Mörrum visar möjligheten att tjäna dubbelt

- Vi är aktiva inom genren idrottsturism, påstår Mathias Lönnqvist med övertygelse och avser  alla gäster som en ungdomsturnering genererar.

Han är Mörrum Hockeys ”allt i allo”, en ungdomsledare med stark drivkraft som står i spetsen för ett arrangemang i ortens hockeyhall. En 3-dagarscup för åtta lag  med grabbar född 08 och lag från såväl värmländska Hammarö, 47 mil bort, som mer närliggande Malmö Redhawks och Växjö Lakers  

Mathias Lönnqvist och klubbkamraterna i Mörrums GoIS IK jobbar tillsammans för att den egna turneringen ska bli lyckad.

Ena stunden pratar han spel med grabbarna i klubbens eget lag, nästa stund har han ett samtal med gästande förälder och ledare som undrar var närmaste mataffär och kebabställe finns.

Liten ort med två hallar

Så är det att fylla dubbla roller, Matias är arrangör och samtidigt idrottsledare för ett lag.

-En välordnad cup och en snygg ny hall, vilket lyft det blev för oss som lag, berömmer Boro/Vetlandaledaren Mattias ”Tulle” Karlsson.

Merparten av matcherna sker i den nybyggda träningshallen (120 miljoner) som är dockad till den befintliga gamla hallen på ett snyggt sätt. hall. Den byggdes 1966, som uterink, då hockeyklubben grundades. 

Framför allt, hockeyungdomarna i Mörrums Hockey har utmärkta förutsättningar och kan spela och träna bäst de vill.

Fritidschefen i Karlshamns kommun Thomas Nilsson förklarar

-Vår strävan har hela tiden varit att i samråd med föreningarna bygga en mötesplats för många. Med isytan till nyttjande för både konståkningsklubben och hockeyn vill jag betona, En bastuanläggningen för allmänhet och  dessutom finns här konferenslokaler mm.

-Vi tycker att vi lyckats, till och med invigningen skedde under pandemin. Under hela förloppet har nyckelordet varit dialog, dialog, dialog med berörda, inte minst när vi ändrat under byggnationen. 

Invigningen skedde den 23 oktober, år 2020 och nu  ska anläggningen också vårdas, ett led i detta är det nystartade Ishallsrådet.

Thomas Nilsson har milsvitt avstånd till de byråkratiska kommunala flosklerna. 

- Ni som funderar på att investerar i idrottsanläggningar, låt tankarna snabbt övergå i handling. Men åk först på studieresa

Tre så olika hallar

Han avser vad som har hänt en bit bort: 

Åby, några mil norr om Växjö. Där har det byggts en bandyhall med mycket ideella kraft, över ett antal långa vår- och sommarmånader, rekordsnabbt och rekordbilligt på 41,5 miljoner.

Växjö, där mäktiga Arenastaden i föreningsregi med inte mindre än fem arenor  som har  uppstått i föreningsregi till en kostnad om 700 miljoner och som kostar kommunen 37,7 miljoner årligen i driftsbidrag. 

Tre anläggningar med så olika i struktur, uppbyggnad och ekonomi inom cirka 10 mils avstånd, utgör modeller på olika sätt för kommunal-Sverige.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.