I OS gäller speciella villkor för bonus

 Jakten på fotbollens andra OS-guld genom tiderna, herrar och damer, ger inget extra i plånboken för Sveriges  silverhjältar. 

 Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hänvisar till att den olympiska fotbollen ligger under SOK, Sveriges olympiska kommitté, som i sin tur är en del av IOK, Internationella Olympiska Kommittén.

Peter Gerhardsson försöker förklara varför laget inte lyckades. Foto Pontus Lundahl /T T

-SvFF har inga intäkter alls från OS och ej heller några rättigheter, vi spelade exempelvis inte heller i våra ordinarie matchställ. Alla kommersiella rättigheter och hur eventuella prispengar ska fördelas hanteras av de som ”äger” tävlingen, det vill säga SOK och IOK, skriver Håkan Sjöstrand i mail till Idrottens Affärer.

- Sedan  har vi överenskommelser med våra seniora landslag gällande olika former av ersättningar som omfattar både ”vanliga samlingar” och olika mästerskap vi deltar i inom UEFA:s och FIFA:s ram, avslutar Håkan Sjöstrand.

Stor skillnad

SvFF erhöll i somras cirka 150 miljoner kronor i bonus av UEFA för avancemang till åttondelsfinal i EM, förlust 1-2 mot Ukraina i Glasgow. Förbundet fick även 100 miljoner i deltagarersättning.

 Det är inte aktuellt att använda delar av UEFA-beloppen som någon form av bonus till lagkapten Caroline Segers silverlag, där hon själv var olycklig straffmissare när guldet kunde ha säkrats. 

SvFF har, precis som andra förbund i RF-familjen plågats svårt av pandemin och dess publikrestriktioner, som spel inför tomma läktare i EM och OS-förberedande landskamper.

Inte heller från Elitfotboll dam, EFD, kan silverhjältarna förvänta sig någon  bonusbelöning. Tomas Hoszek, generalsekreterare intar samma hållning som Håkan Sjöstrand.

- Fotboll i OS är en angelägenhet för SOK och IOK. Efter VM 2019 riktade vår samarbetspartner, OBOS, ökat ekonomiskt stöd till de föreningar som hade spelare i 2019 års bronslag. Det är möjligt något liknande kan bli aktuellt nu, meddelar Tomas Hoszek.

En maskot till var och en

Hur agerar då SOK? 

Jo, verksamhetschef Peter Reinebo och styrelsen, visar sin uppskattning i form av en OS-maskot, typ  ett”gosedjur” á 60 kronor samt ett mindre smycke. SOK frångår inte tidigare principer att ge lag och individuella OS-uttagna så bra ekonomiska  förutsättningar som möjligt – före spelen.

 Basen i verksamheten är topp och talangprogrammet vars verksamhet i huvudsak finansieras av SOK:s sponsorer, som Svenska Spel och SAS.

Hela OS-notan är som Idrottens Affärer tidigare berättat hela 90 miljoner kronor, varav 42.5 miljoner är ett direkt stöd från regeringen.  Silverhjältarna har exempelvis haft månadslön i sin satsning mot Tokyo-OS.

Omvärlden har en något mer generös inställning till OS-medaljer, inte minst i Asien. När Filipinernas  Hidiyn Diaz i tyngdlyftning tog nationens första OS-guld någonsin var regeringens belöning 5,6 miljoner, ett hus och fria flygresor i gåva av ett asiatiskt flygbolag. I Europa har Italien den mest givmilda olympiska kommittén, eller två miljoner kronor i guldbonus.

I Kina som överlägset leder nationsligan värderas ett OS-guld till 400 000 kronor, USA:s belöning är 330 000 kronor per guld.

Inom fotbollen är jämställdheten en öm punkt. 

 I beslut från 28 augusti 2020 slog DO, diskrimineringsombudsmannen fast att spelarna i damlandslaget missgynnades lönemässigt under 2019 års VM,   men att det inte varit fråga om diskriminering då dam och herrlandslagen inte befunnit sig i en jämförbar situation.

Inom herrfotbollen kryddas avtal inför mästerskap med bonusersättning, notera dock att det är mästerskap i UEFA eller FIFA regi och som ekonomiskt ger miljoner in på SvFF:s kassa, bara i deltagarersättning.

Efter svensk fotbolls och ännu första historiska OS-guld, herrarnas triumf i London-OS  1948  erhöll laget vid hemkomsten med Svenska Lloyds Saga en kaffeservis med de olympiska ringarna samt en radiogrammofon.

14 av 22 har exklusiva kontrakt

I Dagens Nyheter berättar Sören Löfvenhaft om triumfen och om hyllningar på varje spelare hemort. Den verkliga vinsten var de proffskontrakt som följde med OS-guldet till flera av spelarna i laget. Som Gunnar Nordahl som kom att inleda den svenska proffsvågen ut i Europa. Han anslöt 1949 till italienska Milan,  en viss Zlatans nuvarande klubb.

I silverlaget i Tokyo har redan 14 spelare, av 22 i truppen, redan kontrakt med europeiska och amerikanska proffslag, som tyska Bayern München och spanska Real Madrid.

SOK har meddelat att det svenska silverlaget kommer att hyllas på Stockholm Stadion, direkt efter hemkomsten på lördagskvällen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.