F1-lopp planeras i Rom och New York

Ett formel 1-lopp mitt inne i Rom. Bara en naiv dröm har kritikerna sagt, men nu står det klart att ett förverkligande inte behöver vara avlägset. Många jobbar hårt för ett fantastiskt lopp 2013.

Flera stora motortidningar i Europa rapporterar om planerna som har avancerat inte bara i Rom utan också i New York. Ett förverkligande i båda städerna skulle innebära maximal PR för formel 1 och ett genomslag av gigantiska mått.

Det är F1-sportens centralfigur, Bernie Eccelstone, som själv avslöjar nyheten.

- Rom kommer att vara med på programmet 2013. Då har vi utökat antalet race till 20 och jag lovar att alla blir nöjda, säger Ecclestone till det tyska motormagasinet Speedweek.

Efter flera års förhandlingar är det starka krafter som driver arbetet för att göra ett Formel 1-race i centrala Rom. Förre formel 2-föraren och SuperBike-promotorn Maurizio Flammini står bakom ansträngningarna och uppenbarligen kan det bli tredje gången gillt eftersom försök skedde såväl 1984 som 2005.

Flammini sägs ha lämnat ett förslag till borgmästaren av Rom, som enligt uppgifter till Reuters är förtjust i idén. Banområdet är också utsett och tanken är att utnyttja i EUR-området (Esposizione Universale Roma). Nu krävs att det att nationella motorsport förbundet godkänner planerna innan FIA kan behandla en ansökan.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.