Pappan la beslag på pengarna

ATG går in i filmvärlden, en maratonlöpare som blir marknadsansvarig, ett AIK som försöker pruta på lönerna, spelare som faktiskt avstår lön på eget bevåg, fotbollens sponsorpool växer, Folkspel utökar, Malmös hockey i rejäl uppförsbacke, Enköpings strålande ekonomiska rekonstruktion, NHL-lockouten hotar många företag, brottaren som hellre blir direktör, pappan som tog övergångspengarna och it-bolaget som är Umeås hjältar! Se där vad notiserna handlar om denna gång.
Annorlunda ATG-satsning
För första gången ska ATG sponsra en film. Nya stjärnan Frida Hallgren ska bli den som lyfter svensk travsport är det tänkt. Spelföretaget sponsrar nämligen regissören Kjell Sundvalls nya storfilm ”Vinnare och förlorare”.
– Givetvis hoppas vi att filmen ska göra travsporten ännu hetare, säger ATG:s vd Remy Nilson.
Frida Hallgren blev rikskändis efter sin medverkan i Kay Pollacks hyllade ”Så som i himmelen” som har setts av åtskilliga svenskar.
”Vinnare och förlorare” blir alltså titeln och beskriver vad som ska utspelas. En familjefilm i hästmiljö där regissören Kjell Sundvall från ”Jägarna” och ”Grabben i graven bredvid” har antagit en utmanande uppgift.
– Uppslaget är Kjell Sundvalls från start till mål och vi är med på ett hörn. Men det var Kjell som tog kontakt med oss, säger Remy Nilson.
Hur mycket pengar ATG har bidragit med hålls hemligt. Men travmiljön ska dominera och därtill finns bolaget med i eftertexterna.


Han blir ny marknadsansvarig
Det tyska sportvarumärket Puma blir sponsor för Svenska Friidrottsförbundet. Sponsorskapet sträcker sig fram till OS i Peking år 2008.
 Samarbetet innebär att Puma kommer att stå för kläderna till cirka 140 tävlande i friidrottssammanhang, bland annat på Finnkampen och Europamästerskapen i friidrott.
Samtidigt blir Anders Szalkai ny marknadsansvarig för löpning och friidrott på Puma Sverige. Anders Szalkai vann bland annat Stockholm Marathon 2001, och börjar sin tjänst den 24 januari.
- Mitt jobb går framför allt ut på att få folk att upptäcka att Puma har bra löparskor samt att stödja och främja svensk friidrott och löpning, säger han.


AIK-spelare i protest
AIK:s spelare vägrar att acceptera kravet på sänkta löner med 30 procent.
– Jag vet inte om AIK tror att skiljenämnden kan eller kommer att fastställa några löner. Då är man helt fel ute, säger Per Ågren, spelarföreningens ordförande.
Spelarfacket kommer nu att föra spelarnas kollektiva talan i förhandlingarna med AIK.
Och Per Ågren menar att AIK inte kan motivera de hårda sänkningarna av löner. Facket har tunga argument.
– AIK menar att intäkterna i superettan minskar med 30 procent, och så motiverar man lönesänkningarna. Vi menar att även kostnaderna minskar, och att man måste se till nettoresultatet, säger Ågren.
– Vi tycker att det är underligt att AIK har presenterat ett förslag där 16 av 22 spelare ska få en 30-procentig löneminskning. 


Avstår lön frivilligt
Spelarna sänker lönerna och några av dem avstår ersättning – så ska allsvenska hockeylaget Uppsala undvika konkurs.
- Många i laget som har starka känslor för klubben, säger målvakten Olow Sundström, 36.
Klubben som drivs i aktiebolagsform hade redan i fjol ett underskott på nästan två miljoner kronor och bara dagar skiljde klubben från att fällas av elitlicensnämnden. Nu har läget förvärrats eftersom publik- och sponsorintäkter inte är tillräckligt höga.
- Beskedet från spelarna är fantastiskt, menar sportchefen Peter Wallgren.
Målvakten Olow Sundström säger något som fler spelare i flera sporter borde höra:
- Jag är ju alldeles ny här, men den glöd och det engagemang som finns i föreningen har lett till att vi fattade det här beslutet. Jag hade kunnat gå till en annan klubb och tjänat mycket, mycket mer men allt handlar inte om pengar.


Topp 2000 växer
Svenska Fotbollförbundets Topp 2000 uppdaterar ideligen sin sponsorpool.  Sponsoravtalen varierar i längd och belopp. Avsikten är att förbundets partners inte bara ska delta finansiellt utan också via event av olika slag.
Senast gjorde förbundet klart med Aftonbladet vars kontrakt löper över fyra år och omfattar ett antal miljoner. Tidningen blir den 16:e medlemmen i Topp 2000.
- Vi ska ordna aktiviteter för publiken eftersom i princip alla våra sponsorskap riktar sig till våra läsare, säger Pontus Ogebjer, reklamchef på Aftonbladet.


Folkspel ensam ägare
Folkspel övertar varumärkesrättigheterna för Bingolotto från nederländska Novamedia och blir därmed ensam ägare för lotteriet och tv-programmet.
- Köpet av rättigheterna till Bingolotto ger oss nya möjligheter att engagera föreningslivet i försäljningen av bingolotter och att öka tillskottet från Bingolotto till föreningslivet, skriver Bengt Westerberg, styrelseordföranden i Folkspel, i ett pressmeddelande om affären. Folkspel består av 78 riksorganisationer med tillsammans över fem miljoner medlemmar.
Novamedia övertog Bingolotto 2001, men vill nu koncentrera sin utländska verksamhet på enbart företagets välgörenhetslotteri.
 

Skattekrav på Redhawks
Malmö Redhawks har det kämpigt på isen, men också vid sidan av den samma. Som ett efterspel till att NHL-stjärnor spelade i Malmö 1994 kommer nu kravet om en kvarts miljon kronor i skatt.
Då betalade Mif 963 056 kronor för "Wayne Gretzky & friends" besök. Nu blir det en kvarts miljon till. Även Djurgården och Frölunda hade Gretzkys gäng på besök och drabbas på samma sätt som Malmö.
MIF borde ha stått för skatten för de spelarersättningarna som utbetalades inför matchen, anser skattemyndigheten som konsekvent har hållit fast vid sin linje medan Malmö har hänvisat till spelarnas företrädare i brittiska Knowfell Ltd.
Klubbens överklagade i såväl kammarrätten som länsrätten, men utan gehör. Inte heller regeringsrätten gick på Mif:s linje.
Av ursprungliga krav på 169 000 kronor har det med räntor och omkostnader blivit en kostnad om ca 240 000 kronor.
- Enligt vår advokat och styrelse har pengarna redan betalats och innebär inte någon ny "smäll" för klubben, säger Malmös Redhawks vd Stefan Krüeger.


Strålande rekonstruktion
Enköpings SK:s baksmälla efter året i fotbollsallsvenskan blir långvarig. Ja, rentav förödande.
Konkurs eller bolagisering har utgjort Enköpings SK:s enda alternativ för att överleva.
Vid föreningens extra årsmöte kom beslutet om att försöka satsa vidare. Vid klubbens ordinarie årsmöte den 27 januari fattar man definitivt beslut och därpå Nu ska en ansökan om att få bilda bolag lämnas in till Svenska fotbollförbundet. 
Klubbens skuld har bantats till ca 700 000. Ett strålande arbete har skett eftersom motsvarande belopp för bara några veckor sedan var så stort som nästan sex miljoner kronor.
Två kapitaltillskott om cirka 3,5 miljoner (som har konverterats till aktier) respektive 1,65 miljoner kronor har gett föreningen andrum.
 

Hotar många företag
NHL-lockouten skadar Kanadas ekonomi I Vancouver, Edmonton, Calgary, Ottawa, Toronto och Montreal är ishockeyn en miljardindustri och har Kanadas statistiska centralbyrå presenterat hur hårt lockouten slår mot landets ekonomi.
Bar- och restaurangägarna har tomma lokaler när det inte finns några hockeymatcherna att sända längre i tv. Dessutom saknar tv-kanaler annonsörer.
Kanadas premiärminister Paul Martin har erbjudit sig att medla mellan klubbarna och spelarfacket för att nå uppgörelse, men i dag är ingen intresserad. 


Affärsmannen Abrahamian
OS-hjälten och den svenske silvermedaljören i brottning Ara Abrahamian prioriterar sitt civila liv. Han äger ett bemanningsföretag och har nyligen startat ett vinimportbolag och har för avsikt att också att sälja mobiltelefoner i öststaterna.
Ara Abrahamian har faktiskt funderingar på på att lägga av och ägna all kraft åt sina företag.
- Det finns inga sponsorer trots att Sverige vunnit 30 mästerskapsmedaljer de senaste fyra åren. Efter OS-silvret fick jag en handduk av Göran Persson, som en present från regeringen – det var allt. Jag vill lägga energin på annat, säger Ara Abrahamian, dubbel världsmästare, OS-silvermedaljör svensk brottnings stora affischnamn.
- Jag har brottats i 20 år och alltid fokuserat på det. Men jag kan inte brottas hela livet och det finns ingen som helst ekonomi i brottningen”, säger Abrahamian.


Pappa tog halva summan
Pappan fick 6,5 miljoner kronor när sonen bytte klubb. Av alla annorlunda villkor vid en övergång hör norske landslagskaptenen Martin Andresens övergång från Stabaek till Brann till de mest anmärkningsvärda.
Han kostade Bergenklubben drygt 13 miljoner kronor, halva summan tillföll Stabaek, den andra till Andresens far.
Bakgrunden är att när Andresen 2001 flyttade från Wimbledon till Stabaek ville Londonklubben ha tillbaka ca 20 miljoner kronor som var den ursprungliga köpesumman. Det slutade med att  Wimbledon behöll rättigheterna till 50 procent medan Morten Andresen och hans affärspartner Erik Moe tog andra hälften.
Därav kan nu Martin Andresen fortsätta i Brann och förutom fotboll också spela bridge, en klausul hos Brann innebar att slapp ett antal träningar till förmån för just kortspelet.


It-bolag köper arenamnet
Köpesumman förblir hemlig, men bredbandsbolaget SkyCom köper namnet till Björklövens hemmaarena i Umeå och blir ishockeyklubbens största sponsor i satsningen mot en comeback i Elitserien.
Sky Com är ett Umeå-baserat IT-företag med 12 anställda som också ska etableras i Stockholm.
- Sponsorkontraktet innebär en större summa pengar, vilken jag inte får yppa. Samarbetet kommer att ha betydelse för bolagets lönsamhet och framförallt förbättra kassaflödet, förklarar ordförande Lars Björk till TT.
2001 tog Björklöven över driften från Umeå kommun och då uppstod bolaget Umeå arena AB. 

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.