Ny ordförande i RF

Basketligan i ekonomisk kris, Örgyte hos kronofogden igen, IMG växer i Ryssland, RF får ny ordförande, slagsmål gav rekordböter och SOK går vidare i OS-spåret. Det är dagens notiser från idrottsvärldens ekonomi.
Ligan vädjar till klubbarna
Basketligan är i ekonomisk kris. Ett underskott på 1,3 miljoner får ordföranden Kaj Krantz och vice ordföranden Ove Fahlén att hoppa av. Nu får klubbarna nya vädjanden om penningbidrag.
Kaj Krantz menar att ligan nu är nära konkurs.                      
- Jag bedömer risken som uppenbar, säger Krantz.
Salléns Gunnar Preuss, som sitter i Basketligans styrelse, delar inte den oron.
- Det finns planer på hur vi ska klara det här, säger han.         
När Krantz försökte få föreningarna att bidra med pengar, 180 000 kronor vardera, blev det nobben från fyra klubbar.
Det är sviter från EM-turneringen som pressar Basketligan hårt. Svenska Basketbollförbundet har sedan dess förlorat sponsorer och därmed inkomster. Underskottet är nu cirka sex miljoner. Basketligan har också drabbats och får ingen hjälp från föreningarna.
- Jag är otroligt besviken på de som säger nej. Det är de som satt i förra styrelsen när det här uppkom, säger Kaj Krantz med adress till Plannja, Södertälje, Sundsvall och Sallén.
- Jag föreslog att vi skulle låna upp pengar, gå på sparlåga för att återhämta oss och för att klara läget nu och slippa skylta med det här. För att göra sånt här krävs enighet. Nu sa de andra nej, utan att komma med några konstruktiva förslag, säger Kaj Krantz.
Gunnar Preuss menar att beloppen och villkoren påverkade några klubbar negativt.
- Min styrelse var inte med på Krantz förslag. Men vi har blivit vana att klara stålbad i våra klubbar och ska klara det här också.


Tredje gången hos fogden
Örgryte har hamnat hos kronofogden igen. Och orsaken är den samma som tridigare, likvida medel finns inte i önskvärd proportion
Det är tredje gången för i år som ÖIS är hos Kronofogdemyndigheten.
- Detta påverkar inte vår elitlicens, säger klubbdirektör Mikael Petersson till Göteborgs-Posten.
Nu var en skuld om en miljon aktuell. Men det lyckades ÖIS betala i förra veckan.
- Även om driften är frisk har vi en likviditetssituation som inte är bra. Det är ingen hemlighet att vi har haft det lite jobbigt. Vi har inte dragit in så mycket pengar på publiken som vi hoppats. En miljon mindre en budget, säger Mikael Petersson.
Klubben hoppas ändå att kunna redovisa ett visst överskott vid årets slut.
 

Sternmarker och IMG växer i öst 
IMG förändrar sitt arbete. Lars Sternmarker blir även i fortsättningen ansvarig för Skandinavien med säte i Stockholm, men han ska ska stå för IMG:s affärsutveckling i Ryssland och Baltikum. Det innebär att Mikael Englund tar ett kliv framåt och tar ett mera dagligt ansvar för Skandinavien.
IMG:s ryska partner Komanda som drivs av trion Vladimir och Sasha Vainshtein samt Denis Poliakov ska tillsammans med Sternmarker se till att affärerna växer i öst. Företaget gör bedömningen att där finns det potential.
- Vi har identifierat en mängd möjligheter i Ryssland med grannländer. Vi har redan genomfört affärer inom golf och försäljning av TV-rättigheter och sponsring. Men tillsammans med Komanda och vår globala affärsgrupp är våra intentioner att utveckla dessa aktiviteter tillsammans med vår konsultation, mode, akademier och licensverksamhet, säger Lars Sternmarker i en kommentar.
- Vi kommer också att för första gången ta några av våra stora rättigheter och events till Ryssland.


Jakt på en ny RF-ordförande
Gunnar Larsson säger nej till omval som Riksidrottsförbundets ordförande. Valberedningen har fått beskedet och har börjat jakten på en efterträdare.
- Nomineringsperiod pågår till slutet av februari. Nog ska vi hitta en kandidat. säger valberedningens ordförande Walter Rönmark.
64-årige Gunnar Larsson valdes 2001 och i maj nästa år avslutar han en treårig period som ordförande.
Tidigare gjorde han sig känd som ordförande i IFK Göteborg 1982-2001, men han har också haft poster som  styrelseledamot i Svenska Gymnastikförbundet 1981-85 och i Svenska Fotbollförbundet 1986-95. Han var också vice ordförande i Svensk Elitfotboll 1985-2001 och ordförande för Lundby IF 1968-70.
Hans politiska bakgrund finns inom Göteborgs kommunfullmäktige, ordförande 1982-85 och kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor 1976-82. Inom Göteborgsoperan, Systembolaget och andra AP-fonden har också uppdrag som ordförande.


Avstängd hela säsongen
Spelarna blir utan lön och det smärtar ordentligt. Ron Artest förlorar 4,99 miljoner dollar, över 34 miljoner kronor, Stephen Jackson 1,63 miljoner dollar och Jermaine O'Neal 4,1 miljoner dollar.
NBA hade inget val efter slagsmålen vid matchen mellan Indiana och Detroit. Spelarnas straffas ordentligt.
- Det var hemska scener och vi måste se till att något liknande inte upprepas. Jag har varit kommissionär i 21 år och det här är det värsta jag har sett, sa NBA:s David Stern.
Indianas Ron Artest stängs av för resten av säsongen, vilket innebär att han får se 72 matcher från läktaren. Han var den mest hetlevrade och den som slogs mest av alla inblandade.
I det bråk som beskrivs som det värsta inom amerikanska proffsbasket. fick Artests lagkamrat Stephen Jackson avstängning i 30 matcher och Jermaine O'Neal 25 matcher.
 

Förstudie av vinter-OS 2014
Östersund och SOK har inte gett upp tankarna på ett OS 2014. SOK har genomfört en förstudie och vill gå vidare. Slutligt beslut väntas om ett par veckor.
Förstudien hade som mål att klarlägga om det finns tillräckliga förutsättningar att utarbeta en ansökan om att få bli värd för olympiska vinterspelen 2014. En referensgrupp med representanter för Riksidrottsförbundet ( RF ), SOK och de två kommunerna Åre och Östersund har jobbat en tid för att se över villkoren.
Gruppen har synat kraven och och förutsättningarna, därtill bedömt konkurrenterna, och slutsatsen är att gå vidare. Nu är det upp till SOK att ta ett beslut. Den 7 december ska SOK:s styrelse samlas för ett diskutera frågan och ta ställning.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.