Snabba nyheter från Formel 1

Virgin lämnar Brawn för nytt Formel 1-stall, Sydkorea bygger ny bana, Australien tappar premiären och årets GP-final ska avgöras i både dags- och elljus. Se där de snabbaste nyheterna från Formel 1.

Årets sensationsstall i Formel 1 har ju varit Brawn GP (fd Honda) där Richard Bransons Virgin hoppade in i sista stund, kletade på lite klistermärken på bilarna och fick en uppmärksamhet utöver det vanliga när Brawn körde ifrån allt och alla de första tävlingarna.

Virign lämnar Brawn

Nu bekräftas att Virgin lämnar Brawn efter den här säsongen för att istället ta sig an ett liknande, om inte än mer utmanande, marknadsföringsobjekt, det i F1-sammanhang nya brittiska Manor Grand Prix, ett av tre nya stall nästa år. Bara att man tänker köra med Cosworth-motorer får ju nostalgiska F1-åskådare att kanske se F1-drömmen gå upp i rök i ett moln från olja eller vatten.

För Brawn gäller att man under det här året skaffat sig nya sponsorer för en treårsperiod. Dessa kommer dock inte att presenteras förrän samtidigt med nästa års bil.

Sydkorea är ju tänkt att bli nästa land att köra snabba bilar i. Men ögonbryn höjdes när inte landets nya projekt, banan i södra Chollaprovinsen fanns med i det preliminära schemat för 2010. Organisatörerna för F1-tävlingen försäkrar dock att bygget framskrider som planerat, att det ska stå färdigt i juli nästa år och kommer att hålla sin budget på 3,7 miljarder kronor.

Någon som älskar regn…

En bana som finns i kalendern fram till 2012, är belgiska SPA-Francorchamps, ett område som någon med förkärlek för regn måste ha valt. SPA har dock problem med ekonomin och förlorar årligen drygt 30 miljoner kronor. Diskussioner med Bernie Ecclestone har inletts där SPA:s förslag är att köra tävlingen vartannat år på SPA och tyska Nürburgring, inte långt ifrån SPA. Problemet är möjligtvis att den tyska banan redan har ett sådant avtal med en annan bana, nämligen Hockenheim, som arrangerar tävling nästa år.

När vi ändå är inne på "körschemat" för 2010, det högst inofficiella bör påpekas, så ser vi en del förändringar. Australien får inte längre öppna säsongen, utan det sker i Bahrain den 14 mars. Sedan följer ytterligare 17 tävlingar i GP-säsongen.

Kanadas GP i Montreal is back in business i juni och Donington ersätter ju Silverstone som skådeplats för British Grand Prix. Om nu banans ombyggnation blir färdig tills dess. British Racing Drivers' Club (BRDC), som driver banan under ledning av självaste Damon Hill, har heller inte gett upp hoppet och söker för första gången investerare utifrån. Datumet är ju i alla fall ofarligt för alla brittiska idrottsfans. 11 juli är samma dag som VM-finalen i fotboll och där lär ju inte finns brittiskt intresse...

Stadsloppet i Valencia flyttas från semestermånaden augusti till svalare juni och Kinas GP från april till september.

Avslutningen på årets säsong sker sker i totalt mörker. Nja, inte riktigt men tävlingen på nya Yas Marina i Abu Dhabi startar den 1 november i dagsljus för att avgöras i elljus. Ett marknadsföringsjippo som knappast någon förare jublar åt innanför hjälmen. (SportsPro/Sportbusiness)

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.