Direktsändning i mobilen

STCC utan motorcyklar, Söderälje får fotbollsstadion för 120 miljoner kronor, Percy Nilsson i skatterättegång, öl och snaps för bandyåskådare, elitidrott sänds direkt från mobiltelefonen, fortsatt damtennis i Stockholm trots att åskådarna uteblev, köp dig en egen idrottsplats med strandtomt, pingisstjärnor förlorade i process, stjärnan får egen parfym, Vikingskipet får en kopia och till Halmstad kommer alla världsstjärnor. Läs svepet från idrottsvärlden!
Huvudsponsorn backar
STCC kan bli av med sin motorcykelklass Supersport 600 när huvudsponsorn Veidec säger nej till en fortsättning. Skälet är att Svenska motorcykelförbundet (Svemo) avvisar en önskan från förare och ett flertal av generalagenterna att ersätta klassen med större motorcyklar på 1 000 kubik.
- Det givna valet för oss som huvudsponsor hade varit ett steg upp till en standardbetonad 1000-kubiksklass. Men då Svemo med fast beslutsamhet valt att inte ställa sig bakom en sådan klass väljer vi att hoppa av som huvudsponsor, säger Richard Pålsson på Veidec.


Bygger allsvensk arena
Södertälje får en fotbollsarena av dimension. Kommunen lägger 40 miljoner i grundstöd för ett bygge bredvid Scaniarinken.
- Oerhört efterlängtat, säger Zeki Bisso, ordförande i Assyriska som kan spela i allsvenskan nästa år om kvalspelet lyckas.
Bårsta IP är en otillräcklig arena i flera avseenden, vilket Assysriska och Södertälje kommun är överens om. Diskussioner och planer har avlöst varandra och nu har kommunen tagit beslutet om att  i februari inleda bygget av en fotbollsstadion vid Scaniarinken. För 120 miljoner kronor ska skapelsen stå klar hösten 2005.
Arenan ska ge plats för 5 000 åskådare, med möjligheter till utbyggnad och plats för 10 000 personer om Assyriska skulle nå allsvenskan. Det senaste konstgräset ska utgöra spelyta som också blir uppvärmningsbar.


Omfattande åtal
Grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll.
Åtalet mot Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson och två tidigare klubbdirektörer är omfattande. I februari inleds rättegången i Malmö tingsrätt och det blir en tvist som kommer att följas av stort intresse och inte bara av Idrotts-Sverige.
Enligt rättegångsschema inleds förhandlingarna måndagen den 7 februari och avslutas den 16 mars – allt för att domstolen gör två veckors uppehåll för sportloven i Skåne och Stockholm.


Mervärde på bandy
Nu vill också bandyklubbarna erbjuda det ishockeyn gör sedan flera år. Dvs förfriskningar utöver det vanliga utbudet. På Tingvalla i Karlstad ska det bli öl och snaps när BolticGöta spelar.
Klubben har fått utskänkningstillstånd i ett uppvärmt tält vid arenan. Men det krävs att man är medlem i klubben, stödmedlem eller sponsor för att komma in i tältet.
- Vi gör en satsning som vi hoppas kommer gå hem, säger Åke Rosengren, arrangemangs- och ungdomsansvarig i BolticGöta.
I tältet kommer det att serveras öl, sprit och enklare mat. 40 sittande och 60 stående besökare kommer att få plats.


Direktsändning i mobilen
Ännu fler ska få möjligheten att se allsvensk fotboll och Elitseriehockey i mobiltelefonen. Vodafone stärker sportinnehållet genom att köpa rättigheter av mobiloperatören 3 att visa rörliga bilder. Samtidigt köper 3 rättigheter av Vodafone att visa rörliga bilder från Premier League i mobilen.
- Att kunna följa sitt favoritlag var man än befinner sig lockar människor, säger Anders Jensen, chef för Vodafones innehållstjänster.
Att mobiloperatörer samverkar runt rättigheter till sportevenemang innebär att utbudet växer med snabb takt. 
Vodafone har nu en omfattande portfölj med sporträttigheter till Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan (fotboll) under 2005, Elitserien (ishockey) säsongen 2004/05 och Premier League 2004/05, 2005/06, 2006/07.


Sponsorn ger inte upp
Åskådarna var väldigt få, men damtennisturneringen Nordea Nordic Light återkommer 2005 som blir fjärde året för sponsorn Nordea.
Ett stort antal framträdande, om inte de allra främsta, tjejerna på tennistouren kom till Stockholm i somras, Stadion förvandlades till en tennisarena – men publikens intresse var ljumt.
Norde var huvudsponsor då och fortsätta i den rollen.
- Vi skapar en igenkänningssignal för personal, kunder och idrottsintresserade i alla de fyra länderna Nordea verkar i, säger Erik Evrén på Nordea.


Idrottsplats till salu
En egen idrottsplats kanske. Här finns ett objekt. Fotbollsplan med omklädningsbyggnad säljes till högstbjudande Med följer en fin badstrand!
SK Klaran från Loffstrand, halvannan mil norr om Ekshärad, har tagit beslutet att sälja sin fotbollsanläggning Alevi IP. Klubben från 1932 saknar spelare helt enkelt.
2001 spelades den sista fotbollsmatchen på Alevi. Klarans pojklag har sedan dess lagts ned precis som A-laget.
I dag växer gräset högt, men byggnadenrna är i bra skick. Allt från kiosk, spelarbås till klubbstugan som renoverades i mitten på 90-talet. Allt är beläget några meter från Klarälven med en härlig sandstrand. 


Pingisstrid avgjord
Tröjstriden mellan pingisstjärnorna Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson kontra Svenska Bordtennisförbundet har nått sin kulmen. Riksidrottsförbundets skiljenämnd ger förbundet rätt i kraven att samtliga spelare i internationella sammanhang ska spela i den officiella svenska landslagsdressen.
Waldner och Persson ville använda tröjor med egna sponsorloggor. Framför allt tyckte de att det skulle vara möjligt i tävlingar utanför EM, VM och OS.
- Det är bra att skiljenämnden gav oss rätt, men tråkigt att det ska gå till en process för att våra rättigheter ska försvaras, säger förbundsordföranden Walter Rönmark.
Jörgen Persson påpekar att flera andra nationer låter sina stjärnor spela i egna tröjor.


Marias egen parfym
Segrar och kändisskap ska utnyttjas ytterligare, det är en sedvanlig modell. Det gäller också tennisens nya omslagstjej, Maria Sharapova, som ska lansera en egen parfym.
17-åringen vann Wimbledon i somras och lockar sponsorer. Det här passar Parlux Fragrance Inc. som ska presentera en ny parfym nästa år.
Parfym a´la Maria Sharapova ger huvudpersonen själv 5 miljoner dollar över tre år. Sedan tidigare har Shaporova ett treårskontrakt med Motorola, värderat till mellan 4 och 5 miljoner dollar.


Ett nytt snäckskal
Kommer ni ihåg snäckskalet från OS i Lillehammer? Hamar Olympiahall, alltså Vikingskipet är förebilden när en liknande anläggning ska byggas i Archangerlsk för uppemot 25 miljoner dollar.
- VikingArk kommer att åtnjuta minst lika stor beundran som "Operan i Sidney", hävdar initiativtagaren och projektledaren Edgar Malman.
- Arkhangelsk är geografisk rätt plats. Att regionen dessutom visar stark ekonomisk utveckling och goda framtidsutsikter är plusfaktorer.
Att det blev det uppochnervända skeppet som inspirerade har flera förklaringar. Dels är ju skeppet och närheten till havet synonymt med staden Arkhangelsk dels är "skeppet" centralt i stadens stadsvapen.
Förstudierna visar ett starkt intresse för VikingArk. Lokala myndigheter, Idrottsministeriet i Moskva, idrottsrörelsen, företrädare från det lokala näringslivet samt Ryska och Internationella Bandyförbundet stödjer projektet. 


Halmstad vann kampen
Halmstad får arrangera Solheim Cup i golf 2007. I kamp med Barsebäck, som gjorde ett mycket bra arrangemang 2003, och Vidbynäs golfklubb utanför Stockholm föll valet slutligen på Halmstads Golfklubb.
Beslutet att Sverige skulle få evenemanget togs redan tidigare i år efter succén förra året. Solheim Cup är en lagmatch mellan Europa och USA som avgörs vartannat år och varannan gång på de olika kontinenterna.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.