Idrottsvärlden tvingas pruta

En ny tv-kanal för sportintresserade presenteras, fotbollens stjärnor ska också bli filmens stjärnor, Svennis Eriksson kan inte hålla fast vid sina ersättningskrav, utväxlandet av tjänster och exponering gäller i Royal Legaue, Trelleborg AB mer än halverar sponsorinsatsen i Trelleborgs FF, paketlösningen blev Svt:s och TV4:s lycka, konsten att sälja en spelare via aktier, Liverpoools misslyckade personalpolitik, även Manchester United måste sänka spelarlönerna, Björn Wirdheim kanske mister sin FI-plats, hon skänker tio kronor för varje birdie och landets främsta cykelstall måste läggas ned. Det är dagens notisblock från Idrottens Affärer.
En ny sportkanal
Eurosport växer. En ny sportkanal introduceras i Sverige från den 10 januari. Eurosport II ska erbjuda flera smala sporter och större nyhetsutbud.
Vid stora sportevenemang och ett stort utbud kan Eurosport sända dubbelt och dessutom vill kanalen ge större utrymme för actionsporter.
- Eurosport har många rättigheter som vi inte kan visa fullt ut av utrymmesskäl. Exempelvis skulle vi kunna visa direkt från sporter som nu bara ryms som sammandrag. Det är där Eurosport 2 kommer in, säger Märta Rydbeck, vd för Eurosort i Sverige.
 

Stjärnor i huvudrollerna
Manuset är klart – det handlar om en fattig fotbollsspelare som får chansen i engelska fotbollsklubben Newcastle United. Men skådespelarna är inte särskilt fattiga eller okända.
David Beckham, Zinedine Zidane och Raul har sagt ja till tre filmer som totalt beräknas kosta 700 miljoner kronor. 


Svennis tvingas pruta
Aqua Terrena, buteljvattenföretaget, som hade Svennis Eriksson som affischnamn går inte i konkurs. Inte Svennis heller för den delen, men däremot får han räkna med ett sämre kontrakt med företaget i fortsättningen.
Konkurshotet är borta sedan några personer har investerat fem mijoner kronor i bolaget. Men nu ska Aqua Terrena rekonstrueras och det innebär att konstaderna måste minska. Sven-Göran "Svennis" Erikssons avtal ger honom 1,5 miljoner per år under tio år, en kostnad som måste reduceras.


Många barteravtal
Slutligen fick ändå Royal League ihop sina sponsorer. Men det var bara möjligt tack vare en prissänkning. Då klev SAS, DHL och Statoil in och därtill uppnådedes barteravtal med Verdens Gang i Norge, Aftonbladet i Sverige samt danska Extrabladet.
TV-rättigheterna finns hos TV Norge, Kanal 5 i Sverige och Danmark samt Canal Digital och därmed har ett visst ekonomiskt fundament skapats.
SAS ska transportera lagen, media och sponsorer och står för inkvarteringen på sina Radisson-hotell. Statoil  har tiodigare koncentrerat sin sponsring till Norge, men vill nu göra något med skandinavisk dimension.
DHL tar ansvar för att egna och sponsorkollegornas skyltar transporteras säkert mellan matcherna.


Storföretaget backar
Trelleborgs FF har haft stort hjälp av industriföretaget Trelleborg under etableringen i fotbollsleliten. Men nu minsk sponsorstödet avsevärt och TFF står därmed utan huvudsponsor.
Från 1,5 miljoner till 500 000 kronor, det är ett svårt avbräck för klubben. Årets sponsorbudget blev sju miljoner mycket tack vare företaget.
- Vi anade att stödet skulle minska, men inte med hur mycket, säger TFF-ordföranden Per-Anders Abrahamsson.
Personalnedskärningar och klubbens förlorade allsvenska status är skälen till att Trelleborgs AB har tagit beslutet. 
 

Paketlösning sänkte priset
När konkurrensen saknade blev också priset lägre. Nu avslöjas turerna bakom tv-rättigheterna till fotbolls-VM i Tyskland 2006.
90 miljoner kronor betalar SVT och TV4 tillsammans för att sända 32 matcher. Kan tyckas dyrt, och det är högre pris än vid senaste VM, men utebliven konkurrens innebar att kanalerna slapp gräva ännu djupare i plånbkone.
Säljaren Infront vill ha en omgående uppgörelse som innebar att VM skulle sändas i såväl Sverige, Norge, Danmark som Finland. Den helhetslösningen innebar att Viasat och Kanal 5:s ägare SBS försvann av banan. 260 miljoner betalar totalt de nordiska tv-bolagen för VM.
 
 
Aktieförsäljning på spelaren
För att finansiera övergångssumman säljs spelaren i aktier á 10 000 danska kronor (12 000 svenska kronor). Det är Århus GF:s modell för att få behålla den svenske fotbollsspelaren Tobias Grahn som har gjort succe i danska ligan sedan han kom från malmö Ff mitt under säsongen.
- Vi har fått ihop ungefär hälften av de pengar vi behöver genom att kontrolla intresset. Så det finns chans att det löser sig, sade Frank Heskjaer till den danska tidningen Århus Stiftstidende.
I Malmö FF kom Tobias Grahn och tränaren Tom Prahl inte särskilt bra överens. Bättre går det med Sören Åkeby i Århus.


Dyrbara permitteringar
Liverpool tvingas acceptera ett underskott om 290 miljoner kronor för det senaste räkenskapsåret. Den engelska Premier League-klubben har framför allt misslyckats i personalrekryteringen.
Nära 145 miljoner kostade det att lösa ut den franke tränaren Gerard Houllier och hans medarbetare Phil Thompson, Joe Corrigan och Christian Damiano.
- Förlusten beror i huvudsak på två faktorer. Uteblivna intäkter från Champions League och förändringar i lagledningen, bekräftar vd:n Rick Parry.


United sänker spelarlönerna
Mera Premier Legaue – Manchester United, världens rikaste fotbollsklubbtvingas nu också se över spelarlönerna. Som i de flesta idrotter blir det tal om prestationsbaserade ersättningar.
Spelarna ska erbjudas kontrakt med 25 procent lägre grundlön, men i gengäld desto mera pengar vid framgångar för United.
Spelarna gillar inte förslaget. Ryan Giggs har sagt nej vid en första diskussion och risken är att flera spelare följer hans exempel.


Wirdheim riskerar sparken
Energidrycksjätten Red Bull tar över formel 1-stallet Jaguar från Ford. Det gynnar inte Björn Wirdheim, svensken som har varit en stallets förare i år.
- Möjligen kan Björn erbjudas en testförarplats och det får vi överväga. Plan B är att hitta ett bättre F1-stall att vara testförare i och plan C är Champ Car i USA, säger hans pappa och tillika manager, Örnulf Wirdheim till Aftonbladet.


Tio kronor för en birdie
Cecilia Eklundh förlorade sin mamma i bröstcancer. Det har fått henne att engagera sig i forskningen och vården runt cancer. I dag skänker Cecilia tio kronor för varje birdie och hon önskar att flera golfare kan följe hennes exempel.
- På det här viset kan jag göra något för att hedra mamma och hjälpa andra som har drabbats, säger den 26-åriga svenskan som spelar på Europatouren, men har siktet inställt mot USA-touren.
Cecilia uppmanar flera golfspelare att hjälpa till. Själv tänker hon hålla sitt löfte till mamma om att han göra allt för att nå spel i USA. Och med större framgångar kan hondra bidra ytterligare till cancerforskningen.


Främsta stallet läggs ned
Sveriges mest framgångsrika cykelstall de senaste åren, Team Bianchi Scandinavia, läggs ner. Årets åkare tvingas att jaga sponsorer på egen hand och se sig om efter nya lag att köra i.
Möjligen bir det ett Team Bianchi Scandinavia för några yngre åkare, men enligt stallchefen och förre stjärnan Tommy Prim finns det många frågetecken.
Han tror att huvudsponsorn Cycleurope även i fortsättningen satsar på ett lag.
- Det handlar om marknadsföring och jag tror att ett team ger företaget både goodwill och mervärde, och att det på sikt lönar sig även om det inte syns i antal sålda cyklar, säger Prim.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.