Jamina har tagit över Bellas roll

Isabelle Gulldén är en av Sveriges främsta handbollsspelare genom tiderna. Under EM-turneringen (4-20 november) tar världsstjärnan sig an en helt ny roll, som expert i Viaplays och TV6:s studiosändningar.

– Det blir roligt och spännande , och samtidigt lite nervöst, säger Bella inför sin debut.

När Gulldén sitter på läktaren har Jamina Roberts tagit över som damlandslaget stjärna.

Bella Gulldén hann att göra 846 mål på 224 landskamper och vinna två EM-medaljer – silver 2010 och brons 2014, innan hon 2020 satte punkt för landslagskarriären.

Tidigare i år valde hon och familjen att flytta hem till Sverige, Lund och SHE-klubben Lugi, men först efter att ha varit med och fört norska Vipers Kristiansand till Champions League-titeln.

– Vi trivs verkligen, allt har gått bra, förutom kanske just handbollen.

Lugi har ett i stora delar ungt och orutinerat lag vilket sätter sin prägel på prestationerna.

– Vi har en bra högstanivå, men dålig lägstanivå. Så det jobbar vi hårt på.

Omställningen till svensk elithandboll har varit stor.

En nygammal knäskada har hindrat henne från att hjälpa till i den utsträckning hon önskat.

– Jag har aldrig varit typen som skriker högst utan behöver stå på planen för att bidra med det jag kan.

Rollen i den nya klubben har fött tankar på en framtida tränarkarriär.

– Det är lustigt för jag har tidigare alltid sagt aldrig till det, men nu har jag sökt in till en tränarutbildning. Jag tror jag har mycket att bidra med, men det räcker inte enbart med tankar och idéer.

Speluppehållet i SHE närmar sig och därmed EM-turneringen i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro, vilket blir Bellas stora debut som tv-expert.

– Jag är van vid kamerorna och lugn i att jag kan handboll, sedan hoppas jag kunna förmedla det också. Men det känns tryggt att komma in i ett samspelt gäng.

I programledaren Suzanne Sjögrens EM-studio kommer Bella få sällskap av Johanna Ahlm och Martin Frändesjö.  

En tuff grupp

Sverige inleder EM-turneringen den 4 november mot Serbien, i en grupp där även Slovenien, och Danmark ingår.

– Det är en tuff grupp där alla kan slå alla. Men om Sverige svarar för övertygande insatser slår man både Serbien och Slovenien, och då blir det en gruppfinal mot Danmark.

Med två EM-medaljer på meritlistan vet Gulldén vad som krävs för att gå långt.

– Det gäller att träffa rätt och alla har ”dagen” när det krävs, allt från målvaktsräddningar till att kanterna sätter sina lägen. Målvakterna får givetvis en nyckelroll och tyvärr har vi varit för svaga där genom åren. Annars bär Jamina Roberts det här laget och blir med Linn Blohm oerhört viktiga. Tillsammans med Anna Lagerquist och Nathalie Hagman håller de världsklass, säger Bella och fortsätter:

– Norge och Frankrike får gälla som guldfavoriter, men Sverige kan nå semifinal om man får till ett bra mästerskap och då är det spel om medaljer vi snackar om.

Viaplay direktsänder turneringens samtliga matcher. TV6 visar Sveriges matcher, spelet om medaljerna samt ett urval av de bästa matcherna i grundomgångarna och slutspelet. TV10 och V sport extra kompletterar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.