Infantinos märkliga första tal

Första VM-matchen har inte ens börjat, och än mindre avhandlats då Fifa-ordföranden Gianni Infantino görett märkligt framträdande i Qatar och indirekt erkände att han är en besynnerlig person.

Han ställde sig upp inför hundratals journalister i mediecentret och höll ett tal som inledningsvis beskrivs som ett  försök till stöd för hbtq-personer och gästarbetare och sedan övergick till en predikan om kritikers hyckleri.

Gianni Infantino angrep européer. ”Vi borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar”, sa fifa-ordföranden.

Potentatens inledning var något anmärkningsvärd:

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare, inledde Gianni Infantino sin presskonferens inför hundratals journalister.

Infantino påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. ” hycklare” var hans omdöme..

– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredikningarna är bara hyckleri.

– Jag behöver inte försvara Qatar, de kan försvara sig själva. Jag försvarar fotboll mot orättvisa. Alla är här för att de vill ha något. Vem bryr sig egentligen om arbetarna? Fifa gör det, fotbollen gör det, och Qatar gör det också.

Han betonade att gästarbetarna tjänar långt mycket mer på att jobba i Qatar än  i sina hemländer, pengar som de kan skicka hem till sina familjer. En möjlighet han menar inte finns i Europa.

– Vi i Europa stänger våra gränser och tillåter praktiskt taget inga arbetare från de här länderna, som har väldigt låg inkomst, att jobba lagligt – för vi vet alla att det finns många illegala arbetare i Europa som också lever under förhållanden som inte är de bästa, sade han och fortsatte:

– Om Europa verkligen brydde sig om dessa människors öden så skulle Europa också göra som Qatar, och öppna lagliga kanaler där åtminstone några av dessa arbetare skulle kunna komma till Europa och jobba.

Infantino svarade också på kritiken om att fansen på plats inte längre kan dricka öl i samband med matcher. Beslutet om att ta bort storsponsorn Budweisers öltält kom under fredagen.

– Om det är vårt största problem kan jag lägga mig på stranden och tar det lugnt. Personligen tycker jag att man överlever tre timmar utan öl.

Infantino avslutade sitt tal med att be medier att inte avkräva ansvar av spelare och ledare, utan rikta det mot Fifa och honom själv.

– Kritisera mig. Korsfäst mig. Kritisera inte Qatar, gå på mig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.