You Tubes grundare i eget F1-stall

Formel 1 i Valencia betyder 4 miljarder i intäkter för den spanska regionen. Samtidigt har fotbollsklubben skulder på 5 miljarder. Nu säljer klubben aktier till supportrarna. Samtidigt går YouTubes grundare in i Formel 1.

Att Formel 1 är en affärsmässig tummelplats och genererar stora pengar kommer knappast som en nyhet. Men arrangörerna av F1-tävlingen i Valencia i helgen passade på att avslöja vad F1-racet 2008 betydde för den spanska regionen. Svaret är drygt 4 miljarder kronor.

Turism, lokalt näringsliv, medieuppmärksamhet. Allt sammanlagt värderat till drygt 4 miljarder av arrangörerna för Formel 1-loppet i spanska Valencia. Årets tävling avgjordes i helgen inför 81 000 åskådare tävlingsdagen och 160 000 totalt tävlingsveckan. Ändå vill Valencia byta datum inför nästa år till oktober för att inte kollidera med den stora europeiska semesterperioden i augusti.

Lite mer knackigt går det för Valencias fotbollslag. Där har nu klubben sålt 26,5 miljoner aktier till 26 000 av klubbens supportrar. Allt för att börja minska på skuldberget på över 5 miljarder (!) kronor, vilket motsvarar fem gånger den årliga intäkten...

Tillbaka till motorcirkusen så är det klart att det blir GP i Japan även fortsättningsvis. Dock inte på Fujibanan utan på Suzuka, i år och i ytterligare två år framåt. Detta sedan Bernie Ecclestone träffat japanska företrädare just i Valencia under F1-helgen.

Så är det klart att Chad Hurley, en av grundarna till videosajten YouTube, stoppar in en del sparade slantar i ett nytt amerikanskt Formel 1-stall, USF1. Stallet ska vara färdigt att köra hela 2010 års säsong. Det blir det första amerikanska stallet i just den här motorcirkusen på 40 år.

Hurleys målsättning är att använda sporten hårdare i mediesammanhang, främst video och med ett nytt koncept för F1-fans att mötas på internet. YouTube såldes 2006 för 1,65 miljarder dollar till Google, men Chad Hurley är fortfarande vd för företaget.

 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.