Lyckliga och rika medaljtjejer

Det klirrade till rejält på bankkontot för Sveriges VM-medaljörer, Hanna Öberg, silver och Linn Persson, brons, i damernas sprint i tyska Oberhof.  IBU, det internationella förbundets prispengar i VM är officiella och Hannas silverplakett är värd 215 000 kronor. 

Hon har tidigare under säsongen i Världscupen åkt in 800 000 kronor, totalt över en miljon kronor, och ännu är säsongen knappt halvvägs. Nu var Hanna, 27 år, endast två sekunder bakom guldvinnande hemmafavoriten Denise Herrmann-Vick, hennes segercheck var värd 280 000 kronor

Trean Linn Persson och tvåan Hanna Öberg efter damernas sprint, 7,5 km, i skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Hanna tappade elva sekunder på spurtvarvet mot tyskan. Hanna var i ledning med nio sekunder efter sista stående skytte.  Båda hade två nollor, liggande och stående, det vill säga fullt skytte.

Denise Herrmann-Vick, 34 år, är tidigare längdåkare och gick över till skidskytte 2016. Hon var olympisk mästare i Peking 2022 på distans och har nio medaljer  från VM och OS i skidskytte.

Linn klev ur skuggan

-Hon var för stark för mig i dag, två sekunder är inte mycket men jag fick ut precis allt i spåret, summerade Hanna.

I svensklägret var Ljnn Perssons brons lika  uppskattat som Hanna Öbergs silver. Bronsplaketten var värd 160 000 kronor och tidigare under säsongen har Linn fyllt på kontot med 880 000. Bronset var hennes första individuella VM-medalj.

Linn, 28 år, och från Östmark i norra Värmland har hela karriären åkt i skuggan av systrarna Öberg, Hanna och lilla syster Elvira, 24 år. Hon var förhand det stora svenskhoppet men två bom förstördes hennes dag.

-Den sista biten var den tuffaste i mitt liv, man jobbar ju för att nå toppen och det här kan inte bli mycket större, sade glad Linn Persson på den officiella presskonferensen.

Frankrikes Julia Simon, som leder Världscupen, har hittills den här säsongen åkt in 1.7 miljoner kronor. Elvira Öberg är på andra plats i penningligan, och i världscupen. med 1 400 000 kronor.

På herrsidan är Norges Johannes Thingnes Bö i särklass med 2 800 000 kronor i intjänade pengar i spåret.  Han har också vunnit 12 gånger i världscupen den här säsongen. Han är närmast följd av två landsmän Sturla Holm Laegereid, 1 900 000 kr och Vetle Sjåstad Christiansen, 1 200 000 kronor.

Av svenska herråkare är Martin Ponsiluoma främst i penningligan 830 000 kr följd av Sebastian Samuelsson, 570 000 kronor.

I VM delas prispengar ut till de 30 främsta, en 30:e plats ger 2 250 kronor i plånboken. 

Det svenska förbundet har tre huvudsponsorer Monitor Erp System, ATG och Opimera. En premium partner, Autoexperten, samt flera teampartners exempelvis Idre fjäll och Jämtkraft.

38 miljoner i sponsorintäkter

Förbundets totala sponsorintäkter uppgår till 38 miljoner kronor, det högsta beloppet någonsin.

-Vi ser en positiv utveckling, och ett ökat intresse hos näringslivet att synas tillsammans med oss. Det är förstås mycket glädjande, meddelar Håkan Blidberg, marknads och kommunikationschef på förbundet.

Toppåkarna, som systrarna Öberg och Samuelsson/Ponsiluoma, har också personliga sponsorer, och med all sannolikhet utgår bonusbelopp vid VM och OS medaljer

-Alla personliga avtal är skrivna med förbundets godkännande. Vi strävar hela tiden mot att våra aktiva ska bästa förutsättningar, sportsligt och ekonomiskt, framhåller Håkan Blidberg.

De summor som nämns ovan är enbart prispengar i VM och Världscupen  De beloppen IBU har, det internationella förbundet, som avsändare där för övrigt Olle Dahlin från Karlstad är ordförande.

Kjell Nilsson

Fakta

Senast en svensk kvinnlig skidskytt tog en VM-medalj i sprint var 2007, Anna-Karin Zidek ( Olofsson),

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.