500 spelare på 24 banor

Ni har aldrig sett något liknande. 24 curlingbanor på en och samma gång. Alla i och samma hall i Sverige.
Curling är en sport som entusiasmerar allt flera människor. Niklas Edin är en av Sveriges främsta inom sporten. Foto Erik Mårtensson, TT

 

En vanlig curlinghall rymmer vanligtvis fyra curlingbanor. Men på en bandyplans yta ryms minst 24 banor och det öppnar för nya möjligheter. Ca 80 lag inbjuds att spela i Svenska Curlingförbundets olika jubileumstävlingar. Dessutom kan företag och privatpersoner delta vid prova-på-curling i den unika arenan.

500 spelare ska delta

- Vi räknar med att kunna ta emot nästan 500 spelare till instruktion av elitspelare, spel och lunch eller middag. Försäljningen av de här paketen startar under våren, säger Rolf Wikström som är projektledare för evenemanget i Göransson Arena.

Det arrangerades en tävling i Ryssland för några år sedan med 14 banor i samma arena, men det här blir extremt.

- Vi har redan över 70 anmälda lag och undersöker möjligheten att justera spelprogrammet så vi kan ta emot fler, säger Stefan Lund, generalsekreterare på Svenska Curlingförbundet.

Går åt några stenar...

För spel på 24 banor krävs inte mindre än 384 curlingstenar och massor av volontärer från klubbar i distriktet samt personal.

- Vi har länge pratat om att spela curling här och nu blir det äntligen verklighet, säger Fredrik Granting, VD för Göransson Arena.

Svenska Curlingförbundet fyller 100 år 2016 men svensk curling är faktiskt mycket äldre än så, närmare bestämt 170 år. Redan 1846 introducerades curlingsporten och platsen var Uddevalla på västkusten. Där bildades några år senare, 1852, Bohuslänska Curlingklubben som den första curlingklubben i Europa utanför Storbritannien. 1916 hade antalet klubbar vuxit till fyra och Svenska Curlingförbundet bildades den 10 december 1916.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Svenska fäktförbundet anklagar Internationella fäktförbundet för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) etiska principer. En anmälan har skickats till IOK:s visselblåsartjänst.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.