Dramatisk kostnadsökning för OS i London

Kostnaderna för OS i London skenar, norska olympier kör kinesiskt, Istanbul och Quebec funderar på olympiska spel och Sochi satsar på miljön i samarbete med FN. Här har ni nyheter från den olympiska ringhörnan.

Det är The Telegraph som avslöjar att budgeten på 9,3 miljarder pund kommer att överskridas och att de ökade kostnaderna "begravts" i olika undangömda rapporter.

"En investering i framtiden"

Bland de nya utgifterna finns 1,2 miljarder pund  som Londons borgmästare Boris Johnsons utvecklingsdepartement använt till att köpa och rensa upp det olympiska området i staden, dessutom 359 miljoner pund i räntor och säkerheter.

136 miljarder kronor motsvarar exempelvis den svenska statens anslag till arbetsmarknad/arbetsliv och utbildning för 2010.

En talesperson för det brittiska kulturdepartementet (dit sport hör) sade till The Telegraph:

"Vi har hela tiden känt till att det kommer att bli extra utgifter från annat håll. Men OS kommer att lämna ett bestående välgörande avtryck för hela landet. Det är en investering i vår framtid, inte någon slags börda."

Enorma belopp

Paul Deighton är chef för Londons organisationskommitté och han kommenterade OS-intäkterna nyligen. 400 miljoner pund från biljettförsäljning och 700 miljoner pund från privata sponsorer (550 miljoner säkrade). Deighton ansåg det vara synnerligen starkt att i dessa tider kunna visa upp en så framgångsrik sponsorförsäljning för OS och Paralympics.

Londons organisation har fått kritik för att man valt att låta bli att bygga en tillfällig arena för badminton och gymnastik och istället låta deltagarna åka 20 minuter längre till Wembley Arena. Deightons svar till nyhetsbyrån AP:

"I dessa tider när människor förlorar sina jobb är det inte försvarbart att skattebetalare ska lägga pengar på något som sedan ska rivas bara för att ett fåtal människor ska slippa åka bil i 20 minuter."

Mera OS-nyheter

Istanbul vill gärna arrangera sommar-OS 2020. det förklarade en representant för staden vid ett möte i London nyligen. Istanbul övervägde att söka 2016 (som Rio fick) men valde att vänta för att vara säkra på att man verkligen klarar av det, som det formulerades.

Bland annat har representanter för regering och stad rest runt på stora evenemang på andra orter för att bli övertygade om att allt som krävs går att göra även i Turkiet.

Bland konkurrenterna väntas finnas städer som Rom eller Venedig i Italien, Hiroshima/Nagasaki i kombination med Tokyo i Japan, Kapstaden eller Durban i Sydafrika. (Sportbusiness)

****

Arrangörerna av vinter-OS i Sochi 2014 har presenterat en avancerad miljöstrategi, utvecklad i samråd med FN:s miljöprogram samt den ryska regeringen. Tanken är att strategin inte bara ska skydda utan stärka och påskynda miljöarbetet. (Sportbusiness)

****

Kandadensiska Quebec försökte 2002 (Salt Lake) och 2010 (Vancouver). Nu tar den fransktalande staden ny sats mot vinter-OS 2022 eller 2026. Quebecs hövding Jean Charest lägger en miljon kandensiska dollar på en förstudie för att undersöka möjligheterna till en ansökan. I tre år ska främst behovet av förändringar i infrastrukturen undersökas. 2015 och 2019 tas beslut i IOK om värdstad för respektive år. (Sportbusiness)

****

Den amerikanska olympiska kommittén kommer att samarbeta med DISC Sports and Spine Center i Kalifornien. Avtalet gäller över OS i London 2012. DISC kommer att samarbeta med USOC.s medicinska team när det gäller kirurgi, ortopediska ingrepp, rehabilitering och förstås förebyggande av skador. DISC Sports and Spine Center arbetar i dag med bland annat det amerikanska volleybollandslaget och Los Angeles-lagen Clippers och Kings. (SportsPro)

****

De norska OS-trupperna kommer att tävla i kläder från Phenix och Kappa till och med OS i London 2012. I ett avtal med kinesiska Dongxiang, som äger Phenix och har distributionsrätt för Kappa, ska de norska framgångarna ( i alla fall vintertid) få klädmärkena mer kända. (SportsPro)

 

 

 

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.