3,5 miljoner euro i prispengar i touren

I dag inleds den 97:e upplagan av Tour de France med en prolog i Rotterdam. Eurosport tar hjul på klungan och sänder 80 timmar live hela vägen fram till målrakan på Champs Elysées. Cyklisterna tävlar om 3,5 miljoner euro i prispengar.

Tour de France statar i den holländska hamnstaden Rotterdam och arbetar sig sedan söderut för ett medurs varv runt Frankrike.

Pyrenéerna är loppets kraftcentrum för året, det är 100 år sedan man för första gången körde uppför dessa monsterstigningar och detta firas med ett par riktigt tuffa etapper.

Loppet en institution

På ett djupare plan handlar Tour de France om så mycket mer. Inte minst i hemlandet där loppet är en institution och har en stor del i den nationella identiteten. I mångt om mycket är loppet en tre veckor lång reklamfilm för Frankrike med landskapet, städerna, maten ochkulturen som viktiga beståndsdelar.

Vilka cyklister som deltar ändras från år till år och de är, draget till sin spets, ändå bara skådespelarna i världens största sportsliga drama. Vad som verkligen räknas är själva spelplanen, loppet självt, och de myter och den historik det genererat och fortsätter att föda fram år efter år. För vilket annat sportevenemang har förärats en egen essä av den franske semiotikern och filosofen Roland Barthés?

Spanjoren Alberto Contador (vinnare 2007 och 2009) är den stora favoriten i årets upplaga. ”El Pistolero”, som han även kallas, utmanas främst av legendaren Lance Armstrong (vinnare 1999-2005) som i år har en sista chans att bli än mer historisk eftersom han meddelat att detta är hans sista start i Tour de France.

Andra utmanare är bröderna Andy (2:a i fjol) och Fränk Schleck från Luxemburg, spanjoren Carlos Sastre (vinnare 2008) och världsmästaren Cadel Evans (2:a 2007 och 2008) från Australien. Enda svensken i klungan är Thomas ”Gotland” Löfkvist som väntas få en fri roll i brittiska Team Sky.

Den allra största äran i Tour de France är naturligtvis att få bära den gula ledartröjan. Lyckas en åkare behålla den hela vägen till Paris och vinna loppet får han 450 000 euro för besväret. Den totala prissumma uppgår i år till omkring 3,5 miljoner euro.

Det här tävlar cyklisterna om

Den allra största äran i Tour de France är naturligtvis att få bära den gula ledartröjan. Lyckas man behålla den hela vägen till Paris och vinna loppet får man 450 000 euro för besväret. Den totala prissumma uppgår i år till omkring 3,5 miljoner euro.

Gul tröja (maillot jaune) – totalledaren på tid
Bärs av den cyklist som leder Tour de France med minst sammanlagd tid. 2009: Alberto Contador (ESP), Astana

Vit tröja med röda prickar (maillot à pois rouges) – ledaren av bergstävlingen
Bärs av den cyklist som tagit flest poäng vid de olika bergsprisen under etapperna. 2009: Franco Pellizotti (ITA), Liquigas

Grön tröja (maillot vert) – ledaren av poängtävlingen
Bärs av den cyklist som tagit flest poäng vid de olika spurtpriserna under etapp och
vid målgång. 2009: Thor Hushovd (NOR), Cérvelo Test Team

Vit tröja (maillot blanc) – ledaren av ungdomstävlingen
Bärs av den cyklist under 25 år som har bäst placering i sammandraget. 2009: Andy Schleck (LUX), Team Saxo Bank.

 

Fakta

Tour de France 2010

Totallängd: 3 642 km
Antal etapper: 20 + prolog
Snittlängd på etapperna: 164,7 km
Fördelning av etapper: 9 platta, 6 bergsetapper, 4 kuperade/lättare bergsetapper, 2
individuella tempolopp (inklusive prolog)
Längsta linjeetapp: 227,5 km (etapp 6)
Kortaste linjeetapp: 102,5 km (etapp 20)
Högsta punkt : Col de Tourmalet, 2 115 m ö h
Bergspris: 23 st i kategori HC, 1 eller 2. Tre bergsmålgångar

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.