Broloppet ska arrangeras igen

Många minns det med ett leende, även om kroppen värkte. I samband med att Öresundsbron invigdes i juni år 2000 genomfördes Broloppet. 79 871 löpare startade på den danska sidan och gick i mål i Malmö. Nu återkommer loppet.
Annons

Nära 80 000 löpare då, säkerligen vill många återkomma då Broloppet utgör ett mycket speciellt minne. Men arrangerande Malmö AI tvingas sätta en gräns för 30 000 deltagare. Mera tillåter inte dagens verklighet, med hänsyn till trafik och passager.

Lockelsen är stark för många. Först till kvarn, är det som gäller, för som Malmö AI:s klubbdirektör, Lasse Johansson, säger: ”Loppet kommer aldrig mer att arrangeras, åtminstone inte under min tid”.

Öresundsbron fyller tio år nästa år och bara det är ett starkt skäl till upprepning. Malmö AI och danska Sparta är partners och har mellan 2002 och 2006 anordnat ett lopp årligen, om än i betydligt mindre skala. Men den 12 juni nästa år blir det fullt pådrag för 30 000 löpare.

Starten blir i Kastrup och målgången 21 097,5 meter senare sker i Malmö: ”Bron kommer att stängas av helt under en och en halv timme”, säger Lasse Johnsson.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.