Ny ordförande i RF

Basketligan i ekonomisk kris, Örgyte hos kronofogden igen, IMG växer i Ryssland, RF får ny ordförande, slagsmål gav rekordböter och SOK går vidare i OS-spåret. Det är dagens notiser från idrottsvärldens ekonomi.
Ligan vädjar till klubbarna
Basketligan är i ekonomisk kris. Ett underskott på 1,3 miljoner får ordföranden Kaj Krantz och vice ordföranden Ove Fahlén att hoppa av. Nu får klubbarna nya vädjanden om penningbidrag.
Kaj Krantz menar att ligan nu är nära konkurs.                      
- Jag bedömer risken som uppenbar, säger Krantz.
Salléns Gunnar Preuss, som sitter i Basketligans styrelse, delar inte den oron.
- Det finns planer på hur vi ska klara det här, säger han.         
När Krantz försökte få föreningarna att bidra med pengar, 180 000 kronor vardera, blev det nobben från fyra klubbar.
Det är sviter från EM-turneringen som pressar Basketligan hårt. Svenska Basketbollförbundet har sedan dess förlorat sponsorer och därmed inkomster. Underskottet är nu cirka sex miljoner. Basketligan har också drabbats och får ingen hjälp från föreningarna.
- Jag är otroligt besviken på de som säger nej. Det är de som satt i förra styrelsen när det här uppkom, säger Kaj Krantz med adress till Plannja, Södertälje, Sundsvall och Sallén.
- Jag föreslog att vi skulle låna upp pengar, gå på sparlåga för att återhämta oss och för att klara läget nu och slippa skylta med det här. För att göra sånt här krävs enighet. Nu sa de andra nej, utan att komma med några konstruktiva förslag, säger Kaj Krantz.
Gunnar Preuss menar att beloppen och villkoren påverkade några klubbar negativt.
- Min styrelse var inte med på Krantz förslag. Men vi har blivit vana att klara stålbad i våra klubbar och ska klara det här också.


Tredje gången hos fogden
Örgryte har hamnat hos kronofogden igen. Och orsaken är den samma som tridigare, likvida medel finns inte i önskvärd proportion
Det är tredje gången för i år som ÖIS är hos Kronofogdemyndigheten.
- Detta påverkar inte vår elitlicens, säger klubbdirektör Mikael Petersson till Göteborgs-Posten.
Nu var en skuld om en miljon aktuell. Men det lyckades ÖIS betala i förra veckan.
- Även om driften är frisk har vi en likviditetssituation som inte är bra. Det är ingen hemlighet att vi har haft det lite jobbigt. Vi har inte dragit in så mycket pengar på publiken som vi hoppats. En miljon mindre en budget, säger Mikael Petersson.
Klubben hoppas ändå att kunna redovisa ett visst överskott vid årets slut.
 

Sternmarker och IMG växer i öst 
IMG förändrar sitt arbete. Lars Sternmarker blir även i fortsättningen ansvarig för Skandinavien med säte i Stockholm, men han ska ska stå för IMG:s affärsutveckling i Ryssland och Baltikum. Det innebär att Mikael Englund tar ett kliv framåt och tar ett mera dagligt ansvar för Skandinavien.
IMG:s ryska partner Komanda som drivs av trion Vladimir och Sasha Vainshtein samt Denis Poliakov ska tillsammans med Sternmarker se till att affärerna växer i öst. Företaget gör bedömningen att där finns det potential.
- Vi har identifierat en mängd möjligheter i Ryssland med grannländer. Vi har redan genomfört affärer inom golf och försäljning av TV-rättigheter och sponsring. Men tillsammans med Komanda och vår globala affärsgrupp är våra intentioner att utveckla dessa aktiviteter tillsammans med vår konsultation, mode, akademier och licensverksamhet, säger Lars Sternmarker i en kommentar.
- Vi kommer också att för första gången ta några av våra stora rättigheter och events till Ryssland.


Jakt på en ny RF-ordförande
Gunnar Larsson säger nej till omval som Riksidrottsförbundets ordförande. Valberedningen har fått beskedet och har börjat jakten på en efterträdare.
- Nomineringsperiod pågår till slutet av februari. Nog ska vi hitta en kandidat. säger valberedningens ordförande Walter Rönmark.
64-årige Gunnar Larsson valdes 2001 och i maj nästa år avslutar han en treårig period som ordförande.
Tidigare gjorde han sig känd som ordförande i IFK Göteborg 1982-2001, men han har också haft poster som  styrelseledamot i Svenska Gymnastikförbundet 1981-85 och i Svenska Fotbollförbundet 1986-95. Han var också vice ordförande i Svensk Elitfotboll 1985-2001 och ordförande för Lundby IF 1968-70.
Hans politiska bakgrund finns inom Göteborgs kommunfullmäktige, ordförande 1982-85 och kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor 1976-82. Inom Göteborgsoperan, Systembolaget och andra AP-fonden har också uppdrag som ordförande.


Avstängd hela säsongen
Spelarna blir utan lön och det smärtar ordentligt. Ron Artest förlorar 4,99 miljoner dollar, över 34 miljoner kronor, Stephen Jackson 1,63 miljoner dollar och Jermaine O'Neal 4,1 miljoner dollar.
NBA hade inget val efter slagsmålen vid matchen mellan Indiana och Detroit. Spelarnas straffas ordentligt.
- Det var hemska scener och vi måste se till att något liknande inte upprepas. Jag har varit kommissionär i 21 år och det här är det värsta jag har sett, sa NBA:s David Stern.
Indianas Ron Artest stängs av för resten av säsongen, vilket innebär att han får se 72 matcher från läktaren. Han var den mest hetlevrade och den som slogs mest av alla inblandade.
I det bråk som beskrivs som det värsta inom amerikanska proffsbasket. fick Artests lagkamrat Stephen Jackson avstängning i 30 matcher och Jermaine O'Neal 25 matcher.
 

Förstudie av vinter-OS 2014
Östersund och SOK har inte gett upp tankarna på ett OS 2014. SOK har genomfört en förstudie och vill gå vidare. Slutligt beslut väntas om ett par veckor.
Förstudien hade som mål att klarlägga om det finns tillräckliga förutsättningar att utarbeta en ansökan om att få bli värd för olympiska vinterspelen 2014. En referensgrupp med representanter för Riksidrottsförbundet ( RF ), SOK och de två kommunerna Åre och Östersund har jobbat en tid för att se över villkoren.
Gruppen har synat kraven och och förutsättningarna, därtill bedömt konkurrenterna, och slutsatsen är att gå vidare. Nu är det upp till SOK att ta ett beslut. Den 7 december ska SOK:s styrelse samlas för ett diskutera frågan och ta ställning.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.