Mörrum visar möjligheten att tjäna dubbelt

- Vi är aktiva inom genren idrottsturism, påstår Mathias Lönnqvist med övertygelse och avser  alla gäster som en ungdomsturnering genererar.

Han är Mörrum Hockeys ”allt i allo”, en ungdomsledare med stark drivkraft som står i spetsen för ett arrangemang i ortens hockeyhall. En 3-dagarscup för åtta lag  med grabbar född 08 och lag från såväl värmländska Hammarö, 47 mil bort, som mer närliggande Malmö Redhawks och Växjö Lakers  

Mathias Lönnqvist och klubbkamraterna i Mörrums GoIS IK jobbar tillsammans för att den egna turneringen ska bli lyckad.

Ena stunden pratar han spel med grabbarna i klubbens eget lag, nästa stund har han ett samtal med gästande förälder och ledare som undrar var närmaste mataffär och kebabställe finns.

Liten ort med två hallar

Så är det att fylla dubbla roller, Matias är arrangör och samtidigt idrottsledare för ett lag.

-En välordnad cup och en snygg ny hall, vilket lyft det blev för oss som lag, berömmer Boro/Vetlandaledaren Mattias ”Tulle” Karlsson.

Merparten av matcherna sker i den nybyggda träningshallen (120 miljoner) som är dockad till den befintliga gamla hallen på ett snyggt sätt. hall. Den byggdes 1966, som uterink, då hockeyklubben grundades. 

Framför allt, hockeyungdomarna i Mörrums Hockey har utmärkta förutsättningar och kan spela och träna bäst de vill.

Fritidschefen i Karlshamns kommun Thomas Nilsson förklarar

-Vår strävan har hela tiden varit att i samråd med föreningarna bygga en mötesplats för många. Med isytan till nyttjande för både konståkningsklubben och hockeyn vill jag betona, En bastuanläggningen för allmänhet och  dessutom finns här konferenslokaler mm.

-Vi tycker att vi lyckats, till och med invigningen skedde under pandemin. Under hela förloppet har nyckelordet varit dialog, dialog, dialog med berörda, inte minst när vi ändrat under byggnationen. 

Invigningen skedde den 23 oktober, år 2020 och nu  ska anläggningen också vårdas, ett led i detta är det nystartade Ishallsrådet.

Thomas Nilsson har milsvitt avstånd till de byråkratiska kommunala flosklerna. 

- Ni som funderar på att investerar i idrottsanläggningar, låt tankarna snabbt övergå i handling. Men åk först på studieresa

Tre så olika hallar

Han avser vad som har hänt en bit bort: 

Åby, några mil norr om Växjö. Där har det byggts en bandyhall med mycket ideella kraft, över ett antal långa vår- och sommarmånader, rekordsnabbt och rekordbilligt på 41,5 miljoner.

Växjö, där mäktiga Arenastaden i föreningsregi med inte mindre än fem arenor  som har  uppstått i föreningsregi till en kostnad om 700 miljoner och som kostar kommunen 37,7 miljoner årligen i driftsbidrag. 

Tre anläggningar med så olika i struktur, uppbyggnad och ekonomi inom cirka 10 mils avstånd, utgör modeller på olika sätt för kommunal-Sverige.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.