Lyckliga och rika medaljtjejer

Det klirrade till rejält på bankkontot för Sveriges VM-medaljörer, Hanna Öberg, silver och Linn Persson, brons, i damernas sprint i tyska Oberhof.  IBU, det internationella förbundets prispengar i VM är officiella och Hannas silverplakett är värd 215 000 kronor. 

Hon har tidigare under säsongen i Världscupen åkt in 800 000 kronor, totalt över en miljon kronor, och ännu är säsongen knappt halvvägs. Nu var Hanna, 27 år, endast två sekunder bakom guldvinnande hemmafavoriten Denise Herrmann-Vick, hennes segercheck var värd 280 000 kronor

Trean Linn Persson och tvåan Hanna Öberg efter damernas sprint, 7,5 km, i skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Hanna tappade elva sekunder på spurtvarvet mot tyskan. Hanna var i ledning med nio sekunder efter sista stående skytte.  Båda hade två nollor, liggande och stående, det vill säga fullt skytte.

Denise Herrmann-Vick, 34 år, är tidigare längdåkare och gick över till skidskytte 2016. Hon var olympisk mästare i Peking 2022 på distans och har nio medaljer  från VM och OS i skidskytte.

Linn klev ur skuggan

-Hon var för stark för mig i dag, två sekunder är inte mycket men jag fick ut precis allt i spåret, summerade Hanna.

I svensklägret var Ljnn Perssons brons lika  uppskattat som Hanna Öbergs silver. Bronsplaketten var värd 160 000 kronor och tidigare under säsongen har Linn fyllt på kontot med 880 000. Bronset var hennes första individuella VM-medalj.

Linn, 28 år, och från Östmark i norra Värmland har hela karriären åkt i skuggan av systrarna Öberg, Hanna och lilla syster Elvira, 24 år. Hon var förhand det stora svenskhoppet men två bom förstördes hennes dag.

-Den sista biten var den tuffaste i mitt liv, man jobbar ju för att nå toppen och det här kan inte bli mycket större, sade glad Linn Persson på den officiella presskonferensen.

Frankrikes Julia Simon, som leder Världscupen, har hittills den här säsongen åkt in 1.7 miljoner kronor. Elvira Öberg är på andra plats i penningligan, och i världscupen. med 1 400 000 kronor.

På herrsidan är Norges Johannes Thingnes Bö i särklass med 2 800 000 kronor i intjänade pengar i spåret.  Han har också vunnit 12 gånger i världscupen den här säsongen. Han är närmast följd av två landsmän Sturla Holm Laegereid, 1 900 000 kr och Vetle Sjåstad Christiansen, 1 200 000 kronor.

Av svenska herråkare är Martin Ponsiluoma främst i penningligan 830 000 kr följd av Sebastian Samuelsson, 570 000 kronor.

I VM delas prispengar ut till de 30 främsta, en 30:e plats ger 2 250 kronor i plånboken. 

Det svenska förbundet har tre huvudsponsorer Monitor Erp System, ATG och Opimera. En premium partner, Autoexperten, samt flera teampartners exempelvis Idre fjäll och Jämtkraft.

38 miljoner i sponsorintäkter

Förbundets totala sponsorintäkter uppgår till 38 miljoner kronor, det högsta beloppet någonsin.

-Vi ser en positiv utveckling, och ett ökat intresse hos näringslivet att synas tillsammans med oss. Det är förstås mycket glädjande, meddelar Håkan Blidberg, marknads och kommunikationschef på förbundet.

Toppåkarna, som systrarna Öberg och Samuelsson/Ponsiluoma, har också personliga sponsorer, och med all sannolikhet utgår bonusbelopp vid VM och OS medaljer

-Alla personliga avtal är skrivna med förbundets godkännande. Vi strävar hela tiden mot att våra aktiva ska bästa förutsättningar, sportsligt och ekonomiskt, framhåller Håkan Blidberg.

De summor som nämns ovan är enbart prispengar i VM och Världscupen  De beloppen IBU har, det internationella förbundet, som avsändare där för övrigt Olle Dahlin från Karlstad är ordförande.

Kjell Nilsson

Fakta

Senast en svensk kvinnlig skidskytt tog en VM-medalj i sprint var 2007, Anna-Karin Zidek ( Olofsson),

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.