500 spelare på 24 banor

Ni har aldrig sett något liknande. 24 curlingbanor på en och samma gång. Alla i och samma hall i Sverige.
Curling är en sport som entusiasmerar allt flera människor. Niklas Edin är en av Sveriges främsta inom sporten. Foto Erik Mårtensson, TT

 

En vanlig curlinghall rymmer vanligtvis fyra curlingbanor. Men på en bandyplans yta ryms minst 24 banor och det öppnar för nya möjligheter. Ca 80 lag inbjuds att spela i Svenska Curlingförbundets olika jubileumstävlingar. Dessutom kan företag och privatpersoner delta vid prova-på-curling i den unika arenan.

500 spelare ska delta

- Vi räknar med att kunna ta emot nästan 500 spelare till instruktion av elitspelare, spel och lunch eller middag. Försäljningen av de här paketen startar under våren, säger Rolf Wikström som är projektledare för evenemanget i Göransson Arena.

Det arrangerades en tävling i Ryssland för några år sedan med 14 banor i samma arena, men det här blir extremt.

- Vi har redan över 70 anmälda lag och undersöker möjligheten att justera spelprogrammet så vi kan ta emot fler, säger Stefan Lund, generalsekreterare på Svenska Curlingförbundet.

Går åt några stenar...

För spel på 24 banor krävs inte mindre än 384 curlingstenar och massor av volontärer från klubbar i distriktet samt personal.

- Vi har länge pratat om att spela curling här och nu blir det äntligen verklighet, säger Fredrik Granting, VD för Göransson Arena.

Svenska Curlingförbundet fyller 100 år 2016 men svensk curling är faktiskt mycket äldre än så, närmare bestämt 170 år. Redan 1846 introducerades curlingsporten och platsen var Uddevalla på västkusten. Där bildades några år senare, 1852, Bohuslänska Curlingklubben som den första curlingklubben i Europa utanför Storbritannien. 1916 hade antalet klubbar vuxit till fyra och Svenska Curlingförbundet bildades den 10 december 1916.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.