (cykel).
9: Henrik Zetterberg (ishockey).
10: Robert Karlsson (golf).
 
Övriga priser vid Idrottsgalan:

Årets prestation:
Charlotte Kalla, längdskidor
Övriga nominerade:
Emma Johansson, cykel
Susanna Kallur, friidrott
Henrik Zetterberg, ishockey

Årets ledare/tränare:
Nanne Bergstrand, fotboll
Övriga nominerade:
Ulrika Knape-Lindberg, simhopp
Pär Mårts, ishockey
Pia Sundhage, fotboll

Årets manliga idrottare:
Robert Karlsson, golf
Övriga nominerade:
Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Gustav Larsson, cykel

Årets lag: Thomas Johansson och Simon Aspelin, tennis
Övriga nominerade:
Amatörlandslaget, damer, golf
Fredrik Lööf och Anders Ekström, segling
Lagkapp 4x100, herrar, simning

Årets kvinnliga idrottare:  
Emma Johansson, cykel
Övriga nominerade:
Charlotte Kalla, längdskidor
Anna Lindberg, simhopp
Annika Sörenstam, golf

Årets nykomling:
Sarah Sjöström, simning
Övriga nominerade: Fabian Brunnström, ishockey
Elina Eggers, simhopp
Emil Jönsson, längdskidor

Årets idrottare med funktionshinder:
Jonas Jacobsson, sportskytte
Övriga nominerade: Johan Andersson, rullstolstennis
Anders Olsson, simning
Stefan Olsson och Peter Wikström, rullstolstennis
 
Vinnare vid den italienska fotbollsgalan:
Bästa spelare: Zlatan Ibrahimovic, Inter.
Bästa utländske spelare: Ibrahimovic.
Årets mål: Ibrahimovic
Bästa italienske spelare: Alessandro del Piero, Juventus.
Bästa försvarare: Giorgio Chiellini, Juventus.
Bästa målvakt: Gianluigi Buffon, Juventus.
Bästa tränare: Cesare Prandelli, Fiorentina.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.