Ingen måtta på motionsintresset

Redan har över 45 000 löpare anmält sig till Göteborgsvarvet och 30 000 åkare är klara för Vasaloppets Vintervecka 2011. Motionsvågen som rullar över Sverige är mer intensiv än någonsin.

Göteborgsvartet, Vätternrundan, Lidingöloppet, Vansbro-simningen, ja, alla arrangemang märker av det jättelika intresset för motion i Sverige. Människor köar för att få svettas och jobba med sig själva.

En euroforisk kick

Att starta i något lopp och mäta sina krafter blir det optimala målet för en person som har fått ordning på löpsteget och upplever den euroforiska kicken av att orka lite mera och ännu lite mera.

I topp på den här motionspyramiden finns giganter som Göteborgsvarvet  och Vasaloppet.
45 000 löpare är anmälda till GöteborgsVarvet 2011. Idag är det 5 000 fler löpare anmälda till halvmaratonloppet, än motsvarande datum i fjol. Bara under det senaste dygnet har 7 000 löpare anmält sig.

Fram till i dag, torsdagen den 30 september, kostar en startplats i GöteborgsVarvet 445 kronor, från och med 1 oktober 695 kronor. Anmälningar mottas i mån av plats, det vill säga till anmälningstaket för GöteborgsVarvet (58 000 löpare) är uppnått.

Allt flera kvinnor löper

- De senaste två veckorna har trycket varit extra stort, många vill vara säkra på en plats i loppet och jag tror också att många löpare vill passa på att anmäla sig till den lägre avgiften, säger Bo Edsberger, tävlingsledare för GöteborgsVarvet.

Av de löpare som är anmälda hittills ökar andelen kvinnor mot tidigare. Till varvet 2011 är andelen anmälda kvinnor just nu 33 procent. I 2010 års lopp var andelen kvinnor 31 procent.

Samma tryck upplever man i Vasaloppets Hus i Mora. Vasaloppet första söndagen i mars 2011 blir alltid fullbokat först. I år skedde det för drygt en månad sedan.  Det 87:e Vasaloppet får maximala 15 800 deltagare.

Öppet Spår är chansen

Nu spiller intresset också över på alla andra lopp i Moraskogarna, de loppen som arrangörerna har marknadsfört i flera år, men utan det där extra gehöret. Kanske kommer nu genombrottet.

Anmälningarna till vinterveckans totalt nio lopp har redan passerat 30 000 deltagare.

I de övriga loppen i VasaloppsArenan (KortVasan, TjejVasan, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag, UngdomsVasan, HalvVasan, SkejtVasan och StafettVasan) är ökningen 20 procent jämfört med 2010.

StafettVasan allt mera populär

Det loppet med kanske störst potential är StafettVasan 2011 (för femmannalag) som visar 50 procent fler anmälda lag vilket lär innebära att här blir det fulltecknat betydligt tidigare än 2010.

Ett annat exempel som visar att det är högtryck på anmälningarna är att nästan hälften av platserna i TjejVasan är bokade. Öppet Spår är loppet som utgör en chans för de som är sent ute.

Senast var det 14 000 anmälda till de bägge Öppet Spår-loppen. Just nu har 4 400 personer bokat plats.

Ska undvika samma trafikkaos

I år sker också stora ansträngningar för att undvika samma trafikkaos som i vintras. Tusentals åkare var ilskna när de fastnade i köerna och kom sent eller ens aldrig till start. En omväg på fyra mil via Lövnäs kan bli ett sätt att lösa bussköerna.

- Vi går igenom trafiklösningarna noggrant och jag skulle inte bli förvånad om vi hamnar i den lösningen, säger Vasaloppets vd Jonas Bauer.

Han vill slippa alla arga reaktioner och har prioriterat trafikfrågan. Därför har en logistikkonsult anlitats och Vasaloppets ledning har också diskuterat med Trafikverket och andra med erfarenhet av trafik.

Max 60 000 åkare i framtiden

- Vår primära uppgift är att återskapa förtroendet för busstrafiken. Ingen ska behöva komma för sent till starten. Vi lärde oss mycket i vintras. Att köra bussarna via Lövnäs är visserligen en längre sträcka, men vi kan spara tid, säger Jonas Bauer.

Han känner till alla kommentarer om att Vasalopp gapar efter för mycket, dvs vill ha ännu flera deltagare utan att det finns realistiska möjligheter till att få logistiken att fungera.

Jonas Bauer ser nu ett tak om maximalt 60 000 åkare.

- Vi har ingen ambition att växa till 2011, men räknar med att i framtiden kunna ta emot 60 000 åkare.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.