Infantinos märkliga första tal

Första VM-matchen har inte ens börjat, och än mindre avhandlats då Fifa-ordföranden Gianni Infantino görett märkligt framträdande i Qatar och indirekt erkände att han är en besynnerlig person.

Han ställde sig upp inför hundratals journalister i mediecentret och höll ett tal som inledningsvis beskrivs som ett  försök till stöd för hbtq-personer och gästarbetare och sedan övergick till en predikan om kritikers hyckleri.

Gianni Infantino angrep européer. ”Vi borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar”, sa fifa-ordföranden.

Potentatens inledning var något anmärkningsvärd:

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare, inledde Gianni Infantino sin presskonferens inför hundratals journalister.

Infantino påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. ” hycklare” var hans omdöme..

– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredikningarna är bara hyckleri.

– Jag behöver inte försvara Qatar, de kan försvara sig själva. Jag försvarar fotboll mot orättvisa. Alla är här för att de vill ha något. Vem bryr sig egentligen om arbetarna? Fifa gör det, fotbollen gör det, och Qatar gör det också.

Han betonade att gästarbetarna tjänar långt mycket mer på att jobba i Qatar än  i sina hemländer, pengar som de kan skicka hem till sina familjer. En möjlighet han menar inte finns i Europa.

– Vi i Europa stänger våra gränser och tillåter praktiskt taget inga arbetare från de här länderna, som har väldigt låg inkomst, att jobba lagligt – för vi vet alla att det finns många illegala arbetare i Europa som också lever under förhållanden som inte är de bästa, sade han och fortsatte:

– Om Europa verkligen brydde sig om dessa människors öden så skulle Europa också göra som Qatar, och öppna lagliga kanaler där åtminstone några av dessa arbetare skulle kunna komma till Europa och jobba.

Infantino svarade också på kritiken om att fansen på plats inte längre kan dricka öl i samband med matcher. Beslutet om att ta bort storsponsorn Budweisers öltält kom under fredagen.

– Om det är vårt största problem kan jag lägga mig på stranden och tar det lugnt. Personligen tycker jag att man överlever tre timmar utan öl.

Infantino avslutade sitt tal med att be medier att inte avkräva ansvar av spelare och ledare, utan rikta det mot Fifa och honom själv.

– Kritisera mig. Korsfäst mig. Kritisera inte Qatar, gå på mig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.