Problem för Callaway

Idrottens Affärer tar dig i notisform till USA, landet där allt kan hända. Läs mer om Ryder Cup-floppen, hockeyn och vad en timma kan betyda.
Kovalchuk på hemmaplan
Det är inte bara svenska NHL-proffs som vänder hemåt under lockouten i Nordamerika. Kanske är den ryska superligan den vassaste just nu då ett 20-tal spelare kommit hem från NHL, bland dem en av NHL:s främsta målgörare, Ilya Kovalchuk.
Spelarna sägs få en lön på motsvarande minst 7,5 miljoner svenska kronor, skatten på 13 procent betald samt fri bil och bostad.


NHL tjänade 16 miljarder
Apropå NHL så meddelade chefen, Gary Bettman nyligen att NHL och dess klubbar tjänade motsvarande 16 miljarder kronor i fjol.
7,5 miljarder var från biljettintäkter, en siffra där hockeyn kan mäta sig med basket och baseboll. NHL har 90 procents beläggning på sina matcher, en fantastisk siffra. När det gäller tv-sändningar är dock titttarsiffrorna fem gånger högre för både basket och baseboll än till och med Stanley Cup-finalen.
Vad händer då med hockeyn om lockouten blir långvarig? För tio år sedan strejkade basebollspelarna. Året därefter tappade ligan 20 procent av sina besökare och det är först den här säsongen som publiksnittet nått tillbaka till nivån före strejken.


Callaway varnar
Golfjätten Callaway varnar nu för att årets resultat kan bli lägre än förväntat. Callaway säger att nya produkter försenats och att orkanerna i södra USA påverkar golfspelandet. Värvningen av Phil Mickelson var väl tänkt att hjälpa upp siffrorna.
I slutet av året hade Callaway tänkt lansera Mickelsons klubbyte i form av annonskampanjer. Efter Ryder Cup är det väl tveksamt om någon annan än Mickelsons förra märke Titleist, skulle vinna på en sådan kampanj.


Förändringar i Indianapolis
Don´t start your engines  - yet!
Från nästa år så blir det senare start i Indianapolis 500. Den traditionella starten klockan 12 har flyttats fram en timma. Detta av två orsaker. Man vill förbättra tv-tittande, speciellt på västkusten, samt ge publiken på plats chansen att hinna dit i tid!


NFL en penningmaskin
Den amerikanska fotbollens (NFL) spelarorganisation gnuggar händerna. Årsrapporten visar att organisationen har intäkter på 76,3 miljoner dollar, motsvarande 573 miljoner kronor.
Det är främst licensrättigheter för videospel, fantasy football och souvenirförsäljning som ökat. Sedan 2001 har licensersättningarna för just spel ökat med 91 procent.


Jättelikt intresse
Apropå football - NFL-premiären mellan Green Bay Packers och Florida Panthers sågs av 14 miljoner tv-tittare i USA. Det var förra veckans näst högsta siffra, slagen endast av William Petersen och hans kollegor i CSI.


Fila lämnar US Open
Årets US Open i tennis var det sista för det klassiska märket Fila. Efter 22 år som sponsor lämnar man turneringen som nu letar en ny sponsor för fem år framåt. Kostnaden? Räkna med minst 25 miljoner kronor per år.


Prisregn över miljonärerna
Spelare i Ryder Cup får inte betalt, heter det ju. I själva verket finns väl inte en spelare på amerikanska eller europeiska turerna som INTE har inskrivet i sina sponsorkontrakt en bonus vid spel i Ryder Cup. Dessutom regnar det presenter i form av Rolex-klockor och liknande över spelarna varje dag under veckan.
De amerikanska spelarna har tjatat om ersättning och efter diverse förhandlingar lyckats nå dit. Pengarna, motsvarande 20 miljoner kronor, skänks dock till välgörenhet.
Fast det verkade mest vara på banan som spelarna ägnade sig åt välgörenhet. USA förlorade med 18,5-9,5, det största nederlaget för USA i tävlingens historia.
Men det går förstås bra för amerikanska PGA, som ju är spelarnas organisation. På Ryder Cup drar man in motsvarande 530 miljoner kronor från tv-rättigheter (115 miljoner kr från NBC), biljetter, sponsortält, souvenirförsäljning och sponsorevenemang. Nettovinsten beräknas till 150 miljoner kronor.


Färre ser tv-golf
Apropå Ryder Cup – tv-tittandet för golf har minskat i USA. Alla de fyra största tävlingarna, US Masters, US Open, British Open och US PGA, har tappat tittare de senaste två åren.
Men det är klart att med segrare som Todd Hamilton, Ben Curtis, Shaun Micheel och Jim Furyk så är väl inte upphetsning ett ord som smyger på en. Ryder Cup skulle rädda upp tv-tittandet.
Efter USA:s jättetorsk och Tiger Woods trötta agerande (dessutom petad som världsetta) kan det väl bara fortsätta nedåt.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.