Mörrum visar möjligheten att tjäna dubbelt

- Vi är aktiva inom genren idrottsturism, påstår Mathias Lönnqvist med övertygelse och avser  alla gäster som en ungdomsturnering genererar.

Han är Mörrum Hockeys ”allt i allo”, en ungdomsledare med stark drivkraft som står i spetsen för ett arrangemang i ortens hockeyhall. En 3-dagarscup för åtta lag  med grabbar född 08 och lag från såväl värmländska Hammarö, 47 mil bort, som mer närliggande Malmö Redhawks och Växjö Lakers  

Mathias Lönnqvist och klubbkamraterna i Mörrums GoIS IK jobbar tillsammans för att den egna turneringen ska bli lyckad.

Ena stunden pratar han spel med grabbarna i klubbens eget lag, nästa stund har han ett samtal med gästande förälder och ledare som undrar var närmaste mataffär och kebabställe finns.

Liten ort med två hallar

Så är det att fylla dubbla roller, Matias är arrangör och samtidigt idrottsledare för ett lag.

-En välordnad cup och en snygg ny hall, vilket lyft det blev för oss som lag, berömmer Boro/Vetlandaledaren Mattias ”Tulle” Karlsson.

Merparten av matcherna sker i den nybyggda träningshallen (120 miljoner) som är dockad till den befintliga gamla hallen på ett snyggt sätt. hall. Den byggdes 1966, som uterink, då hockeyklubben grundades. 

Framför allt, hockeyungdomarna i Mörrums Hockey har utmärkta förutsättningar och kan spela och träna bäst de vill.

Fritidschefen i Karlshamns kommun Thomas Nilsson förklarar

-Vår strävan har hela tiden varit att i samråd med föreningarna bygga en mötesplats för många. Med isytan till nyttjande för både konståkningsklubben och hockeyn vill jag betona, En bastuanläggningen för allmänhet och  dessutom finns här konferenslokaler mm.

-Vi tycker att vi lyckats, till och med invigningen skedde under pandemin. Under hela förloppet har nyckelordet varit dialog, dialog, dialog med berörda, inte minst när vi ändrat under byggnationen. 

Invigningen skedde den 23 oktober, år 2020 och nu  ska anläggningen också vårdas, ett led i detta är det nystartade Ishallsrådet.

Thomas Nilsson har milsvitt avstånd till de byråkratiska kommunala flosklerna. 

- Ni som funderar på att investerar i idrottsanläggningar, låt tankarna snabbt övergå i handling. Men åk först på studieresa

Tre så olika hallar

Han avser vad som har hänt en bit bort: 

Åby, några mil norr om Växjö. Där har det byggts en bandyhall med mycket ideella kraft, över ett antal långa vår- och sommarmånader, rekordsnabbt och rekordbilligt på 41,5 miljoner.

Växjö, där mäktiga Arenastaden i föreningsregi med inte mindre än fem arenor  som har  uppstått i föreningsregi till en kostnad om 700 miljoner och som kostar kommunen 37,7 miljoner årligen i driftsbidrag. 

Tre anläggningar med så olika i struktur, uppbyggnad och ekonomi inom cirka 10 mils avstånd, utgör modeller på olika sätt för kommunal-Sverige.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.