You Tubes grundare i eget F1-stall

Formel 1 i Valencia betyder 4 miljarder i intäkter för den spanska regionen. Samtidigt har fotbollsklubben skulder på 5 miljarder. Nu säljer klubben aktier till supportrarna. Samtidigt går YouTubes grundare in i Formel 1.

Att Formel 1 är en affärsmässig tummelplats och genererar stora pengar kommer knappast som en nyhet. Men arrangörerna av F1-tävlingen i Valencia i helgen passade på att avslöja vad F1-racet 2008 betydde för den spanska regionen. Svaret är drygt 4 miljarder kronor.

Turism, lokalt näringsliv, medieuppmärksamhet. Allt sammanlagt värderat till drygt 4 miljarder av arrangörerna för Formel 1-loppet i spanska Valencia. Årets tävling avgjordes i helgen inför 81 000 åskådare tävlingsdagen och 160 000 totalt tävlingsveckan. Ändå vill Valencia byta datum inför nästa år till oktober för att inte kollidera med den stora europeiska semesterperioden i augusti.

Lite mer knackigt går det för Valencias fotbollslag. Där har nu klubben sålt 26,5 miljoner aktier till 26 000 av klubbens supportrar. Allt för att börja minska på skuldberget på över 5 miljarder (!) kronor, vilket motsvarar fem gånger den årliga intäkten...

Tillbaka till motorcirkusen så är det klart att det blir GP i Japan även fortsättningsvis. Dock inte på Fujibanan utan på Suzuka, i år och i ytterligare två år framåt. Detta sedan Bernie Ecclestone träffat japanska företrädare just i Valencia under F1-helgen.

Så är det klart att Chad Hurley, en av grundarna till videosajten YouTube, stoppar in en del sparade slantar i ett nytt amerikanskt Formel 1-stall, USF1. Stallet ska vara färdigt att köra hela 2010 års säsong. Det blir det första amerikanska stallet i just den här motorcirkusen på 40 år.

Hurleys målsättning är att använda sporten hårdare i mediesammanhang, främst video och med ett nytt koncept för F1-fans att mötas på internet. YouTube såldes 2006 för 1,65 miljarder dollar till Google, men Chad Hurley är fortfarande vd för företaget.

 

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.