Spelbolag ger 1,3 miljarder kronor

Att starta digitalt spelbolag är lukrativt, WHA utmanar NHL, tennisstyrelsen med enorm kompetens, Anders Svensson betalar tillbaka, Henrik Larsson gjorde ett klipp, Scniarinken moderniseras äntligen, Lazio räddat i sista minuten och Öster ska bli allsvenskt igen tack vare 15 miljoner kronor. Se där utbudet i notisblocket.
1,3 miljarder i fickan
Försäljning av engelska spelbolaget Betfair ger grundarna 1,3 miljarder kronor. De två grundarna, Andrew Black och Edward Wray, kan få över en miljard kronor när de nu vill börsnotera sitt bolag. 
Black och Wray har kontaktat ett investmentbolag för att notera deras aktier. Grundarna äger 15 procent vardera i ett bolag som har funnits i enbart fem år. Nu är bedömningen den att de får 1,3 miljarder kronor att dela på.  
 

WHA tar upp kampen!  
WHA, World Hockey Association återuppstår. Nicklas Lidström är en av drygt 50 NHL-spelare som ska spela i en uppvisningsturnering  Många bedömare ser det som en början till att den gamla proffsligan återkommer och ersätter NHL. 
Nicklas Lidström är ende svensken bland de NHL-spelare som ska spela i turneringen. Men dessutom ingår elitseriespelare som målvakten Jose Theodore och backen Dan Boyle från Djurgården och Södertäljes forward Kyle Calder i truppen. 
Spelarna tjänar 20 000 dollar vardera, motsvarande cirka 140 000 kronor. I turneringen står två miljoner dollar, 13,5 miljoner kronor på spel. Sex lag medverkar i månadsskiftet maj-juni i Hamilton och Vancouver. 


Meriterad tennisstyrelse  
Den lilla tennisstiftelsen Streber Cup har kanske Sveriges tyngsta styrelse. Bakom reyteringen står en av landets få kvinnliga styrelseproffs, Caroline Sundewall. 
På Affärsvärlden startades Streber Cup av ett gäng tennistokiga, varav en var Carloline Sundewall. 
Idag är hon ordförande omgiven av meriterade ledamöter, som Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow, sossarnas favoritdirektör Carl Bennet, förre Investorchefen Claes Dahlbäck, Axfoods VD Mats Jansson, Vasakronans informationsdirektör Bengt Möller, Öresunds vice VD Stefan Dahlbo och Skandia Livs kapitalförvaltningschef Mats Andersson. 
Gemensamt för dem är att tennis är favoritsporten och därför delar de varje år ut ett stipendium på 50.000 kronor till talangfulla tennisungdomar. 


Svenssoneffekten slår till
Anders Svensson-effekten är påvisbar i Borås. Totalt uppskattas värdet av nya pengar till uppemot fyra miljoner kronor.
Anders Svensson kommer hem till Elfsborg i sommar. Värvningen har varit möjlig tack vare ett antal affärsmän i stan. Tolv miljoner krävdes för att få Anders att signera ett fem-årskontrakt. Företagarna stod för 92 procent medan klubben kompletterade med återstående åtta procent.
Elfsborg gjorde noggranna kalkyler före affärens slutförande. Beräkningarna byggde på sponsorintäkter om fem miljoner kronor tack vare den förlorade sonens återkomst och den kommande invigningen av nya arenan.
Effekten har blivit ännu bättre och i dag räknar klubben att plusvärdet kommer att uppgå till sju miljoner kronor. Därmed 22 miljoner totalt.
Biljetter till enskilda och företag är nu uppe i antal om 4 000 – och försäljningen bara ökar i antal. Dessutom är närmare 600 säsongskorten sålda. 


Henke, en fastighetshaj
Henrik Larsson tjänar grova pengar tack vare sin fotbollskonst. Nu gör han också lyckades fastighetsaffärer. 
Han har sålt sin lyxvilla i skotska Bothwell, Lanarkshire, för ca fem miljoner kronor. Samma hus som han köpte för två miljoner när han kom till Celtic 1997. 
Dessutom, köpare var Ian Kinloch, en supporter från Celtics arvfiende, Glasgow Rangers. 


Scaniarinken blir som ny
Till preimärmatchen i elithockeyn i september ska större delen av arenan vara klar och till årsskiftet 2005/06 ska nya Scaniarinken stå färdig i all sin prakt.
Scaniarinken i Södertälje har varit en sliten arena, men nu ska 139 miljoner investeras för att få en ny modern anläggning. Det blir inte plats för flera åskådare, hallen ska rymma 7 250 åskådare då som nu, men däremot byggs 22 exklusiva loger och en restaurang. Hela hallen får också en välkommen uppfräschning.


Lazio räddas
1,3 miljarder i skulder – ändå undkommer Lazio en konkurs. Detta sedan en domstol i Rom godkänt en återbetalningsplan.
Italienska skattemyndigheten tror att Lazio kan betala skulden under 23 år. Beslutet kom i sista minuten och glädjen i Rom var stor. Däremot reagerade det politiska koalitionspartiet Lega Nord som menade att klubben hade särbehandlats.
Roms borgmästare Walter Veltroni försvarar domen och menar att många italienare vill se ett oförändrat Lazio. Men onekligen har klubben en svår kamp. Skulderna är stora och stödet alldeles för litet.


Fräckt Öster!
– En enda ”Zlatan” räcker för att det här ska bli succé… 
Ett annorlunda tilltal har Östers Support AB valt i sitt prospektet över nyemissionen, som ska inbringa uppemot 15 miljoner kronor till bolaget. Cirka 10 av de 15 miljonerna är avsedda att användas för att värva spelare till Östers IF och att laget därmed når allsvenskan igen. 
- Det är alltid riskfyllt att placera i aktier och Östers Support AB utgör inget undantag. Men visst – det finns stora chanser också, säger bolagets ordförande Jan Pyrell. 
- Ersättningen på tio miljoner kronor går i huvudsak åt till att lösa gamla skulder och förpliktelser. Vi blir inte en "förening med guldbyxor" genom det här, men vi får en betydligt starkare balansräkning. Det är av stor vikt för elitlicensen, säger Curt Persson. Sökes: 15 miljoner kronor för att värva spelare till Östers IF
Östers Support AB vill ha en bred uppslutning bakom bolaget och dess idé. I dagsläget är det drygt 30-talet privatpersoner och företag som satsat 8 miljoner kronor i bolaget. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.