500 spelare på 24 banor

Ni har aldrig sett något liknande. 24 curlingbanor på en och samma gång. Alla i och samma hall i Sverige.
Curling är en sport som entusiasmerar allt flera människor. Niklas Edin är en av Sveriges främsta inom sporten. Foto Erik Mårtensson, TT
Annons

 

En vanlig curlinghall rymmer vanligtvis fyra curlingbanor. Men på en bandyplans yta ryms minst 24 banor och det öppnar för nya möjligheter. Ca 80 lag inbjuds att spela i Svenska Curlingförbundets olika jubileumstävlingar. Dessutom kan företag och privatpersoner delta vid prova-på-curling i den unika arenan.

500 spelare ska delta

- Vi räknar med att kunna ta emot nästan 500 spelare till instruktion av elitspelare, spel och lunch eller middag. Försäljningen av de här paketen startar under våren, säger Rolf Wikström som är projektledare för evenemanget i Göransson Arena.

Det arrangerades en tävling i Ryssland för några år sedan med 14 banor i samma arena, men det här blir extremt.

- Vi har redan över 70 anmälda lag och undersöker möjligheten att justera spelprogrammet så vi kan ta emot fler, säger Stefan Lund, generalsekreterare på Svenska Curlingförbundet.

Går åt några stenar...

För spel på 24 banor krävs inte mindre än 384 curlingstenar och massor av volontärer från klubbar i distriktet samt personal.

- Vi har länge pratat om att spela curling här och nu blir det äntligen verklighet, säger Fredrik Granting, VD för Göransson Arena.

Svenska Curlingförbundet fyller 100 år 2016 men svensk curling är faktiskt mycket äldre än så, närmare bestämt 170 år. Redan 1846 introducerades curlingsporten och platsen var Uddevalla på västkusten. Där bildades några år senare, 1852, Bohuslänska Curlingklubben som den första curlingklubben i Europa utanför Storbritannien. 1916 hade antalet klubbar vuxit till fyra och Svenska Curlingförbundet bildades den 10 december 1916.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.