3,5 miljoner euro i prispengar i touren

I dag inleds den 97:e upplagan av Tour de France med en prolog i Rotterdam. Eurosport tar hjul på klungan och sänder 80 timmar live hela vägen fram till målrakan på Champs Elysées. Cyklisterna tävlar om 3,5 miljoner euro i prispengar.

Tour de France statar i den holländska hamnstaden Rotterdam och arbetar sig sedan söderut för ett medurs varv runt Frankrike.

Pyrenéerna är loppets kraftcentrum för året, det är 100 år sedan man för första gången körde uppför dessa monsterstigningar och detta firas med ett par riktigt tuffa etapper.

Loppet en institution

På ett djupare plan handlar Tour de France om så mycket mer. Inte minst i hemlandet där loppet är en institution och har en stor del i den nationella identiteten. I mångt om mycket är loppet en tre veckor lång reklamfilm för Frankrike med landskapet, städerna, maten ochkulturen som viktiga beståndsdelar.

Vilka cyklister som deltar ändras från år till år och de är, draget till sin spets, ändå bara skådespelarna i världens största sportsliga drama. Vad som verkligen räknas är själva spelplanen, loppet självt, och de myter och den historik det genererat och fortsätter att föda fram år efter år. För vilket annat sportevenemang har förärats en egen essä av den franske semiotikern och filosofen Roland Barthés?

Spanjoren Alberto Contador (vinnare 2007 och 2009) är den stora favoriten i årets upplaga. ”El Pistolero”, som han även kallas, utmanas främst av legendaren Lance Armstrong (vinnare 1999-2005) som i år har en sista chans att bli än mer historisk eftersom han meddelat att detta är hans sista start i Tour de France.

Andra utmanare är bröderna Andy (2:a i fjol) och Fränk Schleck från Luxemburg, spanjoren Carlos Sastre (vinnare 2008) och världsmästaren Cadel Evans (2:a 2007 och 2008) från Australien. Enda svensken i klungan är Thomas ”Gotland” Löfkvist som väntas få en fri roll i brittiska Team Sky.

Den allra största äran i Tour de France är naturligtvis att få bära den gula ledartröjan. Lyckas en åkare behålla den hela vägen till Paris och vinna loppet får han 450 000 euro för besväret. Den totala prissumma uppgår i år till omkring 3,5 miljoner euro.

Det här tävlar cyklisterna om

Den allra största äran i Tour de France är naturligtvis att få bära den gula ledartröjan. Lyckas man behålla den hela vägen till Paris och vinna loppet får man 450 000 euro för besväret. Den totala prissumma uppgår i år till omkring 3,5 miljoner euro.

Gul tröja (maillot jaune) – totalledaren på tid
Bärs av den cyklist som leder Tour de France med minst sammanlagd tid. 2009: Alberto Contador (ESP), Astana

Vit tröja med röda prickar (maillot à pois rouges) – ledaren av bergstävlingen
Bärs av den cyklist som tagit flest poäng vid de olika bergsprisen under etapperna. 2009: Franco Pellizotti (ITA), Liquigas

Grön tröja (maillot vert) – ledaren av poängtävlingen
Bärs av den cyklist som tagit flest poäng vid de olika spurtpriserna under etapp och
vid målgång. 2009: Thor Hushovd (NOR), Cérvelo Test Team

Vit tröja (maillot blanc) – ledaren av ungdomstävlingen
Bärs av den cyklist under 25 år som har bäst placering i sammandraget. 2009: Andy Schleck (LUX), Team Saxo Bank.

 

Fakta

Tour de France 2010

Totallängd: 3 642 km
Antal etapper: 20 + prolog
Snittlängd på etapperna: 164,7 km
Fördelning av etapper: 9 platta, 6 bergsetapper, 4 kuperade/lättare bergsetapper, 2
individuella tempolopp (inklusive prolog)
Längsta linjeetapp: 227,5 km (etapp 6)
Kortaste linjeetapp: 102,5 km (etapp 20)
Högsta punkt : Col de Tourmalet, 2 115 m ö h
Bergspris: 23 st i kategori HC, 1 eller 2. Tre bergsmålgångar

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen