Klubben fick in över en halv miljon

Ansvariga inom Qviding FIF, en fotbollsklubb från östra Göteborg, bestämde att det enklaste sättet att stärka klubb- och lagkassorna var att sälja Bingolotter. Detblev en smått fantastisk utdelning.

De ledande personerna i Qviding FIF satte sig ner för några år sedan med en sak på dagordningen som kanske var viktigare än alla andra.

Hur skulle de kunna förstärka både klubbens och de enskilda lagens ekonomi på ett vettigt och roligt vis?

Qvidings klubbkassa stärktes ordentligt. Över en halv miljon kom in när enigheten spred sig bland medlemmarna

– Då bestämde vi oss för att börja sälja Folkspels olika produkter. Först Sverigelotten och sedan kom Bingolotto med i bilden, säger Lisa Källstrand, som arbetar på kansliet med ekonomifrågor.

Hur arbetar ni med bingolottoförsäljningen?

– Vi lägger ju nästan allt krut på Uppesittaren och Nyårsbingon. Då, när lotten kostar 100 kronor, går 21 kronor direkt till lagkassan och 20 kronor till föreningen. Under de vanliga veckorna är fördelningen 13 respektive 10 kronor. Så det går alltid lite mer direkt i lagkassan, och då kan de som säljer känna att pengarna gör nytta för dem själva och inte bara försvinner i föreningen.

Är det obligatoriskt att sälja lotter?

– Det är upp till varje lag att bestämma. Men att exempelvis inte sälja lotter inför Uppesittaren är inget bra beslut. De säljer ju sig själva mer eller mindre. Det är ett väldigt lätt sätt att bättra på sin ekonomi.

Resten av året, hur ser det ut, då?

– Det är också upp till lagen själva. Om ett lag vill åka på en cup i Danmark kanske de bestämmer för att finansiera resan genom att sälja lotter. Jag har faktiskt lite dålig koll på vad varje enskilt lag har gjort för sitt eget överskott, men jag kan tänka mig att det handlar just om cuper och träningsläger som de har sett till att finansiera med de pengarna.

Qviding Fif:s damlag är också engagerade och kring storhelger har fotbollsföreningen ett försäljningsbord hos lokala Ica-butiken.

– Där måste jag också hylla våra seniorer, ett gäng äldre män som drar ett stort strå till stacken genom att bemanna det bordet.

Qviding Fif:s del av Folkspels överskott 2021 landade på imponerande 519 952 kronor. Pengar som verkligen gör skillnad – och som är över en halv miljon kronor i ”bonus” jämfört med när inga lotter såldes.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.