Hans livs klipp

Att idrottens värld sakna gränser och hur egentligen alla områden berörs bevisas i notisblocket. Här finns allt från miljonvinster, spelbranschen, nya arbeten, åtal, hallbygge, sponsorbygge och skattesmäll.
En skaplig ränta
Unibet-chefen gör sitt livs affär. Unibets VD Pontus Lesse köpte aktier i maj för 54 kronor styck via optioner han haft under fem år. Nu säljer han 107.812 svenska depåbevis i Unibet och gör en nätt vinst på 68,5 miljoner kronor.
VD:n gör därmed ett klipp som är få förunnade. Pontus Lesse behåller också en del aktier. Efter transaktionen uppgår hans innehav av depåbevis i bolaget till 64.688, enligt ett pressmeddelande från Unibet.
 
Förbundsbasens nya jobb
Kjell Nilsson, Svenska Ishockeyförbundets förre ordförande, blir ny ordförande i allsvenska hockeyklubben Rögle BK. 62-årige Nilsson ska väljas på årsmötet den 1 juni som ny ordförande efter avgående Lars Jersmyr.
- Vi har pratat med Kjell en längre tid, vi har träffat honom under helgen och han har tackat ja till ordförandeskapet, säger valberedningens Magnus Swärdh till Helsingborgs Dagblad.
Kjell Nilsson, som själv faktiskt har spelat för den skånska klubben, ersatte Rickard Fagerlund som ordförande för ishockeyförbundet

2002, men fick i fjol lämna posten och då kom Christer Englund.


"Hoa-Hoa" åtalad
Tv-kändisen och "På Spåret"-stjärnan Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren är åtalad i Stockholms tingsrätt för grovt skattebrott, försvårande av skattekontroll, grovt brott, samt bokföringsbrott, grovt brott.
Dahlgren var 2001 ägare till en restaurang i centrala Stockholm. Vid en skatterevision slog myndigheten ned på en rad oegentligheter. Kammaråklagare Ove Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten pekar på oredovisade intäkter.
- Det innebär att det också finns en oredovisad vinst. Det finns skäl att tro att Dahlgren har betalat ut svarta löner, sade Ove Lundgren.
”Hoa-Hoa” Dahlgren äger numera inte restaurangen och bestrider brott. Vid fällande dom riskerar han fängelse i minimum sex månader.


En omvänd finansman
Investeraren Mats Gabrielsson har köpt förre Autolivchefen Gunnar Barks 25-procentiga andel i Top-Tee. Bolaget driver fyra golfbanor i Sverige och satsar nu på utlandet, skriver Dagens Industri.
Gabrielsson har genomfört förvärvet tillsammans med svågern Johan Ryström. Han är före detta golfproffs och det gäller även bolagets huvudägare, Joakim Sabel.
Top-Tee driver fyra banor i Sverige och vill nu expandera på Mallorca och Estland.
Mats Gabrielsson har bytt åsikt om golf: 
- Jag trodde det var en snobbsport. Jag anställde inte folk som spelade golf. Men så gifte jag in mig i en golffamilj. Det var i och för sig tio år sedan, men det tog fem år att omvända mig”, säger Mats Gabrielsson till DI.
Trav är annars den 55-årige finansmannen stora intresse. Där som inom golf avser han att kommersialisera verksamheten. 
- Det är för mycket föreningstänkande i Golfsverige, och i travsporten med för den delen, säger Mats Gabrielsson.


Kungsbacka får en ”Gurkburk”
Det är byggföretaget NCC som har fått uppdraget att bygga den nya idrottshallen Gurkburken i Kungsbacka.
Gurkburken är ett resultat av utvecklingssamarbetet mellan Svenska Handbollsförbundet och NCC, där parterna har försökt enas om att en metod att bygga kostnadseffektiva handbollshallar i Sverige. Åtta miljoner kostar hallen i Kungsbacka och då får skolorna och idrotten  en hall för bollträning och skolidrott, för ett pris som är ungefär halva summan av en konventionell hall.
Storleken på hallen blir cirka 1120 kvadratmeter och omklädningsrum samt förråd blir 330 kvadratmeter.
- Att låta en smart spellösning ge namn åt en lika smart och välplanerad handbollshall kändes naturligt. Tack vare vår egen erfarenhet från handbollsvärlden, och vår samverkan med Svenska Handbollförbundet i utvecklingen av konceptet, har vi lyckats ta fram en mycket prisvärd hall, säger affärschef Dan Aronsson.
 
Team med mentor Dählie.
Team Visa är Visas olympiska sponsrings-/mentorsprogram för unga idrottare med potential att ta sig till OS i Turin i vinter. Förutom pengar får idrottarna tillgång till en mentor som kan ge råd och stöd under förberedelserna inför OS.
Mentor för det nordiska laget, bestående av tolv OS-hopp från Sverige, Norge, Finland och Island, är flerfaldige OS-guldmedaljören Björn Dählie.
De svenska representanterna i Team Visa är konståkerskan Lina Johansson, kälkhockeyspelaren Aron Andersson och snowboardåkaren Magnus Sterner.
Visa är en av huvudsponsorerna till OS och Team Visa lanserades för första gången till OS i Aten 2004. Då sponsrades Christian Olsson, Emma Igelström och Anna Lindberg.


Lär känna sponsorföretagen
Hammarbys supportrar noterar de sponsrande företagen och påverkas i sitt köpbeteendet. Det visar mätningen av sponsorföretag som Temo har utfört.
Hammarbys huvudsponsorer Axa och klädesmärket Kappa får ut bäst effekt.
89 procent av alla stockholmare känner till varumärket Axa. Bland Hammarbysupportrar känner 94 procent till varumärket. 43 procent av alla stockholmare har en positiv inställning till Axa, medan 53 procent av Hammarbysupportrarna är positiva, skriver DN som tagit del av undersökningen.
24 procent av alla stockholmare svarar att de köper Axas produkter, 32 procent är motsvarande siffror för Hammarbysupportrarna. Och så många som 39 procent av supportrarna säger att sannolikheten för att de ska handla Kappakläder ökar eftersom företaget sponsrar Hammarby.


En dyrbar skattesmäll
Fotbollsproffset Anders Svensson drabbas av dyr skatteräkning. Länsrätten i Västra Götaland gör gjort samma bedömning som skattemyndigheterna gjorde i första instans – Svensson ska upptaxeras med 2,5 miljoner kronor för 2001.
När Anders Svensson lämnade Elfsborg för Southampton i engelska Premier League fick han 2,48 miljoner kronor av sin svenska klubb. Enligt länsrätten ska Svensson skatta för den summan i Sverige eftersom han då hade kvar ett kontrakt på en lägenhet i Borås.
Svensson har hela tiden hävdat att han inte utnyttjade lägenheten, men att han hade behållit kontraktet av helt andra skäl.
Domen mot Svensson innebär också att Elfsborg drabbas. Hans gamla och snart också nya klubb när han återkommer i juni ska betala arbetsgivaravgift om ca 900 000 kr för honom.
Klubben har redan tagit beslutet att överklaga länsrättens dom och det samma lär Anders Svensson göra.


Stadium sponsrar MoDo
Stadium i fyraårigt sponsoravtal med Modo
Sportkedjan Stadium blir sponsor för ishockeyföreningen Modo.
Avtalet gäller för fyra år och innebär att Stadium blir officiell sportkedja till klubbens samtliga lag.
- Ett skäl till att vi gör detta är att vi under hösten ska etablera oss i Örnsköldsvik, där Modo kommer ifrån. Det andra är att eftersom Elitserien får en sådan enorm mediebevakning, ser vi detta avtal tillsammans med våra andra samarbeten i Elitserien, som väldigt viktigt, säger Thomas Jonasson, marknadschef på Stadium.
Samarbetet betyder att Stadium blir officiell sportleverantör och får exponering på alla lag. Sportkedjan får även rätten att sälja klubbens souvenirmaterial i samtliga Stadiumbutiker.
- Sponsringen av Modo innebär starka exponeringsvärden, starka associationsvärden och bra kommersiella värden. Det här är en pusselbit i vårt pussel att vara den vassaste leverantören mot idrottare och föreningar. Hur mycket avtalet är värt vill inte Thomas Jonasson berätta.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.