Fyra obevekliga bevisade viljans makt

Inte undra på att de här fyra personerna är lyckliga. De har vunnit 1 miljon kronor i One Water Race. Men de har också gjort rätt för sig. Efter en osannolik kraftansträngning på 50 timmar och 24 minuter har Team 6 - Sverige/Australien på nytt tagit hem segern i One Water Race, ett av världens mest extrema långdistans-race. Laget, som också vann 2022 års upplaga, Vinnarna gjorde en stark comeback efter att ha tvingats bryta loppet 2023.

28 atleter ställde upp i One Water Race. De har slitet, blött ned sig, fått klättra, simma och utstå många prov under dygnen i umgänget med vatten. Foto: One Water Race

 

 – Efter att vi tvingades bryta förra året kände vi omedelbart att vi vill komma tillbaka och göra det igen på nytt. Att nu få en ny chans med laget betyder oerhört mycket för oss. Årets race var dessutom extra brutalt – stark motvind och extremt fysiskt utmanande, säger Daniel Hansson från Team 6.
 Tre lag nådde mållinjen
Team 6 - Swe/Aus säkrade förstaplatsen med en tid på 50 timmar 24 min och 30 sekunder, tätt följda av Team 3 från Australien, som anlände ca två timmar senare med en sluttid om 52 timmar 11 minuter och 20 sekunder. Slutligen kom Team 7 - Can/Aus dryga fyra  timmar efter Team 3 och fick en total tid på 56 timmar 49 minuter och 30 sekunder.
 De tävlande utmanades inte bara av varandra, utan även av hårda väderförhållanden, med starka vindar och ihållande regn som gjorde banan än mer krävande.

Fyra lag tvingades bryta tävlingen

Thomas Ogander, tävlingsledare och grundare av One Water Racer om brytpunkten för den verkliga utmaningen:
 – Tävlingen handlar lika mycket om att övervinna elementen som att tävla mot andra lag. De verkliga utmaningarna i One Water Race kommer dock efter runt 36 timmar – medan många kan hantera de initiala prövningarna, är det först efter denna tidpunkt som den mentala och fysiska kapaciteten verkligen sätts på prov, och få har förmågan att fullfölja.
 Efter den brytpunkten möter lagen också den ökända Danziger Gatt – en simsträcka på över sex kilometer – i total bäckmörker. I år var detta avsnitt ännu mer krävande med vindar på 12 m/s. Det tog det vinnande laget 2 timmar och 40 minuter att ta sig över den trafikerade farleden. 
 Marika Wagner som var en av de som tvingades bryta tävlingen på grund av medicinska skäl med dålig syresättning och spår av vatten i lungorna, beskriver beslutet att avbryta:
– Ett oerhört tufft beslut men ett beslut som vi tog som lag. Vi har gjort den här tävlingen ihop från förberedelse och under racet både när det gick bra och när det var tufft. Jag har ett fint stöd från mina lagkamrater som betyder allt just nu.
Forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan under loppet

GIH-forskare synade reaktion 

En ny aspekt av årets tävling var det vetenskapliga samarbetet med Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), som genomförde en djupgående studie av deltagarnas fysiska och mentala kapacitet. Utrustade med sensorer som spårade deras hälsa i realtid, samt genom kognitiva tester och blodprover, fick forskarna en unik möjlighet att studera hur människokroppen reagerar under extrem påfrestning.
 – Inför detta år satte vi ribban för vad vi ville åstadkomma otroligt högt och vi visste att det skulle bli utmanande, så nu efteråt är jag väldigt nöjd och exalterad över den data vi samlat in. Intressant nog har vi kunnat se att deltagarna överlag behåller sina vitalvärden som puls, kroppstemperatur, blodsocker med mera trots den enorma insatsen. Det visar på deltagarnas extrema kapacitet. Samtidigt ser vi intressanta och omfattande förändringar i deras blodprofiler som vi ska studera vidare, säger Marcus Moberg, docent i idrottsvetenskap och forskningsledare på GIH. 
 

Fakta

Thomas Ogander, är grundare och initiativtagare av One Water Race som startade  i Arholma den 20 augusti och med mål i Landsort den 22 augusti. 7 mixade lag, med fyra lagmedlemmar vardera, springer och simmar en sträcka på 250 kilometer nonstop. Tävlingsdeltagarna väljer själva väg men måste förhålla sig till olika checkpoints längs vägen. Prissumman är på 1miljon kronor. NEP Grop, som producerar Champions League- och OS-sändningar, står för samtliga medieproduktioner för One Water Race. A.S.O., som distribuerar Tour de France, Dakarrallyt och La Vuelta, distribuerar samtliga medieformat till över 190 marknader och 5 kontinenter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.