Unika Idrottshjälpen rycker ut - ungdomarna slipper sluta

Eskilstuna Friidrott har erhållit 10 000 kronor ur Idrottshjälpen för en riktad satsning i Eskilstunas socialt utsatta områden. En satsning som nu blir film för sociala medier.

Idrottshjälpen är en del av Stiftelsen Aktiv Skola med säte i Örebro. Den kom till för att ingen ska behöva sluta idrotta – oavsett ekonomi. De hjälpande pengarna, som samlas in av stiftelsen från företag, går även till föreningar.

- Vi har delat ut över 300 000 kronor sedan starten i mars 2021, bland annat till anmälningsavgifter, idrottsutrustning och träningsläger, förklarar Lars Erlandh, verksamhetsansvarig Aktiv Skola.

Eskilstuna Friidrott har använt pengarna till att bedriva uppsökande verksamhet under sommaren i socialt utsatta områden i Eskilstuna, bland annat Fröslunda och Lagersberg. En satsning som fortsätter under hösten med träning för alla intresserade på Ekängens Friidrottsarena. 

Den uppmärksammas nu i en film som Stiftelsen Aktiv Skola nyligen spelat in och som ska spridas i sociala medier och via andra kontaktytor

Mohammad Al-joburi är ledare för de allra yngsta i Eskilstuna Friidrott.

- Det är idrotten som tar hand om ungarna. Vi måste hjälpa dem vilken väg de ska gå. De vet inte vad som gäller på gatan. Där kan de träffa dåligt folk. Här har vi inget dåligt folk, vi är idrottare, säger Al-joburi i filmen.

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna, anser att det är viktigt att barn och ungdomar idrottar i en förening.

- Bland annat för att det är fostran, gemenskap samt nyttigt och viktigt att röra på sig. Det lägger en grund för hela livet. Samtidigt är det viktigt att få med föräldrarna. Det är avgörande i den tid vi lever i med stora samhällsutmaningar. Att idrotta i en förening minskar klyftorna och ökar tryggheten i samhället.

Han är tacksam för det ekonomiska stödet till Eskilstuna Friidrott.

- Pengarna från Idrottshjälpen betyder oerhört mycket för Eskilstuna. Varje bidrag är värdefullt. Den här typen av riktade satsningar som handlar om just att möta de människor som har det svårast att bli delaktiga i föreningslivet och idrotten, det är ovärderligt. Jag kan inte säga annat.

Lars Erlandh, som var med under filminspelningen, håller med:

- När jag ser Eskilstuna Friidrott här i dag blir jag jätteglad, för jag ser vilken skillnad våra pengar gör. Jag får likadan återkoppling hela tiden från många andra ställen i landet där vi bidragit med pengar ur Idrottshjälpen.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.