Snabba nyheter från Formel 1

Virgin lämnar Brawn för nytt Formel 1-stall, Sydkorea bygger ny bana, Australien tappar premiären och årets GP-final ska avgöras i både dags- och elljus. Se där de snabbaste nyheterna från Formel 1.

Årets sensationsstall i Formel 1 har ju varit Brawn GP (fd Honda) där Richard Bransons Virgin hoppade in i sista stund, kletade på lite klistermärken på bilarna och fick en uppmärksamhet utöver det vanliga när Brawn körde ifrån allt och alla de första tävlingarna.

Virign lämnar Brawn

Nu bekräftas att Virgin lämnar Brawn efter den här säsongen för att istället ta sig an ett liknande, om inte än mer utmanande, marknadsföringsobjekt, det i F1-sammanhang nya brittiska Manor Grand Prix, ett av tre nya stall nästa år. Bara att man tänker köra med Cosworth-motorer får ju nostalgiska F1-åskådare att kanske se F1-drömmen gå upp i rök i ett moln från olja eller vatten.

För Brawn gäller att man under det här året skaffat sig nya sponsorer för en treårsperiod. Dessa kommer dock inte att presenteras förrän samtidigt med nästa års bil.

Sydkorea är ju tänkt att bli nästa land att köra snabba bilar i. Men ögonbryn höjdes när inte landets nya projekt, banan i södra Chollaprovinsen fanns med i det preliminära schemat för 2010. Organisatörerna för F1-tävlingen försäkrar dock att bygget framskrider som planerat, att det ska stå färdigt i juli nästa år och kommer att hålla sin budget på 3,7 miljarder kronor.

Någon som älskar regn…

En bana som finns i kalendern fram till 2012, är belgiska SPA-Francorchamps, ett område som någon med förkärlek för regn måste ha valt. SPA har dock problem med ekonomin och förlorar årligen drygt 30 miljoner kronor. Diskussioner med Bernie Ecclestone har inletts där SPA:s förslag är att köra tävlingen vartannat år på SPA och tyska Nürburgring, inte långt ifrån SPA. Problemet är möjligtvis att den tyska banan redan har ett sådant avtal med en annan bana, nämligen Hockenheim, som arrangerar tävling nästa år.

När vi ändå är inne på "körschemat" för 2010, det högst inofficiella bör påpekas, så ser vi en del förändringar. Australien får inte längre öppna säsongen, utan det sker i Bahrain den 14 mars. Sedan följer ytterligare 17 tävlingar i GP-säsongen.

Kanadas GP i Montreal is back in business i juni och Donington ersätter ju Silverstone som skådeplats för British Grand Prix. Om nu banans ombyggnation blir färdig tills dess. British Racing Drivers' Club (BRDC), som driver banan under ledning av självaste Damon Hill, har heller inte gett upp hoppet och söker för första gången investerare utifrån. Datumet är ju i alla fall ofarligt för alla brittiska idrottsfans. 11 juli är samma dag som VM-finalen i fotboll och där lär ju inte finns brittiskt intresse...

Stadsloppet i Valencia flyttas från semestermånaden augusti till svalare juni och Kinas GP från april till september.

Avslutningen på årets säsong sker sker i totalt mörker. Nja, inte riktigt men tävlingen på nya Yas Marina i Abu Dhabi startar den 1 november i dagsljus för att avgöras i elljus. Ett marknadsföringsjippo som knappast någon förare jublar åt innanför hjälmen. (SportsPro/Sportbusiness)

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.