Nya bevis för att motionstrenden ökar

Ni har hört det förut, hur motionsevenemang bara växer och växer. De två senaste exemplen är att den 30:e Tjejmilen har 33 564 löpare. Och samtidigt kommer rapporter från väster om att Göteborgsvarvet överträffar tidigare anmälningsrekord.
Det är nio månader kvar till loppet, men redan är 55 000 löpare anmälda till Göteborgsvarvet. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Tjejmilen genomförs för 30:e gången och sedan 2006 har antalet anmälda stigit med över 50 procent. Totalt 33 564 löpare är anmälda till årets lopp vilket gör loppet till Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor.

Se här på anmälningssiffrorna från de senaste åren:

2013: 33 564
2012: 32 073
2011: 30 576
2010: 28 091
2009: 25 922
2008: 26 676
2007: 21 964
2006: 21 166

Från 2000 tjejer 1984

Vid första upplagen 1984 deltog drygt 2 000 löpare. Under 80- och 90-talen ökade snabbt intresset för loppet, och efter en nedgång i början av 2000-talet har anmälningarna åter vänt uppåt.

Anmälan stängdes den 27:e juli i år då taket på 33 000 löpare nåddes. Knappt 21 000 löpare, vilket motsvarar 62 procent av de anmälda, har valt att springa i tidtagningsklassen. Detta är rekord för loppet. I fjol deltog 59 procent av löparna just där.

- Loppet har nästan blivit en institution, men hela tiden lyckas det attrahera nya löpare. Den trend vi ser med att fler och fler väljer tidtagningsklassen stämmer väl in med den hälso- och träningsboom vi ser i hela landet där löpare tränar allt mer målmedvetet och använder motionslopp som ett mål och motivationskälla, säger David Fridell, kommunikationsansvarig för Tjejmilen.

Allt mer internationellt

Loppet blir också allt mer internationellt och löpare från 23 nationer är anmälda, att jämföra med 19 nationer i fjol.

Nationer med löpare anmälda till Tjejmilen: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Island, Italien, Kanada, Lettland, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, USA och Österrike.

Tjejmilen avgörs på en vacker bana runt Gärdet och Djurgården. Start och mål sker vid Filmhuset och längs banan passerar löparna bland annat Blockhusudden, Rosendals Slott och Nordiska Museet.

9 000 bara den här veckan 

55 000 löpare är nu anmälda till GöteborgsVarvet. Den senaste veckan har 9 000 löpare anmält sig till GöteborgsVarvet och det är precis lika många platser som nu finns kvar - till anmälningstaket 64 000.

- Jag är stolt att så många kommer att vara delaktiga i det 35:e GöteborgsVarvet i vår. Nu väntar åtta månader av inspirerande förberedelser inför den stora examen den 17 maj, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Antalet löparevenemang ökar stort över hela världen. Som exempel fanns i USA år 2000 endast ett halvmaraton med över 10 000 deltagare. 2009 fanns det 17 lopp och 2012 arrangerades rekordmånga, 36 tävlingar, enligt runningusa.com.

- Det finns ett enormt utbud av motionslopp. Att det lopp som har flest antal deltagare av alla maraton och halvmaraton i hela världen arrangeras i Sverige, tycker jag är fantastiskt, menar Bo Edsberger.

I fjol fulltecknades GöteborgsVarvet i mitten av september.

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.